Greaţa, ca emoţie artistică
Am mai scris despre aşa-zisa "artă contemporană", care e tot mai mult afacere şi investiţie financiară şi tot mai puţin artă. Dovadă? Licitaţia de la Londra, organizată de Casa de licitaţii Sotheby's. Unul dintre "recordmeni" în materie de preţuri este o cunoştinţă mai veche a celor care mă citesc, Jeff Koons, care a provocat un mare scandal în Franţa, cu o expoziţie organizată la Palatul Versailles.
Am avut şi noi scandalurile noastre, legate de expoziţiile organizate de ICR la New York şi în Germania. Unii i-au înjurat pe aceia care au criticat oribilităţile expuse acolo de băutorii de urină din dotarea Patapieviciului, pe motiv că sunt tâmpiţi, comunişti, bigoţi, că nu au "organ" pentru nou, pentru receptarea valorilor moderne în artă.
Nu am prejudecăţi, şi pot suporta multe în materie de artă modernă, cu o condiţie: să îmi spună ceva, să-mi atingă o coardă a sufletului, să trezească o emoţie artistică, ceva. În afară de greaţă, ce drac de "emoţie" poate provoca oribilitatea lui Koons, care ilustrează postarea? Dar s-a vândut cu 2,84 milioane de lire sterline!
Banii în exces au ajuns să distrugă creaţia artistică, aia originală, deschizătoare de drumuri, creatoare de şcoală, care îi scoate pe oameni din apatie, care zdruncină credinţe şi trezeşte conştiinţe. Nu pledez pentru înfometarea artiştilor, Doamne fereşte! Fără o stabilitate materială creativitatea dispare, pentru că energiile sunt canalizate spre supravieţuire. Dar nici câştigurile neruşinate ale unora nu crează capodopere. Dimpotrivă.
Un comentariu:
Se spune că frumosul şi urâtul sunt în ochii privitorului, că gusturile publicului sunt schimbătoare. Pentru a decreta totuşi că ceva este frumos sau urât se folosesc criterii estetice.
Exemplul de aici este grăitor pentru aprecierea aşa-zisei "arte contemporane" folosind un cu totul alt criteriu decât unul estetic şi anume, banul. Cum arăta Marx în "Manuscrisele economico-filosofice", banul poate cumpăra frumuseţe schimbând deficienţele în contrariul lor.
... iar banii!!
mary_lou
Trimiteți un comentariu