"Nimeni nu trebuie să-şi facă iluzii. Statele Unite sunt în esenţă un sistem cu un partid unic mereu la putere, iar acesta este Business-Party."
(Noam Chomsky în interviul acordat săptamânalului german „Der Spiegel", via N.Răducanu)
"Fiecare cu căcatul său!"
(Angela Merkel, cancelarul federal al Republicii Federale Germania, în contextul crizei financiare)
4 comentarii:
coa(n)e, asta este o democratie functionala , totusi , stiu io ca-ti place aia a la putin ...
Coa(n)e, nu-mi place la Putin, şi nici tâmpit nu sunt să mă las furat de aparenţe. Democraţia americană este departe de a fi funcţională, şi o să vedem asta în condiţiile în care actuala criză nu-şi găseşte o rezolvare urgentă. Şi nu-şi găseşte!
De altminteri, faci aceeaşi confuzie pe care o fac toţi novicii în materie de politică: reduci democraţia la alegeri şi la "libertatea de exprimare". Ceea ce avem şi noi, şi nu ne foloseşte la nimic. Ceea ce contează, calitatea guvernării, se degradează accentuat. Ţi se pare că SUA sunt bine guvernate? Ţi se pare că economia lor duduie? Spune-mi ce mărfuri americane, manufacturate în America, poţi cumpăra în România? Că nu poţi păpa aripiore de de F 16 pane!
Acum mi-a făcut plăcere postarea ta, dar să nu se mai repete! Nu-mi plac cei care pun etichete!
Coa()e anonim, când ai o opinie poţi să o exprimi civilizat şi cu identitate. Sunt reguli ale democraţiei pe care ar trebui să le cunoşti, nu confunda libertatea de exprimare cu libertatea de etalare a nesimţirii!
Iar efectele democraţiei funcţionale la care te referi, deja au început să se arate.
Sunt foarte interesante articolele pe care le-aţi referit in post, domnule Gheorghe. Ideile prezentate în încercarea de a explica problemele actuale sunt mai degrabă valoroase, căci pertinente ar fi prea puţin spus. "Consumul deviază oamenii, îi abate în altă direcţie... " sau "toate crizele se aseamănă chiar dacă nu se produc la fel iar politicienii răspund mereu cu aceleaşi cuvinte... " sau despre fenomenul încrederii... şi câte altele, se găsesc aici explicate, argumentate. Mulţumesc că ne facilitaţi documentarea şi celor care nu sunt în domeniu, precum sunt şi eu, acum şi ca de fiecare dată, de altfel.
Ţineţi-o tot aşa! E o urare dar şi o rugăminte.
mary_lou
Noam Chomsky a zis-o bine: oricine ar fi fost la putere in SUA, fie republicani, fie democrati, toti au fost implicati in promovarea sistemului economic american. Cu republicanii la putere, democratii fie au votat legi care au perpetuat sistemul, fie au inchis ochii cind au realizat ca sistemul este abuziv.
Exista multe voci care isi pun intrebarea: cine e vinovatul? Eu cred ca toti au partea lor de vinovatie in criza mondiala actuala generata de SUA: politicienii pe deoparte, au uitat de interesele cetatenilor pe care ii reprezinta pentru ca banii de la lobbyul financiar erau mai atragatori, sistemul financiar bancar pentru au acordat imprumuturi fara acoperire, cetatenii, pentru ca au luat imprumuturi stiind ca fie nu le pot plati, sau ca ar exista un risc mare pentru ei, administratia bushista, ocupata cu businessul petro-dolarilor. Deci, maru' e gaunos de la simbure.
Trimiteți un comentariu