marți, 22 iulie 2008

Monopol de stat, monopol privat

Vă mai amintiţi valurile de lături aruncate de tot felul de lătrăi din presă şi din „societatea civilă” în capul celor care s-au opus privatizării monopolurilor de stat în domenii sensibile precum producerea, transportul şi distribuţia energiei electrice, a apei, a gazelor, a transportului în comun, a telecomunicaţiilor? Vă mai amintiţi cum fanaticii „capitalismului” ne spuneau că statul e ăl mai de căcat administrator, că numai capitalistul poate să scadă preţul serviciilor şi să le crească volumul şi calitatea?

Ei bine, v-au minţit! Cum au făcut mai peste tot în lume! La scară globală o maşinărie infernală de manipulat opinia publică a reuşit să facă acceptabil transferul acestor monopoluri publice în mâini private, care s-au pus pe jefuit consumatorii. Vă invit să citiţi cu atenţie acest articol al lui Martin Wolf, apărut în mai mult decât liberalul şi seriosul Financial Times, care, chiar dacă se referă la starea scandaloasă din Marea Britanie, ne priveşte şi pe noi. Pentru că elemente din modelul britanic se regăsesc şi în România, care a copiat, de unde a putut sau i s-a impus, fără prea multe bătăi de cap, şi fără să se gândească la consecinţe, instituţii şi modele de reglementare a monopolurilor care oferă servicii publice, rezultatul fiind un ghiveci legislativ şi instituţional. Care ghiveci serveşte doar interesele monopolurilor, şi deloc pe cele ale consumatorilor. Aşa se face că plătim apa, energia electrică, gazele, telefonul, la preţuri mai mari decât în ţările bogate din occident.

Când ai monopoluri naturale, când ai consumatori captivi, cum poţi vorbi despre introducerea concurenţei? Despre ce concurenţă poate fi vorba în distribuţia apei, gazelor naturale, energiei electrice, canalizării? Să nu comparăm mere cu pere: telecomunicaţiile mobile sunt cu totul altceva, şi nici aici concurenţa nu este tocmai regula.

De la Victoria Socialismului la Victoria Capitalismului asupra poporului român nu a fost decât un pas. Pe care, cu ajutorul foştilor propagandişti comunişti convertiţi la "democraţie" şi cu acela al unei clase politice inconştiente şi iresponsabile, l-am făcut cu voioşie!

2 comentarii:

N. Raducanu spunea...

Uniunea Europeana are un comisar special care se ocupa cu respectarea principiului concurentei. Oare s-o fi interesat si de situatia de la noi? Dar daca nici in Marea Britanie nu s-a facut nimic, atunci Romaniei ii va veni randul la Pastele Cailor !

Anonim spunea...

Iar puneti degetul pe rana!
ruxi

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...