marți, 24 februarie 2009

Capitalismul, visul de aur al Omenirii
Asist la un soi de dezbatere pe teme economice între oameni pe care îi cred tineri, oricum formaţi intelectual bine după 1990. Şi mi se cam face frică. Este acelaşi dogmatism cretin, aceeaşi lipsă de nuanţe, acelaşi fanatism pe care îl întâlneam la unii dintre activiştii de partid din vremea comunismului. Atunci nici măcar despre gândirea lui Marx nu mai era vorba, acum e vorba despre Friedman şi Adam Smith.
S-a ajuns până acolo încât unul dintre fanaticii ăştia spune că dacă are de ales între Democraţie şi Capitalism, alege Capitalismul, pentru că este garanţia libertăţii, iar Democraţia, dă-o în pizda mă-sii, pute prea tare a socialism!
Mi se pare mie, dar pauza de democraţie s-a terminat? Ceea ce vroia să fie mai acum câtăva vreme un titlu-cârlig(de, amintiri din trecutul meu de jurnalist!) devine realitate? Ne-am săturat aşa de repede de democraţie? Iar libertatea se reduce doar la libertatea de a face bani şi de a-i cheltui pe tot felul de căcaturi, de care în proporţie de 90% nu ai nevoie? Chiar aşa de nebuni am ajuns?

9 comentarii:

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Nu trebuie sa va mirati.
Ii vad si eu pe multi la televizor si ma ingrozesc. Ideea este ca asa sunt formati, indoctrinati,indobitociti dupa modelul occidental inca din scoala,iar facultatatile, mai ales cele cu profil economic, perfectioneaza modelul. Daca indraznesti sa le spui ceva despre necesitatea interventiei sau controlului statului in anumite sectoare ale economiei iau foc. Imbecilii nu-si dau seama din ce cauza dau o groaza de bani pe mancare, locuinte, benzina, gaze, apa, telefon etc.

Anonim spunea...

Din nefericire acesti oameni formeaza in mare parte "elitele" conducatoate in Europa de Est, toti spalati pe creier de Soros si Societatea lui deschisa. I-a deschis prea mult pina s-au inchis singuri la minte.

Capitalismul e o adevarata religie pentru acesti fanatici. Nu cred ca sunt in stare sa poarte o discutie libera in care sa discute argumentat pe alternative.

Vedeti, s-a inoculat in mintea oamenilor aceasta idee: capitalism=democratie=libertate. Fals! Liberatatea in capitalism este un tot un vis. Realitatea este ca esti liber atita timp cit ai bani, pe urma esti liber sa crapi. Mai mult, libertatile individuale sunt cum stiti mult ingradite, iar indivizii mai monitorizati ca niciodata. Libertatea de a injura? Asta o faceam si in comunism.

Iulian spunea...

Nu stiu daca mai e ceva de adaugat fata de randurile de mai sus.
Doar atat - acesti oameni au trait anii tranzitiei. Caderile acelea ingrozitoare ale economiei din 1990-92, 1997-2000, hiperinflatia, somajul acela devastator, explozia saraciei.
Multi dintre ei, daca nu toti, i-au trait in "cocon", in familii "bune", protejate de asa ceva.
Restul e doar rezultatul finantarii ociidentale a productiei ideologice neoliberale si a cultivarii unor unelte umane pentru aceasta.
Cu o masa de ingnoranti produsi de reformele din ivnatamant si cu acesti gusteri ideologici vor fi mari probleme de a avea o constructie progresista in Romania.

Anonim spunea...

Pfuu... părerile exprimate aici par a fi mai extremiste decât cele exprimate la TV. Şi mă tot întreb cum poţi fi extremist când vorbeşti de liberalism economic. Doamna Ruxandra uită că la facultăţile de ştiinţe economice nu se studiază doar Smith, ci şi Keynes spre exemplu. Dar cine ştie ce studii a făcut dumneaei, că tare uşor îi (ne?) face imbecili.

Trecând la articolul propriu-zis, nenea Milton şi nenea Adam greu pot fi categorisiţi anti-democraţi. Sau poate am înţeles eu greşit. În orice caz Democraţie vs. Capitalism e o falsă dihotomie. Nu are rost să pledez pentru faptul că capitalismul implică democraţia şi uneori viţeversa că e prea evident. Mă întreb ce or fi având ăia-n cap (ĂIA, că nu ştiu cine anume sunt fanaticii ăia) de s-au pus în situaţia de a alege între democraţie şi capitalism.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

@Darius cel Tulbure.
Ca sa va raspund, in primul rand am absolvit 2 facultati, intr-o perioada in care acest lucru era chiar o raritate si ma mandresc cu asta.
In al doilea rand, chiar daca nu am si studii economice, faptul ca, din 1992, ma lupt cu economia REALA DE PIATA ,nu cu cea invatata in scoala si rupta de realitatile Romaniei de azi, cred ca ma recomanada sa-mi dau cu parerea mai vehement.
In al treilea rand, v-am vizitat blogul si felicitari pentru activitatile pe care le desfasurati.
Din pacate nu la cei ca dumneavoastra m-am referit, nici vorba de asa ceva. Tinta mea sunt analistii economici si multi jurnalisti abia iesiti din scoala care dezbat la televizor niste stupizenii rupte de realitati.
Nu trebuia sa va simtiti vizat pentru ca nu faceti parte dintre ei.

Anonim spunea...

Darius, poate ca intr-adevar am comentat destul de dur, pentru ca nu am timp sa nuantez. Mie nu mi se pare evidenta concluzia capitalism implica democratie si vice-versa. In primul rind cred ca trebuie sa stabilim despre care capitalism vorbim. Eu critic capitalismul "de casino", care a forst promovat de republicani/conservatori sub Reagan si Thatcher si a fost preluat de toate statele din Estul Europei cu o abnegatie as spune totalitara.

Cred ca sunt suficiente argumente pentru a invalida concluzia "capitalism implica democratie si viceversa". Actuala criza este produsul acestui tip de capitalism, fara indoiala. Produsul acestui capitalism nu intareste democratia, ba din contra, o fragilizeaza, pentru ca, daca observi chiar in Romania, polarizarea excesiva duce in final la tentatii autocratice de genul "poporul sufera, Eu sunt salvatorul!". Ai si alte exemple (Lituania, Islanda) unde criza produsa de capitalism a dus la demisia guvernelor si miscari de strada care slabesc statul democrat, pentru ca sub presiunea maselor exista pericolul anarhiilor, al revolutiilor, si al reinstaurarii unor regimuri totalitare.

Solutia logica pentru mine este una in care statul are institutii mult mai puternice, cu rol de reglementare pronuntat, o societate civila care sa aiba instrumente de a corecta actiunile statului, si o justitie independenta.

Anonim spunea...

@Karakas
Vise, vise

Anonim spunea...

Uite ca il criticam pe Soros, care s-a dat rapid pe brazda, aruncind la gunoi conceptele "puturoase" ce nu mai corespund vremurilor. Omul pare ca e intotdeauna pe aceiasi faza cu orice administratie SUA. Pai de unde vin valurile nu e bine sa stai cu spatele. Atentie Romania !

Uite ce declara la Bloomberg TV pe 21 februarie:

"Billionaire investor George Soros said the current economic crisis has its roots in the financial deregulation of the 1980s and marks the end of a free-market model that has since dominated capitalist countries.

Liberalization of the financial industry begun by the Reagan administration has led to a series of breakdowns forcing government intervention, Soros told economists and bankers last night at a private dinner at Columbia University in New York. The global recession, triggered by the collapse of the U.S. housing market, has “damaged the financial system itself,” he said.

Regulators are in part to blame because they “abrogated” their responsibilities, Soros, 78, said. The philosophy of “market-fundamentalism” was now under question as financial markets have proved to be inefficient and affected by biases rather than driven by all the available information, he said. "

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=ay0FPxGdth_k&refer=home

Anonim spunea...

Cine a vazut filmul "W" despre George Bush, intelege mai bine cum e cu exportul de democratie si liberatate. Ai "cistigat" libertatea in Irak, e democratic sa te astepti ca reconstructia tarii se va face din exploatarea resurselor de petrol ale tarii.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...