luni, 9 februarie 2009

Cartea electronică
Că tot s-a pornit o aprigă controversă în legătură cu cipul diavolului din paşapoartele biometrice, mai torn şi eu ceva gaz pe foc: azi s-a lansat varianta a doua a cărţii electronice Kindle, a celor de la Amazon.Com. Nu, prietene Mordechai, nici varianta asta nu are un sintetizator de foşnet, şi nici nu oferă senzaţia tactilă a hârtiei tipătite. Dar îţi oferă o bibliotecă la purtător, posibilitatea de a adnota texte, de a importa conţinut media. Are şi un dicţionar explicativ, iar pentru leneşi poate chiar citi, cu o voce sintetică, textul. Deşi nu tocmai cu intonaţie!
Mie mi se pare un eveniment, şi cred că mulţi dintre cei care scriu şi publică, fie literatură, fie carte de specialitate, ar trebui să se adapteze acestui nou mediu tehnologic. Mie, unuia, îmi plouă în gură după aşa ceva. Numai că, deocamdată, ea se vinde doar în SUA. Şi nu va poposi prea repede pe mioriticele plaiuri.
Pentru cei care vor să ştie mai mult, aveţi aici o demostraţie şi ceva poze.

10 comentarii:

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Ce legatura are asta cu cipul subcutanat, care contine informatii legate de identitatea, sanatatea, contul bancar etc. ale persoanei in cauza."Citibile" de la distanta! Nu s-a ajuns inca acolo dar suntem pe drum!:))
ruxi

Constantin Gheorghe spunea...

Eu glumeam, pentru că şi discuţia aia e tot o glumă proastă! ORICE sistem, oricât de sofisticat, poate fi ocolit de cei care vor cu orice preţ s-o facă.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Interpretez ce spuneti in sensul ca "teroristul" virtual oricum nu va fi cipuit?!:)))
ruxi

Constantin Gheorghe spunea...

Corect!

Anonim spunea...

Cu cipul subcutanat de identificare, NU prea sunt de acord.
Cu minunea asta de e-book, cam da.
Citeam anii trecuti intr-un Science et Vie, despre cateva variante disponibole in EU.
Chiar m-ar tenta sa caut. Una mai ieftinioara, de numai vreo cateva sute de euro...

Lucia Verona spunea...

Dacă nu miroase a cerneală, nu-i poţi îndoi colţurile paginilor - urît obicei, e drept:)- şi, de acord cu Mordechai, nu foşneşte, nu e carte.
E un dispozitiv de lectură, util faute de mieux, un înlocuitor... Va deveni altceva în momentul în care se va scrie pentru publicare în formatul respectiv. Cum va fi, nu pot să-mi imaginez.

Ştiu însă că o librărie online de la noi se pregăteşte să vîndă asemenea obiecte.

Anonim spunea...

,,Chiar m-ar tenta sa caut. Una mai ieftinioara, de numai vreo cateva sute de euro..."

Cu 2-300 euro poate fi cumparat un banal PDA (pocket PC)cu functii complexe de office, in a carui memorie interna sau pe card pot fi stocate zeci- sute de volume. Paginile se adapteaza f. usor la dimensiunile ecranului, exista functie de zoom, cu un simplu click se da pagina, s.a.m.d
Ca sa nu mai vorbim de celelalte avantaje ale unui PDA cum ar fi: GPS, programe compatibile windows, media-player, acces internet, etc, etc.Nu cred ca e foarte greu de corelat chiar si un program care sa-l faca sa ,,fosneasca" la schimbarea paginii :)
http://www.marketonline.ro/pda/pda-fujitsu-siemens-pocketloox-n560

Si un site f. util cu publicatii electronice, inclusiv in limba romana: www.scribd.com

Anonim spunea...

Individa aceasta electronică şi scrie, dacă îi dictezi?
Oare cât poate să coste aşa o "unealtă"?

Constantin Gheorghe spunea...

Gabriela, din păcate programele de recunoaştere vocală sunt nesigure, consumatoare de resurse şi au cam fost un fiasco. Cred că şi sub Windows există unul. Nu ştiu dacă pentru limba română.

Cartea este concepută special pentru Amazon.Com şi costă pe la 350 de dolari. Din păcate nu va fi adusă prea repede în Europa. Se pare că are un soft specific, deşi funcţionează şi în PDF. Are şi WiFi, deci poţi descărca de pe Internet.


Trebuie să înţelegem particularităţile pieţei americane. Au şi cei de la Sony o carte asemănătoare, mult mai scumpă, şi cred că s-a vândut(vorba vine!) şi prin România.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Apreciez comentariile, nu-mi este frica de "individa electronica" dar nu vad legatura cu cipul subcutanat care ne identifica de la distanta?! Vorbim impreuna si ne intelegem separat???!!!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...