miercuri, 9 martie 2011

Tâmpiţilor care mai cred în "piaţa liberă"




Ceea ce se întâmplă cu preţul benzinei este expresia cea mai elocventă că "pieţele libere" sunt o fantasmă a unora care cred tot ce citesc! Cum poţi spune, fără să clipeşti, că preţurile se formează "liber pe piaţă", când, de fapt, ele sunt manipulate fără neruşinare de indivizi care au ocupat înălţimile de comandă   în domenii strategice: purtătorii de energie, alimente, resurse naturale, cercetare-dezvoltare, şi fac ce vor cu preţurile, generând "penurii" controlate, pentru a le creşte artificial? 


Aţi văzut în România vreun benzinar, căruia i-a scăzut vânzarea, să scadă preţurile? Aţi văzut vreun precupeţ, chiar cu riscul de a-şi vedea marfa făcută bălegar, să scadă preţul legumelor şi fructelor? Cu cât variază preţurile aceluiaşi produs, al aceleiaşi firme, în diversele reţele de hipermarketuri? 0,00001%? Care concurenţă? Se concurează doar la capitolul "cine creşte mai repede preţurile"!


boc, unul dintre papagalii care au votat în Parlament legea de privatizare a Petrom, acuză acum guvernul Năstase că a privatizat-o ilegal! Şi că a dat petrolul austriecilor! Dar nu suflă un cuvânt despre creşterea TVA, sau despre accize. De ce nu reduce accizele, că am depăşit deja calendarul convenit cu UE? 
Păi ce, e prost? Are de acoperit un deficit bugetar, şi el a negociat termene aberante cu FMI pentru asta, nu Năstase! Dar e frumos să faci demagogie, pentru a-ţi acoperi impotenţa, şi nepriceperea! 


Dar nu i-aş recomanda să le micşoreze, pentru că NU SE VA ÎNTÂMPLA NIMIC! Nu vor scădea preţurile, ci doar vor creşte profiturile companiilor petroliere. Care ştiu ele cum să-şi ascundă profitul prin paradisuri fiscale. 


Iar dacă TOATE preţurile sunt deformate de intrări precum energia şi combustibili, ale căror preţuri nu au, în realitate, nimic cu jocul cererii şi al ofertei, a vorbi despre piaţă şi liberă concurenţă este doar o dulce ipocrizie. Din păcate statul nu vrea să intervină în acest joc periculos, refuzând să-şi asume responsabilităţile pe care le are faţă de cetăţeni.


Ne aşteaptă vremuri cu violenţe sociale tot mai mari, tocmai pentru că această ipocrizie a "pieţei libere" contrastează  din ce în ce mai mult cu realităţile, iar preţul îl plătesc cei mai mulţi, aceia care trăiesc din muncă. Şi au şi ei o limită a suportabilităţii. Care este pe punctul de a fi atinsă.


Dacă am vorbit de anul revoluţionar 1989, s-ar putea să vorbim şi despre revoluţionarul an 2011. De data asta la scară globală. Capitalismul, aşa cum este el acum, s-a epuizat, ca sistem, şi este contestat, în diverse forme şi grade de contestare, peste tot în lume. Cum spuneam şi cu alte ocazii, marele pericol nu ar fi contestarea lui, chiar şi violentă, ci faptul că nimeni nu ştie ce să pună în locul lui...

6 comentarii:

Karakas spunea...

Corect, Boc e un pitic la minte, problema este sistemica.

Béranger spunea...

În principiu nu ştim ce să punem în loc, nici măcar la nivel empiric, darămite la nivel ideologic, dar şi dacă am şti, lipsa de oameni cinstiţi (ca şi lipsa unei societăţi civile şi a unei conştiinţe... să-i zic publice, nu de clasă) face ca orice vis de mai bine să fie o iluzie.

Capitalismul funcţionează bine doar în următoarele condiţii:
-- piaţă infinită, cu o creştere continuă a cererii;
-- un continuum de miracole divine care să demanteleze cartelurile, oligopolurile şi monopolurile care se formează în mod natural.

Anonim spunea...

prostiile astea cu numita piata libera se stiu de mult timp!!! problema este ca romanii abia acum incep sa realizeze despre ce este vorba deoarece pina de curind au stat cu gura cascata la cer uitindu-se sa vada norii aia care aduceau din vest ploile cu salam si parmezan.
cartea de mai jos s-a publicat in anii 90. cine va impiedicat s-o cititi? si asta este doar una dintre cele f multe care s-au scris despre asta iar aprox 30 de titluri am postat aici acum un an. mai mult ca sigur ca nu v-au interesat deoarece romanul nu citeste decit cartile sau articolele care-i confirma ideile si cum astea se bazeaza in mod traditional pe zvonuri si povesti este clar ca asa ceva nu se poate intimpla cu rezultatul ca cei mai multi n-au citit de fapt nimic. in plus tot ce critica renumitul capitalism luminos este comunist si atunci....
google translate va ajuta si chair daca nu este perfect se intelege ceea ce trebuie. titlur ar fi palavrageala despre piata libera.

si cum adica nu se poate inlocui?! capitalismul de stat cu drepturi reduse pt numitii privati este singurul care a functionat. bursa si prostiile adiacente trebuiesc desfintate si atunci totul va fi f bine. asa mai poate fi vorba despre democratie altfel sclavagismul este tot ceea ce mai exista.

http://www.amazon.de/Das-Geschwätz-von-freien-Marktwirtschaft/dp/3907768159

Das Geschwätz von der freien Marktwirtschaft

Kurzbeschreibung

Unter dem Deckmantel der freien Marktwirtschaft und des weltweiten Wettbewerbs werden Löhne gekürzt, Leute entlassen, Arbeitsplätze verschoben, Sozialleistungen abgebaut, Menschen und Natur ausgebeutet. Doch der Markt, den alle beschwören, ist eine Legende. Der Ruf nach der freien Marktwirtschaft entpuppt sich allzu oft als leeres Geschwätz. Dieses Buch entlarvt die Marktschreier und Marktverhinderer. Es widerspricht den neoliberalen Deregulierern. Es zeigt, wie Kartelle und Monopole den Wettbewerb verhindern, wer darunter am meisten leidet, wie die Marktwirtschaft verbessert werden könnte und wo die Deregulierung sinnvoll und wo neue Regulierung im Interesse des Marktes notwendig ist. --
Autorenporträt
Werner Vontobel ist Mitglied der Chefredaktion der Wirtschaftszeitung CASH in Zürich. Nach seinem Studium der Wirtschaft in Basel arbeitete Vontobel in Bonn und Zürich für den Zürcher "Tagesanzeiger", für die "Sonntagszeitung" und für die Weltwoche. Bei CASH ist er nun für die Themenbereiche Wirtschaftspolitik und Ökonomie zuständig. Dementsprechend unterhält er intensive Kontakte zu führenden schweizerischen und international bekannten Ökonomen, die wöchentlich in der Professorenkolumne von CASH schreiben sowie Interviews geben. Vontobel setzt sich vor allem mit wirtschaftspolitischen und wirtschaftstheoretischen Grundsatzfragen auseinander, wobei er die Wirtschaft insbesondere als ein soziales und kulturelles Phänomen betrachtet. Bisher hat er vier Bücher veröffentlicht. Vontobel ist verheiratet und Vater von drei Kindern.

asybaris spunea...

V-ati gandit ca deformarile pietei sunt deliberate in sensul provocarii unor miscari sociale de natura a duce la schimbarea paradigmei organizarii sociale? Nu trebuie sa fii un geniu ca sa-ti dai seama ca daca maresti pretul petrolului si alimentelor, alimentezi crizele politice in zone sensibile (doar nu credeti ca pe arabi i-a apucat simultan in 10 tari pofta de democratie) asta va duce la instabilitate, haos si violenta? Si asta va atrage dupa sine nevoia de REINSTAURARE a ordinii, linistii sociale samd? Lucru care nu se poate face decat cu...forta? Din jocul asta americanii nu pot iesi decat mizand pe calea conflictelor si razboaielor. Asa cum al II lea razboi mondial pe ei i-a scos din criza si le-a oferit prima pozitie.

Karakas spunea...

@asybaris, pretul petrolului se stabileste la bursele de profil. Ca orice bursa, acolo se fac speculatii. Nu cred intr-o teorie generala a conspiratiei in care bursele si-ar fi asumat rolul de agent destabilizator. Problema este cea sistemica, anume faptul ca se permit speculatii si ca emotia (teama) este definitorie pentru stabilirea pretului. "Investitorilor le este teama ca...", asta este versetul cel mai cintat din Biblia Pietei Libere.

asybaris spunea...

@Karakas
Daca reusesti sa creezi instabilitate in Orient pretul petrolului se duce automat in sus pe numitele burse. Daca pe piata cerealelor apar ordine de cumparare masive asta nu duce la marirea preturilor? Doar nu crezi ca totul e jocul cererii si ofertei?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...