luni, 23 februarie 2009

Ce ni se pregăteşte?
Nu prea ştiu cum să interpretez intervenţia de azi a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Un lucru mi-e clar: ţărilor din Est li se pregăteşte ceva. Încă din anii 90 scriam(regret că mai am acces la tot ceea ce am scris când eram la Jurnalul Naţional) că, deşi interesul nostru ne obligă să acceptăm un anumit tip de integrare în UE, care ne formează ca pieţe de desfacere pentru economia Occidentală, se va ajunge la un moment în care România, ca şi foştii ei colegi de "lagăr socialist" vor constata că sunt folosite pe post de siguranţe în caz de criză.
Ei bine, acum a venit vremea să funcţionăm pe post de fuzibile. Se vorbeşte tot mai insistent despre prăbuşirea economiilor din este, despre Est ca despre "subprimeul" UE, despre nevoia de a pune la punct "planuri de salvare". Care dracu' ştie ce înseamnă! Dar, după hărnicia cu care trudesc agenţiile de notare la scăderea ratingurilor de ţară pentru cei din Est, am vaga bănuială că nişte băieţi se pregătesc să ne vâre pe gât împrumuturi de "stabilizare", şi se asigură că le vom plăti cât mai scump. Pentru că sunt multe bănci care stau pe un purcoi de bani, şi nu mai au cui îi vinde. FMI doar ce şi-a dublat, prin împrumuturi, rezervele destinate intervenţiilor în ţări băgate cu forţa în "criză".
Modul tembel în care au acţionat băncile la începutul crizei a dus la o contracţie incredibil de rapidă a economiei reale. Aia care contează, care produce bunurile şi serviciile pe care noi, idioţii, le cumpărăm cu bani împrumutaţi de la bănci. Acum cele care au rămas în picioare nu prea mai au clienţi. Şi caută fraieri, precum statele din Estul Europei, care să le cumpere banii.
Sigur că din peisaj nu puteau lipsi speculanţii, unii dintre ei bănci care se oferă să ne treacă strada, pardon, criza! de unde se vede că această criză n-a făcut capitalismul financiar nici mai umil, nici mai moral, nici mai normal. Nimeni şi nimic nu-l va putea aduce la ordine, în sensul revenirii lui la normalitate, la funcţiile lui prime.
O ultimă nedumerire: nimeni, nici măcar Isărescu, nu vorbeşte despre felul în care am putea folosi oportunitatea crizei pentru a reduce slăbiciunile structurale ale economiei româneşti, în speţă încurajarea celor care produc bunuri indistriale şi agricole şi servicii. Or România de aşa ceva are nevoie. Dar, cum ştiţi, la noi criza este vopsită, nu combătută!

12 comentarii:

Anonim spunea...

Pentru că vopsitori avem cu duiumul!
Oare putem spera că nu vom fi fraierii care să înghită împrumuturile aşa cum am înghiţit împrumuturile de la Banca Mondială imediat după revoluţie? Atunci s-au irosit zeci de milioane de dolari de la BM pe proiecte fără nici un rezultat, de exemplu în sănătate.

mary_lou

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Tarilor din Est li s-a pregatit demult "ceva", foaaaarte simplu de inteles. Ele trebuiau sa fie piete de desfacere pentru produsele din Vest etc. si atat.
Formulele demagogice care propovaduiesc pentru imbecili "economia de piata", "libera initiativa", "concurenta" sunt povesti de adormit copiii si aia ramasi fara o farama de creier!
Batalia este simpla si dateaza de milenii. Batalie pentru resurse naturale de furat de la alte natiuni, popoare, civilizatii etc. si pentru forta de munca ieftina sau gratuita! Gratuita in cel mai fericit caz!
Papica si caldurica, tradusa in termenii sofisticati de azi in "siguranta alimentara si energetica".
Ma lasi???!!!

Anonim spunea...

As vrea sa va rog Dle Gheorghe sa-mi dati doar un scurt raspuns daca ati primit materialul, daca va era cunoscut, si daca vi se pare ca aduce sau nu informatii noi (sau m-am inselat eu nefiind in tema). multumesc.

Constantin Gheorghe spunea...

Domnule Fotino, le-am primit, le-am salvat şi am să le citesc cu atenţie. Mărturisesc, nu cunosc materialul. Vă mulţumesc. Sper să-l pot folosi, într-un fel sau altul.

Anonim spunea...

Ma tot minunam, ce le-a venit europenilor sa ne primeasca, cu fast, in UE. Adica la ce le foloseste.
Uite, ca incepui sa pricep.
La intrebarea la ce i-a trebuit Romaniei UE, raspunsul care imi vine, este: "Romaniei NU i-a trebuit UE"
La intrebarea au vrut romanii (boborul, bre) in UE, as raspunede cu "nu prea".

Anonim spunea...

@ Ruxandra-Georgeta Lungu
Iata o femeie desteapta !!!
Felicitari !

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

@Geomarz
Multumesc mult!

Anonim spunea...

Chestia e ca atunci cind ne sar noua sigurantele lor li se prajesc circuitele. Vezi disperarea Austriei cu bancile ei din Est care ar putea falimenta tara de origine.

asybaris spunea...

Aveti dreptate, toata miza e sa arunce pisica in Europa de Est, e o piata si un debuseu destul de mare care sa preia o parte din pierderi. Oricum, aceeasi pisica ne-a fost aratata incepand cu scaderea dramatica a ratingului de tara concertata cu o campanie prin care ni s-a sugerat sa contractam un imprumut. De la FMI, de la UE si BM. De peste tot. Sa ne potcoveasca bine. E inadmisibil ca in momentul in care BCE reduce dobanda de referinta la 2% Romania sa fie pusa in situatia de a contracta niste imprumuturi cu dobanda de 14% la euro. De ce mai suntem membri UE? Tocmai de aia, ca sa fim calul lor de bataie. Tarile din est se ridicau si cred ca se ridicau prea mult. Acuma guvernele din est trebuie sa contracteze niste imprumuturi pentru ca bancile occidentale au dat bani cu camata aici si se tem...De ce nu aplicam regula riscului? Uite ca nu ni se da voie.

Anonim spunea...

Totdeauna m-am impăunat cu mândrie că eu am făcut facultatea X... şi nu ASE-ul. Uite că acum mi-ar prinde bine nişte informaţii de bază de la ASE !
Dar nu din alea politice, numai economice despre lumea REALA a banilor.
Aş înţelege mai mult din ce se întâmplă.
Aş avea şi argumente, nu numai convingerea fermă că "europenizarea" României a fost o mare cacialma.

N. Raducanu spunea...

1.
2.
3. Cam confortabila ideea de a arunca intreaga vina a crizei financiara pe manevrele din strainatate. Desigur ca marile banci straine nu sunt deloc straine de aceasta situatie. Dar nu trebuie sa-i uitam pe finantistii romani, dar mai ales pe politicienii care au crezut ca liberalismul le permite orice. Va mai amintiti de dispretul cu care odinioara erau ridiculizati cei ce ar fi spus „Nu ne vindem tara!“. Acum au privatizat-o si au vandut-o. Iar pentru asta credeti ca va plati altcineva decat tot poporul?

Anonim spunea...

@ N. Raducanu
Eu am facut parte dintre cei care strigau "Nu ne vindem tara".
A fost o busculada in fata Palatului Victoria era seara, de iarna, intuneric, si atunci s-a calcat in picioare aranjamentul peisagistic de calitate care a existat acolo atatia zeci de ani.
Vena, dinspre Universitate o coloana a "libertatii" condusa de niste taranisti. Nu mai stiu ce strigau ei. Noi ne atineam la ei. Rezultatul, sacrificiul peisajului...
Tara tot a fost vanduta.
Cei care au inceput lozinca, stiiau eu ce stiiau...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...