sâmbătă, 7 februarie 2009

Populismul de sâmbătă seara
Cred că nu ne mai facem bine! Populismul a luat-o bine pe arătură, pentru că televiziunile îi suflă în pânze! Un exemplu de tâmpenie monumentală, pe Eol Tv: 63 de copii şi profesori sunt blocaţi pe aeroportul englez Lutton. Se întâmplă, e iarnă şi mai şi ninge. Oamenii sunt nemulţumiţi, dar nu noi stăpânim natura, ci invers.
Bun, orice român care se respectă, când îi pică lumina sau rămâne în lift, dă telefon la o televiziune de ştiri. Aşa au făcut şi oamenii noştri de la Londra. Şi s-a pus iute de-o şezătoare, cu băieţi de prin ONGuri şi cu politicieni scăpătaţi, care nu au bani să plece din Bucureşti la sfârşit de săptămână. Şi ţine-te dat cu părerea!
Ceea ce nu ştiu tembelii ăştia este faptul că nicio companie aeriană nu îşi permite să aibă avioane de rezervă, iar cele low cost cu atât mai puţin nu se pot descurca în cazul în care le pică tehnic un avion. Companiile mari au acorduri de cooperare cu omologii lor, la nevoie îşi pot îndruma pasagerii pe alte rute, dar îi duc la destinaţie. În plus companiile low cost trebuie să se strecoare pe rute la ore la care cei mari nu operează.
Când îţi cumperi bilete la o companie low cost ştii şi ce rişti, nu doar ce câştigi. Dar să faci o criză de isterie când se produce o întârziere de cinci ore, cum face un alt pasager, rămas la Veneţia, de data asta, e deja nebunie. Dacă ai un copil de un an, te pregăteşti în consecinţă, că de aia s-au inventat alimentele speciale pentru bebeluşi.
O şi mai mare nebunie e să ceri socoteală ministrului Educaţiei, pentru o treabă care NU e a lui. Nu are jurisdicţie în Marea Britanie, compania aeriană nu e românească, şi în general, nu poate obliga pe nimeni să zboare cu o companie sau alta.
Ce mai urmează? Îl luăm la şuturi pe Băsescu pentru că deraiază un tren în Matto Grosso, şi un român pierde legătura pentru Buenos Aires? Suntem ridicoli. Şi nu rezolvăm nimic aşa.
Ne place sau nu, dar astfel de lucruri se vor repeta tot mai des. Traficul aerian este în expansiune, se merge la limită şi cu parcul aerian, şi cu celelalte elemente: control de trafic, capacităţi aeroportuare, căi aeriene, mijloace de dirijare pe rută, etc.
Populismul de sâmbătă seara o face bine la audienţe, dar nu rezolvă nimic. Nu face altceva decât să genereze false probleme şi false soluţii, să nască aşteptări nerealiste şi să construiască o realitate paralelă, în care totul este ideal, dar ireal.

2 comentarii:

N. Raducanu spunea...

Excelent articol! Guvernul si Cotrocenii trebuie criticati cand merita, dar nu pentru orice deranj al cuiva iritat ca nu merge trenul sau avionul. Jos cu populismul de sambata seara, dar ce facem cu cel de luni, marti, miercuri etc.?

madalina ionescu spunea...

vă ador pentru textul ăsta! parcă aţi fi "avocatul" meu

exact asta încercam să explic şi eu astăzi: wtf, ce are sula de la Londra cu prefectura bietei doamne Andronescu? Şi care e marele news???

eu dacă plec mâine fără rezerve de bani, la dracu în plimbare, ce, sun la ambasadă şi la miniştri să mă aducă acasă?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...