marți, 28 octombrie 2008

Un optimist al dracului de bine informat
Dacă vi se pare că Tăriceanu este prea pesimist, şi s-a îmbolnăvit subit de catastrofită, înseamnă că nu l-aţi citit pe Charles Morrin! Fost bancher, acum PDG la o firmă specializată în producerea de soft utilizat de bănci, Morrin prezicea, încă din 2005, un crah fără precedent, iar începutul anului acesta a publicat o carte, "Deruta de o mie de miliarde de dolari", în care doar costul crizei, dublu, cel puţin până acum, este eronat!
Jurnalul "Liberation" publică azi un interviu cu fostul bancher, pe care îl puteţi citi aici. Descriind modul în care s-a ajuns în actuala situaţie, Morrin spune: "Există o problemă subadiacentă acestei crize, pe care nu vom reuşi s-o rezolvăm doar prin planul de salvare a pieţelor financiare. Este vorba de datoriile gospodăriilor. Între 2000 şi 2007, Statele Unite au produs bunuri de consum şi servicii în valoare de 92.500 de miliarde de dolari şi au consumat în valoare de 97.000 de miliarde de dolari, adică o diferenţă de 4500 de miliarde de dolari, în cea mai mare parte în sarcina gospodăriilor. Gospodăriile au împrumutat acestă sumă ipotecându-şi casele, pentru a cumpăra tot felul de bunuri de consum. În aceşti şapte ani procentul cheltuielilor gospodăriilor a crescut de la 66% la 72% din PIB, procentul cel mai mare din lume. Şi asta a fost posibil doar pentru că valoarea imobiliarului a crescut cu 14% pe an în această perioadă. Singura cale posibilă este reducerea drastică a cheltuielilor destinate consumului. Cei mai mulţi economişti vă vor spunecă este înspăimântător, că asta va duce la o recesiune, dar nu avem ce face.
Spuneţi că o recesiune este singurul remediu al acestei crize?
Da. Căci a continua să injectăm bani în pieţe pentru a menţine preţurile este o eroare pe care nu trebuie s-o facem. AVEM NEVOIE DE O RECESIUNE DURĂ ŞI RAPIDĂ. Cu cât ea va fi mai lentă, cu atât va fi mai dureroasă. Ea nu va acţiona decât puţin câte puţin."
Iată şi un alt fragment semnificativ din interviu: "Trebuie să trecem la un model economic radical diferit de cel actual. Am oroare s-o spun, dar va trebui să muncim mai mult şi să trăim mai strâmtoraţi...Vom avea de trecut doi ani îngrozitori, până când fundamentele noii economii vor fi puse în operă, şi cel puţin un deceniu dificil, pentru ca ele să funcţioneze cu adevărat."
Mai ştiţi care este definiţia pesimistului? Aia cu "pesimistul este un optimist bine informat? ei bine, jupân Morrin este un optimist al dracului de bine informat!

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...