miercuri, 15 octombrie 2008

Parazitism tabloidal
Pe vremea când lucram la Jurnalul Naţional, ne-a convocat Voiculescu la o şedinţă la sediul GRIVCO, să vedem cum poate evolua ziarul. Am prezentat un proiect nu cu mult diferit de ceea ce are acum ziarul, ca rubricaţie şi suplimente, minus partea de multimedia(eram prin 97, deci nu se punea problema!). Mai toţi au strâmbat din nas la auzul proiectului meu. Cineva, nu spun cine, că oricum nu contează, se bătea cu gogeamitea cărămida în piept că face el din JN "The Sun" ul României. N-a făcut! Şi bine a făcut că n-a făcut, pentru că a ieşit până al urmă un ziar onest, solid, scris bine, care a rătăcit totuşi o vreme pe cărările tabloidizării.
Am pus o singură întrebare atunci: "Avem noi atâtea "vedete" câte sunt în Marea Britanie, încât să umplem cu scandaluri toate cele 24 de pagini(format mic, dacă mai ţineţi minte!) şi atâţia avocaţi să ieşim neşifonaţi din scandaluri?" Recunosc, la faza cu avocaţii m-am înşelat! În România plăteşti să apari pe prima pagină a tabloidelor, nu să te judeci cu ele!
La capitolul vedete nu m-am înşelat însă! Secetă mare! Noroc cu cele câteva paparude omniprezente, gen Simona Senzual, care vând nimicuri din viaţa lor privată, din care tabloidele fac subiecte zguduitoare!
Nu mi s-a pus pata pe nimeni, nu mă intereseză bârfele şi nici cine cu cine şi-o pune. Dar să acorzi mai multă atenţie coarnelor lui Elan, care i-au crescut mai devreme decât le era sorocul, de vină fiind un Otil instrument al plăcerii, folosit fără moderaţie de nevasta din dotare, decât crizei financiare şi consecinţelor ei, să ignori cu superbie discursul guvernatorului BNR, mi se pare deja prea mult!
Toate ziarele aşa-zise "de calitate" cunosc un declin accentuat al tirajelor şi al cititorilor. Numai tabloidele au cresct cu circa 75% anul trecut. La mai mare!
Toate tutele pe care le promovează tabloidele au ajuns modele pentru o generaţie lobotomizată electronic, şi culmea, chiar modele morale! Dau sfaturi, dau lecţii, sunt prezente pe toate canalele, nu mai ai loc de ele! Şi atunci, cum să nu te apuce amocul, cum l-a apucat pe Mircea Badea, când vezi ce scrie un cercopitec pe blogul său: că s-ar stabili în Austria, dar nu, aşa cum aţi crede, pentru că acolo e curăţenie, ordine, că statul funcţionează şi nu-şi umileşte cetăţenii, ci pentru că se poate urca la volan cu berea'n nas!
E plină România de VIPuri! Dar nu de Persoane Foarte Importante, ci de Persoane Foarte Ignorante! Care fac deliciul altor ignoranţi, numiţi abuziv jurnalişti, ce se hrănesc unii din mizeria celorlalţi. Parazitism tabloidal, varianta ruptă'n cur!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Tabloidizarea presei a ajuns main-stream in Romania, spre deosebire de occident. Daca s-ar face o investigatie serioasa, s-ar putea da si cifre statistice. Pina la urma proportiile conteaza.

Anonim spunea...

Lobotimizarea este prezenta si "cultivata" in toata lumea!
Stim cu totii, ce se intampla si mi se pare ca spalarea creierelor este un proces la care asistam si nu facem nimic!!!!!CONCRET!
SUNTEM FURIOSI, DAR LASI!
ruxi

Anonim spunea...

D-vs. ar trebui sa Va numiti blogul "Constiinta Unui Bisturiu de Stanga".
Respect.
O singura eroare vad: "..o generatie lobotomizata electronic,..".
Corect ar fi fost: "..o generatie educata cu fata spre trecut, o generatie care respinge instinctiv trecutul fara sa-si caute propriul loc in viitor,..".

Anonim spunea...

Imi place ce a spus ultimul anonim ca respingem trecutul. Asa este, pina nu ni-l asumam, in mod echilibrat, si cu bune si cu rele, pina cind nu o sa incetam sa folosim trecutul in interese partizane, nu vom progresa.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...