Jurnal de criză
Ieri mi-a fost prea scârbă să scriu despre întâlnirea aia a lui Isărescu şi a lui Pogea cu bancherii. Pentru că a fost o frecţie cu Diana la piciorul de lemn al crizei. Care criză, obiectiv vorbind, nu ar avea prea multe motive să se oploşească pe la noi. Din două motive: nu prea avem economie, şi nici nu suntem atât de "globalizaţi" încât să ne lovească şi pe noi cu intensitatea cu care îi loveşte pe alţii.
Remarc un lucru: tot mai mulţi oameni, din mediul economic, analişti sau simpli actori economici, îşi pun întrebarea: "guvernul BăsescuBoc chiar ştie ce face în materie de economie? Ne scoate din criză, sau ne bagă şi mai adânc în ea?"
Ca şi cum ar fi ţinut cu tot dinadinsul să le confirme temerile, Boc declară azi, la Mioveni, la Uzinele Dacia, că, din păcate, nu are în subordine şi un Minister al Miracolelor, aşa că cine are noroc, are, cine n-are, n-are! Numai că guvernul ăla pe care-l păstoreşte, ca supleant al lui Băsescu, seamănă tot mai mult cu o Curte a Miracolelor! Ceea ce nu e de natură să ne liniştească. Dar deloc!
Cum nu ne linişteşte nici perspectiva de a vedea în îmbârligându-şi cozile amatorii noştri guvernanţi cu "profesioniştii" de la FMI, care au un palmares de groază în gestionarea crizelor de după căderea comunismului. Idioţii de la Washington cred că lumea a uitat ce prăpăd au făcut în anii 1997-1998 în Asia de Sud-Est şi în Rusia? Putin este produsul lor, în esenţă! Printre altele, vreau să zic. Ca să nu vă mai povestesc despre iubirea ce o poartă aceloraşi profesionişti de la FMI argentinienii, care le-ar pune bucuroşi fuduliile pe grătar.
Cum nu lipseşte martie din post, aşa nu putea lipsi din ciorba asta a "crizei" Soros. Omul nostru are viziuni: vede un Occident bogat şi altruist, care dă din banii lui pentru binele umanităţii. Şi propune, pe aceste baze idealiste, un mecanism de înmulţire a banilor destinaţi intervenţiei FMI pentru salvarea economiilor ţărilor sărace. Numai că banii ăia sunt uşor virtuali, ca să zic aşa. Să vedem prin ce cotloane de memorie vor ajunge şi ăştia, în ipoteza că cineva o să ia în serios această propunere. Deşi la "produs" bani pe, şi de, hârtie oricine se pricepe. Mai greu e să să le găseşti echivalentul în bunuri şi servicii reale, palpabile. Adică rezolvarea esenţei acestei crize.
La americani plouă iar cu bani! Tim Geithner, Secretarul Trezoreriei americane a anunţat un nou program de susţinere a sectorului bancar şi a consumului populaţiei, de o mie de miliarde de dolari! Ce a ajuns miliardul, în ziua de azi! Mult mai interesantă mi se pare reacţia Burselor la anunţul Trezoreriei: au luat-o scurt la vale! De frică!
Ce dracu' se întâmplă, de fapt? Şi când plouă cu bani e rău? De ce? Nişte băieţi pândeau ceva "cadavre" de lux, şi infuzia masivă de capital le strică şmenurile? Sigur, pescuitorii în ape tulburi nu pot fi încântaţi că le dispare ciolanul de sub nas, mai ales că era şi mare, avea şi cărniţă pe os, dar şi măduvă.
Bun, cum bănuiţi, se termină cu "va urma".
2 comentarii:
Roboboc minte: exista un ocult Minister al Miracolelor, care lucreaza insa doar pentru "Clasa de Sus". Acolo se mareste bugetu' de calatorii al presedintelui in vreme de criza, se creste diurna ofcialilor, indemnizatia pentru transport, cazare si alte minuni necesare. "Clasa de Jos" beneficiaza de serviciile celui mai bun serviciu guvernamental, fruntas la toti indicatorii: Ministerului Mizeriei si Blestemelor Perpetue.
Interesante observatiile din articol, corecte si aprecierile asupra crizei si actorilor ei. Am totusi o nedumerire : de ce "Putin este produsul idiotilor de la Washington"? Adica a celor de la FMI care au provocat, prin solutiile lor, criza de acum zece ani in Rusia? Pai atunci repede sa cerem si noi romanii "ajutorul" FMI, caci poate asta ne-ar aduce si noua la Cotroceni un presedinte care sa asculte de interesele nationale, asa cum a facut si face la Moscova, Putin.
Trimiteți un comentariu