miercuri, 5 ianuarie 2011

Privatizarea statului, etapa pe Sănătate(cu UPDATE!)



UPDATE: Dacă nici după mizeria asta Guvernul boc nu pleacă, alungat cu pietre, atunci ne merităm soarta şi rămânem pe veci un popor de căcat!  Prin OUG, ce n-a fost pe ordinea de zi a niciunei şedinţe de Guvern,  şi care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 30 decembrie, hoţeşte, se schimbă componenţa Consiliului de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, măsură care o subordonează practic Guvernului. În acest fel cretinii au acces direct la banii sănătăţii, şi pot decide tot ce vor în sistem. Ce suntem noi? Sclavii unor demenţi, care cred că pot face orice vor în ţara asta, cu banii noştri?


Să ne înţelegem bine: eu văd statul ca pe un sistem de gestiune colectivă a riscurilor. Sunt de acord ca din banii mei să fie asigurat un minim de trai decent şi ălora care n-au, să se construiască infrastructuri, să ne dezvoltăm. Dar nu am de gând să accep ca o mână de derbedei să creadă că pot face tot ce vor ei în ţara asta, doar pentru că serviciile secrete au îndesat voturi în urnă, să iasă cine trebuie.  


Dacă băsescu şi guvernul boc, împreună cu decervelaţii ăia din Parlament care susţin guvernul şi votează după direcţia deştului unui bou care habar nu are pe ce lume trăieşte, îşi închipuie că pot face orice în ţara asta, e cazul să le demonstrăm că se înşeală. Orice mijloc este bun. Să nu le mai dăm banii noştri! Să-i facem să simtă că nu mai au ce căuta în spaţiul public! Orice roşie sau ou în mufa imbecililor este un câştig pentru democraţie! La ouă şi legume putrede, cetăţeni!  



Nu cred că trebuie să trecem cu vederea ceea ce a spus azi la guvern traian băsescu. Adevăratul guvern al României este cel de la Cotroceni. Şi azi băsescu a venit să le spună lui boc şi ameţiţilor ălora de-şi zic guvern care este programul lor pe anul ăsta. Iar în acest program sunt câteva lucruri periculoase, cum ar fi introducerea de către guvernul României în noul acord cu FMI a continuării reformei sistemului de sănătate. Nu ei ne cer, noi vrem să introducem această condiţionalitate. De ce? Nu e suficient să facă Guvernul un proiect de reformă, de ce trebuie să devină condiţionalitate în raporturile cu FMI? Ca să aibă pe cine da vina în caz de eşec?


În principiu, sistemul de sănătate este unul autonom, el doar este gestionat, până la un punct, de stat. Acţionarii săi, ca să zic aşa, sunt asiguraţii.  Şi orice decizie majoră privind sistemul trebuie pusă de acord şi cu noi, că noi dăm banii. Or băsescu se poartă acum ca şi când el e proprietarul sistemului şi face fix ce vrea pula lui cu el: îl privatizează, comasează şi desfiinţează spitale, pe unele le vinde, etc, etc, etc.


Să fim bine înţeleşi: chiar şi dacă sistemul are deficit şi e nevoie de transferuri de la bugetul de stat, banii ăia nu-s ai guvernului, sunt ai noştri. Şi dacă noi vrem să alocăm bani pentru sănătate, nu pentru frunzulicile Fecioarei din Pleşcoi, spre pildă, guvernanţii asta trebuie să facă. Ce FMI, ce UE! Nu sunt banii lor, sunt banii noştri! Punct! Din păcate, tocmai asiguraţii, cei care plătesc pentru funcţionarea sistemului, sunt excluşi de la luarea unor decizii care-i privesc direct. 


 Pulimea Sa era mare amator de Referendumuri, dar se vede treaba că-i plac doar ălea care îi fac lui viaţa plăcută. De ce nu ni se propune un proiect de reformă, cu tot ce înseamnă ea, şi care, după o dezbatere publică, să fie aprobat, sau respins, prin Referendum?  Om fi atât de proşti noi, românii, încât să nu ne putem decide soarta? Şi ştiu băsescu şi ai lui ce e mai bine pentru noi toţi?


Cine vrea să contribuie şi la un sistem privat, liber! Mai mult, pentru cei cu salarii sau venituri foarte mari, dacă îşi cumpără asigurare complementară, contribuţia la sistemul public să le fie plafonată.  Dar să nu vină nişte nehaliţi care au văzut că e rost de bani buni din sistemul public de sănătate şi să schimbe sistemul pentru a-i lua fără să facă nimic!


Nu mi s-a părut nimic normal nici în obligarea unei părţi a contribuabililor la sistemul public de pensii să-şi dea un procent din contribuţie unora, care să-i gestioneze privat. Statul dă unora banii noştri, pentru a face ăia profit cu ei, fără niciun risc. Păi să tot fii om de afaceri aşa!


Privatizarea statului a atins cote inimaginabile. Practic, statul român a fost capturat de o gaşcă, care şi-a pus o marionetă în frunte(că băsescu este o marionetă, ce la rândul ei trage sforile altei marionete!), care-şi promovează acum interesele, fără teama că ar avea de întâmpinat vreo rezistenţă. Cu un popor vai de mama lui, compus din indivizi lipsiţi de spirit critic, nu din cetăţeni conştienţi de drepturile şi de obligaţiile lor, nici n-ar avea de cine să se teamă.  


Anul ăsta e rândul sănătăţii să fie vacă de muls, după ce anul trecut am dat drumul privatizării ediucaţiei. Ce urmează? Şi să nu crezi că România a ajuns subiectul unui experiment, cu nimic deosebit, ca moralitate şi consecinţe, cu experimentul comunist?


PS: poate să-şi închipuie Pulimea Sa ce s-ar fi întâmplat cu un amărât care, pentru că s-a desfiinţat spitalul din oraşul lui, şi trebuie să fie transportat cu ambulanţa la Braşov, având un infarct, spre pildă, şi ambulanţa nimerea în ambuteiajul ăla de duminică? Ajungea la spital, sau la Morgă? Că nu venea elicopterul după el, garantat! Apropo: câte elicoptere medicalizate are România? Două, trei, sau patru?  

5 comentarii:

Anonim spunea...

ati ajuns in vest acolo unde ati vrut voi!

https://www.youtube.com/watch?v=yUk84bKUDI0&feature=related

https://www.youtube.com/watch?v=CvR2mCx-Jnc&feature=related

ce credeati voi ca va fi mai bine?!

Gopo spunea...

Tipic comunist. Centralizare, control, sa nu miste nici musca fara sa stim noi ...

N-a facut destul rau sistemul centralizat de sanatate pana acum ? De ce trebuie sa hotarasca ministrul sanatatii (stiu ca prezint o situatie simplificata, dar e in interesul discutiei) salariile medicilor rezidenti din toata tara ? Poate ca daca locuitorii Clujului de exemplu ar hotari ce se face cu banii lor, salariile ar creste ... si mai putini medici ar pleca prin alte zari.

De ce banii din impozitele pe salarii trebuie sa se duca toti in acest imens sac misterios numit buget ? De ce nu poti sa directionezi contributia la sistemul de sanatate (de exemplu) direct la spitalul tau local ? Cu ce foloseste plimbarea banilor prin tot soiul de labute lipicioase ? Pentru ca o mana de smecheri sa se infrupte din sac si sa arunce apoi ce-a mai ramas inapoi ? Mersi, nu-mi mai trebuie situatia ! Prefer sa descentralizez statul si sa ma ocup eu si cei din zona de cat mai multe aspecte ale vietii mele - nu am nevoie de un stat-dadaca, obez si obsedat de ideea de control.

Fluieratorul spunea...

Deh, box Dei, box populi, sint sigur ca boboru' otevist amator de beri la pet si oteveu a jubilat, kum ka Basesku strikes again. Asa cred ei. Aia care stiu mai bine se iau cu miinile de par.

Spitale, scoli? Al naibii de neprofitabile, porcariile, cum au aia tupeul sa sufle, parazitii si nesimtitii! Germania si Franta, boii, am dat cu bani in ei, si ei nimic! China? Ah, nu, nu, banii chinezesti care ridica din bezna doua continente sint urit mirositori pe la nasurile noastre boieresti. So, question, ce-i cu bou' asta!? Basescu, I mean, nu s-a vazut niciodata pina acum ca este intr-ATIT de prost?

Omul asta e un abis de prostie si incompetenta. Gives me creeps. Brrr!

Cit despre spitalul de urgenta din Brasov, iaca taica-meu a ajuns acolo la timp saptamina trecuta, din fericire, si multumita unora care chiar au facut ce-au putut pentru el, cu toata leafa mica si cu toata buna reputatie intretinuta chiar de onor presedintele tarii, a trecut in 2011... Drept pentru care le pot adresa multumirile mele publice in orice forma.

Nu, nu si lui Basescu, lui nu-i adresez nimic, n-am de ce. E mult, mult prea prost ca persoana, isi umileste si functia si ne umileste pe toti.

Anonim spunea...

tuturor papagalilor care-si doresc sistem medical descentralizat si privat le doresc ca visul sa le devina realitate! asigurarile privatilor au ca scop principal obtinerea de profit iar asta nu se poate realiza daca toti prostii vor primi bani sa se trateze de ceva mai mult decit de guturai. cei peste 60 de ani daca se imbolnavesc de exemplu de cancer vor primi doar tratament axat pe morfina ca sa plece confortable de pe pamint si sa nu mai fie o stavila in calea profitului.
abia astept sa vad mutrele boilor cind vor da peste medicina vestului care nu este altceva decit eutanasie pasiva in cel mai fericit caz! nu vad imbecilii ca este un mare lux in vest sa ai dinti in gura?! lasa ca va fac vesticii si privatii rapid bine cu dioxina in mincare! :)

traiasca vestul luminos noul far calauzitor pt de toate!

pacos spunea...

Sa ne intelegem: TOATE guvernele de pana azi au bagat mana, mai mult sau mai putin, in banii sanatatii. Ceea ce se intampla azi e oficializarea acestei situatii, ilegala sau cel putin impinsa pana la limita legii pana ieri. De-acum, e legal.

Reactii? cateva, anemice. Iar neplata nu e o solutie. Ca vine ANAF-ul si blocheaza conturile instantaneu. Singura solutie, dupa parerea mea: intreg sistemul, asigurati si cadre medicale, sa iasa in strada. Numai ca acel parteneriat medic-pacient n-a functionat niciodata. Si nici nu sunt semne ca ar functiona vreodata.

Pe de alta parte nu pricep cum de tot apar ideile astea cu descentralizarea. Se poate ca banii contribuabilului din Cluj sa ramana in Cluj. Pentru infrastructura, asistenta sanitara, etc. Da' daca pe contribuabilul clujean il apuca apendicita taman in Fagaras? si Victoria n-are asistenta medicala adecvata, pentru ca nu-s suficienti contribuabili care sa-si permita un medic generalist, un chirurg si un anestezist? Are contribuabilul suficiente resurse sa-si permita elicopter? pentru ca terestru s-a vazut ca e complicat tare. Si oricum, n-a cotizat acolo, deci nu poate folosi acea infrastructura.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...