marți, 14 octombrie 2008

Drole de politique
După invadarea Poloniei de către germani(urmaţi de sovietici), în septembrie 1939, a urmat o perioadă bizară, cunoscută sub numele "drole de guerre", care va lua sfârşit la 10 mai 1940, odată cu invadarea Belgiei, Olandei şi Luxemburgului. În această perioadă au avut loc tot felul de negocieri subterane, Hitler încercând să ajungă, în condiţiile impuse de el, la un aranjament de pace cu Franţa şi Marea Britanie.
Cam pe aici se află şi politica românească în acest moment. Toate partidele s-au vârât în tranşee, şi aşteaptă. Ce, nu se ştie. Din când în când mai au loc mici frecuşuri, cum este acesta, cu salariile şefilor din Agenţiile guvernamentale, sau se mai dezgroapă câte un mort-doi, se mai împart ceva funcţii publice(într-o frăţie de nedescris, că e vorba de mălai mult, chiar şi după ce se va mai tăia din caşcaval, deşi văd că şedinţa de Guvern dedicată operaţiei tocmai a fost suspendată). Nimic spectaculos, nici măcar recenta întâlnire dintre Băsescu şi Tăriceanu. Nu mai vorbim despre sondajele de opinie, care, deşi văd că nu prea mai stârnesc reacţii de respingere, în loc să facă lumină, cât de cât, în ceaţa pre-electorală, mai mult zăpăcesc.
Ceea ce mi se pare şi mai semnificativ în această "drole de politique" este faptul că nici până acum partidele nu ştiu cu cine vor defila în campania electorală, şi încearcă să mai pescuiască prin showbiz ceva vedete dispuse să facă figuraţie în Parlament. Se formează tot felul de perechi bizare, fiecare aşteaptă să vadă unde candidează greii celorlalţi, pentru a-şi proteza de un insucces dureros liderii proprii, cu mare impact simbolic. Să fii premier şi să te baţi cu un specialist în sexul aflat la limita dintre anormal şi clinic nu e chiar de glorie, iar dacă în ecuaţie intră şi un distins producător de parizer, apoi s-a dus dracului imaginea de european cu papion!
Se tot vorbeşte în ultima vreme de posibilitatea amânării alegerilor din noiembrie în martie 2009. Se vorbeşte şi de revenirea la votul pe listă, ceea ce, să fim oneşti, ar aranja pe toată lumea, şi ar avantaja pe cei din PD-L, dându-le şansa formării guvernului, cu voturile unui PNL şi PNG, capabile, în cazul votului pe liste, să intre în Parlament. Că după aia, cum s-a văzut, se paote guverna şi cu o majoritate parlamentară de 20%(sic!).
Ce va fi, vom vedea. Cine va declanşa ofensiva, ştim: Traian Băsescu. Faptul că acum tace nu înseamnă absolut nimic. Este doar o tăcere tactică, necesară pentru a crea condiţiile unei negocieri cu PNL, pentru a vedea în ce măsură este posibilă refacerea, într-o formă sau alta, a Alianţei D.A. Cred că un nou moment lacrimogen, în urma căruia Stolojan să spună "pa!" candidaturii sale la postul de premier, este pe drum, dacă ăsta ar fi preţul necesar revenirii partidului său la guvernare, după alegeri.
Asta e: drole de politique!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cum va arata Parlamentul?OGICA,SMARANDESCU,ADIAN copilu.Ce dracu au ales candidati care te indeamna sa nu mergi la vot.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...