miercuri, 4 februarie 2009

Ceaţa războiului
Un aprig război economic s-a declanşat, odată cu instalarea noului guvern. Să nu ne mai facem iluzii: noii guvernanţi sunt lacomi, de o lăcomie feroce, şi nu se dau în lături de la nimic pentru a cuceri noi poziţii în economie. Astăzi am avut parte de un "aperitiv".
Este vorba de afacerea unei concesiuni vechi de aproape 17 ani, care n-a deranjat pe nimeni până acum, şi care a funcţionat bine, mersi. O hotărâre de guvern din noiembrie 2008 a declanşat o isterie îngrozitoare, cu acuze care mai de care mai fanteziste, cu procese de intenţie şi cu demiteri pe picior.
Nu mă interesează cine are dreptate în cazul de faţă. Dar când văd că vârf de lance a devenit unul Iancu, de la PSD, care, după ce s-a explicat cu Băsescu, cel care-l acuza de nu ştiu ce blestemăţii prin sectorul energetic, a devenit portavocea grupului de interese din jurul preşedintelui şi un soi de killer oficial al lui, am serioase îndoieli în legătură cu buna credinţă a demersurilor apostolilor dreptăţii.
Să ne înţelegem bine: dacă nu va mai fi Sterling Resources, va fi altcineva. Statul român nu mai are cum exploata singur aceste resurse, pentru că aşa i s-a impus. E cineva atât de tâmpit să nu înţeleagă, acum, după 20 de ani, că în decembrie 1989 a avut loc Marea Revoluţie Capitalistă în Estul Europei, care asta urmărea: acapararea avuţiei statelor foste socialiste, sub pretextul "democratizării"? Şi că NIMENI nu va da statului român mai mult decât dă acum Sterling? Că aceste pieţe sunt strict cartelate, că nu te poţi mişca, dacă nu te lasă ei?
Poate că unii vor să elimine un concurent cu mâna lui Boc, iar idiotul a muşcat momeala. Poate că au pierdut startul, şi acum decizia Curţii de la Haga le-a deschis apetitul. Dar să îmbraci această mizerie în haina interesului naţional, când ştii ce hiene rânjesc în spatele acestei manipulări e un semn de dispreţ faţă de cetăţeni. Ne cred proşti?
PS: sigur, dacă odată cu desfiinţarea acestei concesiuni pot să-i dea şi lui Tăriceanu un şut în cur, asta e un bonus pentru Iubitul Conducător.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Problema nu e ca se concesioneaza. Extractia din mare presupune tehnologie avansata si costuri mai mari(gazul norvegian e vreo 600$ iar cel rusesc 400$).Problema e cat vor fi redeventele.Nigeria e una din primele 7 producatoare de titei si ...Statul roman are prostul obicei sa vanda ieftin la neica nimeni si sa cumpere scump.Ucrainenii au precontracte de exploatare cu Shell si BP iar noi cu...pana la urma tot a KGB miroase.

Ela Roseni spunea...

Pai ne cred prosti.De vreme ce nu prea existam ca cetateni - adicatelea, nu ne facem auziti - ce sa creada: "Lasa-i ma ca s'asa habar n-au de ceea ce facem noi!"
In Ucraina cand a fost vorba de sustinere au stat cetatenii in strada, in corturi cu saptamanile...Sau zilele? Ca nu mai tin minte. In Ungaria, la fel. In Grecia, chiar daca nu prea sunt siguri pentru ce se bat, iara. La noi, toate bune si frumoase.

Anonim spunea...

Si statele astea "talharite" din Est, vor sta cu mainile in san la infinit?
ruxi

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...