sâmbătă, 26 iulie 2008

Stăpâni şi slugi
Hotărât lucru, Cătălin Avramescu, deşi fost jurnalist, nu are o presă prea bună. Aroganţa poziţiilor exprimate, care sunt mai degrabă sentinţe rămase definitive şi irevocabile, un soi de fanatism, care mai devreme sau mai târziu închide orice fel de dialog şi mai ales extremismul multora dintre intervenţiile sale îl fac antipatic. Nimeni nu-i contestă inteligenţa, doar că ea nu este însoţită şi de onestitate intelectuală. Nu de puţine ori în argumentaţia sa a ignorat deliberat orice dată care i-ar fi contrazis tezele susţinute.
Este tipul de polemist care rezultă dintr-un universitar ieşit în spaţiul public şi ajuns vedetă de tocşou. Adică un amestec de didacticism pedant cu dispreţ faţă de "loază", care mai are de învăţat, chiar dacă "loaza" aia e întâmplător cineva care a făcut, în politică sau în economie, în viaţa socială, mult mai multe decât el.
M-au şocat câteva articole semnate de el în "Cotidianul". S-a manifestat ca un antieuropean("Pornita strimb, sederea Romaniei in Uniunea Europeana nu are cum sa fie permanenta", sau " Eu nu spun ca nu ar exista, pe termen scurt, unele beneficii ale aderarii la UE. Dar aceasta nu schimba faptul ca aproape toate "argumentele" vehiculate in favoarea aderarii sint eronate, daca nu cumva sint chiar manipulari cinice ale evidentei", şi, în fine " Ma intreb, asadar, cind va aparea si la noi un curent eurosceptic. Pentru ca motive de scepticism sint destule."), se pronunţă violent împotriva politicilor de creştere democrafică, pe motiv că România este suprapopulată, crede că "sistemul public de sanatate e bazat pe o frauda morala: ii taxeaza pe cei responsabili in beneficiul iresponsabililor", drept pentru care tratamentul iresponsabililor este unul singur:"Lăsaţi-i să se zvârcolească!" , pentru el scriitorii sunt nişte rentieri(vai de mama lor de rentieri!). Iar bomboană pe colivă, este adeptul accesului liber al cetăţenilor la arme.
În viziunea lui Islamul continuă Holocaustul cu alte mijloace, drept pentru care susţine folosirea armelor nucleare tactice cu neutroni împotriva statelor islamice care dezvoltă programe nucleare civile, şi concluzionează:"Mai ramine ca democratiile sa isi depaseasca retinerile impuse de propria imaginatie morala. Iar daca experienta istorica a secolului XX ne invata ceva, este ca ele sint capabile sa o faca."
Nu vă mai plictisesc cu atacurile lui împotriva clasei politice, împotriva Constituţiei, împotriva stângii, etc, etc.
Fie domnul Avramescu este un mic provocator, care vrea să atragă atenţia asupra sa cu astfel de articole scandaloase şi lipsite de moralitate, fie crede sincer în ceea ce scrie. În acest din urmă caz avem o problemă: este şi profesor, şi consilier al Preşedintelui României. Care Preşedinte este suficient de dus cu pluta, pentru a nu mai avea nevoie de sfaturile tâmpite ale unui extremist.
În rest, dacă un astfel de reprezentant în Parlament îşi doresc cei din circumscripţia în care va candida Cătălin Avramescu, e treaba lor. În fond, suntem o democraţie, care este un prost sistem de guvernare, acum, când nu mai are alibiul existenţei altora încă şi mai proaste. Întrebarea este: vor fi domnul Avramescu şi cei care îi împărtăşesc ideile capabili ca, odată ajunşi în Parlament, să facă democraţia românească mai bună şi mai funcţională, şi naţiunea română mai europeană? Mă tem că nu! Lumea din mintea lor, cu valorile în care cred ei, nu este nici mai democrată, nici mai europeană, ci mai intolerantă, mai autoritară şi mai inechitabilă, în care nu mai există, fie şi teoretic, cetăţeni cu drepturi şi obligaţii egale, ci doar stăpâni şi slugi. Iar domnul Avramescu este, aşa cum se manifestă, un demn reprezentant al clasei stăpânilor.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Deocamdadata, Musiu Avramescu este in clasa 'slugilor', desi se manifesta, precum spui, ca un viitor stapin. Mai precis, ca un adevarat reprezentant de extrema dreapta. Ma intreb oare daca alegatorii inteleg pericolul real pe care il reprezinta acest tip de 'reprezentant' pentru democratie. Pentru ca ei stiu sa se 'imbrace' strident in straie ultra-nationaslite, xenofobe si rasiste.

Anonim spunea...

Se pare ca PD-L tinde sa ia locul PRM pe scena politica. În conditiile in care agresivitatea pedelicilor este mult mai mare, iar in spatele lor sta Basescu, acest partid se va transforma într-un partid de extrema dreapta, de tip neonazist. Asa se explica lipsa de reactie la masurile luate de italieni precum si afirmatiile presedintelui referitoare la minoritati.
Sa ne fereasca Dumnezeu.

Anonim spunea...

Aceştia sunt oamenii care s-au înhaitat cu Băsescu. Asta este noua clasă politică despre care tot vorbeste Preşedintele românilor de vreo patru ani încoace. Diavolii şi-au dat mâna peste capetele noastre sperând într-o izbândă. Vom vedea în toamnă cât de slab este poporul român. Dacă a mai rămas ceva umbră de respect pentru învăţătorii pe care i-am avut în primele clase de şcoală, şi pentru cei care ne-au fost profesori în anii de liceu şi de facultate, atunci aceşti aşa-zişi intelectuali vor pleca în toamnă cu coada între picioare din viaţa publică(învăţământ,presă,politică)

N. Raducanu spunea...

@Constantin Gheorghe
Un articol excelent! Am parcurs articolele lui Avramescu la care ati facut referire (desi din 2006 si inceputul lui 2007, conceptia autorului nu cred ca s-a schimbat) si cred ca ar trebui sa se acorde o mai mare atentie acestor fauritori de opinie publica si a ideilor lor extremiste. A cam trecut timpul ziaristilor cu priza la cititor prin limbajul socant (CTP, M. Mihaies, s.a.) si au intrat in scena cei ce afiseaza idei neconformiste, dar pernicioase, inainte de a si le impune de la tribuna parlamentului. Pe cand candidatura lui Liiceanu sau/si Patapievici pe listele PD-L ?

Anonim spunea...

Domnule Răducanu, cel puţin candidatura lui Liiceanu este aproape sigură! Se caută doar colegiu sigur, că nu se face să ia "maestrul" un şut în cur din prima!
Problema nu e de ce candidează oameni ca ei. În alte condiţii ar fi chiar de salutat. Dar într-un fel sau altul ei sunt ideologii PD-L, şi ceea ce gândesc mă face să ciulesc urechile!

Anonim spunea...

S-a incercat o comparatie PDL-PRM.
Imi pare rau, dar nu e cazul din multe motive pa care nu le dezvolt.
Un lucru, e cert: Vadim n-a spus niciodata asemenea enormitati la adresa poporului roman!
Abia acest avramescu e fanatic, nazist si,cel mai rau, NEBUN!!!!!
ruxi

Anonim spunea...

Imi permit sa va contrazic intr-un loc: cred cu toata taria (in masura in care merita sa ma incordez vreun pic pentru asemenea specimen) ca individul e un bou.

Oricum, ne meritam soarta si, de ce nu, sper sa fie ales, el si multi altii ca el. Exista o limita, un punct de rupere sau o masa critica, cu cit ajungem acolo mai repede, cu atit mai bine. Acum, cit e doar ridicol si nu si-a lasat mustata gen **** de musca sub nas.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...