vineri, 19 iunie 2009

Mult zgomot pentru nimic

Rezumat, asta se poate spune despre reuniunea Comitetului Executiv Central al PSD din Teleorman: "Mult zgomot pentru nimic". Nu ştiu şi nici nu mă interesează dacă acum era un bun moment pentru ieşirea de la guvernare, câtă vreme decizia greşită a fost intrarea la guvernare. Cert este că s-a vorbit mult, dar fără folos. Cel puţin din punctul de vedere al omului de pe stradă.
Politica este şi un joc pentru putere. Din punctul de vedere al jocului, azi PSD a marcat puncte la capitolul imagine, şi PD-L a primit o ripostă mult mai aspră decât s-ar fi aşteptat. Scăpările alea din sala de şedinţă, sub forma unor înregistrări audio ale celor de la "Realitatea", au fost mai mult ca sigur aranjate.
Numai că o criză cum este cea în care ne afundăm tot mai mult nu se trece cu vorbe şi şi nici cu imprecaţii la adresa partenerilor de coaliţie. PSD sau PD-L, românii au primit până acum de la guvernanţi, drept soluţii anti-criză, doar vorbe.
Nimeni nu poate înţelege de ce la noi nu pot funcţiona coaliţiile. Probabil că nu ne-am vindecat de sindromul "partidului unic". Dragnea visa azi la sistemul cu primă electorală, pentru a avea doar guverne monocolore. Mi se pare o negare a democraţiei, şi apoi sistemul ăsta nenorocit a condus la instalarea dictaturii carliste, în 1938. Vrem să-i dăm aşa ceva pe mână lui Băsescu? Voi aţi mâncat ciuperci tâmpite?
A şocat, până la un punct, duritatea intervenţiei lui Ion Iliescu la adresa lui Traian Băsescu. Ceea ce a spus el este un ultimatul dat preşedintelui, şi cred că Băsescu ar face bine să-l ia în seamă foarte serios. Asta dacă vrea să aibă vreo şansă în toamnă. Şi ar face la fel de bine să aibă întâlnirea propusă de Ion Iliescu.
Eu cred că o decizie privind ieşirea de la guvernare a fost deja luată. De ce se va oficializa abia în toamnă? Din motive de bani. PSD îl suspectează pe Pogea că pune bani deoparte, pentru pomeni electorale, pe care să-i folosească după ieşirea PSD de la guvernare. Ce va spune PD-L: "uite, cum au plecat hoţii de pesedişti de la guvernare, cum au apărut banii pentru programe sociale". E un risc foarte mare, electoral vorbind.
Din această perspectivă, e mai bine să fii cu ochii pe adversari din interior, nu de pe margine. Şi nu întâmplător unul dintre sacii de box ai PSD a fost musiu Pogea. Care ştie al dracului de bine să măsluiască un bilanţ contabil. Are experienţă: n-a fost ciracul lui Videanu, alt "vrăjitor" al cifrelor?
Sper că după asta PSD se va ţine de cuvânt şi va ieşi cu propunerile alea de măsuri pe care le tot promite. Deşi bate aşa un vânt de vacanţă prin partid, ceva de speriat...

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...