Bun, înţeleg raţiunile pentru care am distrus statul aşa zic "comunist", deşi, dacă aveam inteligenţa să aruncăm balastul ideologic am fi avut imediat după 1989 legi şi instituţii pe deplin compatibile cu acelea din Europa. A existat în perioada anilor 60-80 un proces de convergenţă legislativă şi instituţională, de sincronizare cu Occidentul, pe care ar trebui să-l cunoaştem mai bine. Dar în ceaţa schimbării jaful din economie, la care au participat cu veselie şi ai noştri, şi multinaţionale, şi state care acum ne dau lecţii, era mai simplu şi mai rapid.
Ceea ce am obţinut, sub pretextul alinierii la "standardele europene" este un stat nefuncţional, paralizat de haosul instituţional şi legislativ, de lipsa de profesionalism şi de patriotism a celor din fruntea lui şi de interesele unora care văd că mai e ceva de furat pe aici.
Este firesc să existe viziuni diferite despre o construcţie instituţională, despre o lege sau alta. Dar sunt unii de aici care vor să-şi impună viziunile cu forţa, folosindu-se de birocraţii de la Bruxelles. Şi alţii de acolo, care vor să-şi promoveze interesele aici. Aşa că şi-au îmbârligat cozile şi fac Rapoarte. Ia citiţi ce scrie în cel publicat azi:
"Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) continuă să înregistreze un parcurs pozitiv și stabil de instrumentare a cazurilor de corupţie la nivel înalt. Parlamentul trebuie să îmbunătăţească gestionarea cazurilor de corupţie la nivel înalt și să permită anchetarea tuturor cazurilor relevante de către autorităţile judiciare. Deși s-a permis continuarea anchetelor în două cazuri, începând din iulie 2008, aceasta a fost respinsă în alte două cazuri și amânată în alte trei cazuri. Continuă să fie raportate cazuri de procese de lungă durată, de clemență nejustificată a instanțelor și de jurisprudență inconsecventă în cazurile de corupție la nivel înalt. Stabilitatea cadrului anti-corupție din România a întâmpinat mai multe provocări grave în a doua jumătate a anului trecut. S-ar părea că inițiativa Parlamentului de a modifica procedura de numire a procurorilor-șefi ar împiedica în mod deschis eficiența sistemului".
Ale cui sunt ideile astea? Păi, ia citiţi mai jos:
"Au fost raportate câteva inițiative aparținând societății civile, precum verificarea integrității candidaților la alegerile naționale, grupuri de acțiune anti-corupție la nivel regional, recomandări privind teste de integritate în sectorul de sănătate, precum și monitorizarea universităților publice pe criterii de probitate administrativă și academică, bună guvernanță și bună gestiune financiară."
Coaliţia pentru un Parlament Curat, nu-i aşa? Care-şi ia datele din ziare, care ziare sunt un must în materie de acurateţe a informării, de neutralitate politică şi de profesionalism!
Că justiţia are probleme nu e o noutate. Dar pot să întreb şi eu câte dintre problemele astea au fost generate de ideile cretine ale unora de aici şi de la Bruxelles? Vom avea vreodată un Raport asupra capacităţii celor de la Bruxelles de a înţelege realităţile din Est şi de a acţiona cu bună credinţă? Pentru că nu înjuri politizarea justiţiei din România de pe poziţii politice partizane, pentru a-ţi ajuta familia politică şi economică din care faci parte.
Uite de aia nu mai excită pe nimeni ideea de Europă Unită şi nici Tratatul Constituţional. Ne ajung tâmpiţii şi demagogii noştri, nu avem nevoie şi de alţii.
4 comentarii:
Ei, aia e problema, ca UE actioneaza asupra Romaniei exact cum facea Moscova inainte de anii 60. Atunci le ziceau Komisari, acum sunt Comisari. Asta e diferenta.
Domne, spune in Constitutie ca nu poti trimite in judecata un membru al guvernului fara avizul parlamentului? Spune. La DNA nu se citeste Constituia? Ce ii tot excita pe bietii Comisari?
Fostul presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu, a trimis o scrisoare deschisa la Bruxelles, amintindu-le faptul ca noi avem o Constitutie. Care zice ce zice. Se vede treaba ca aia de la UE sunt foarte prosti daca pot fi manevrati cu atata usurinta.
Pana la sfarsit nu am aflat ale cui sunt ideile astea. Daca sunt venite de la Bruxelles, sunt oare ele ale d-lui comisar Orban? Dar tot la Bruxelles isi au sediul si deputatii nostri Ad. Severin si doamnale Cretu (Corina si Gabriela), care sunt convins ca nu au nimic comun cu acest text. Dupa mine panseurile par dictate de Alina Mungiu-Pippidi.
Aţi ghicit cu madam Pippidi. Din păcate, europarlamentarii nu au nimic de spus în afacerile Comisiei. Deşi au atras atenţia asupra slăbiciunilor sistemului ăsta care implică aşa zişi "analişti independenţi". Care sunt dependenţi politic până la Dumnezeu! Sau Zeus, dacă vreţi.
Trimiteți un comentariu