joi, 6 ianuarie 2011

Intelectualii publici şi România



România are câteva vaci sfinte în materie de "intelectuali publici". Le ştiţi: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, cunoaşteţi genul. Mari personalităţi pe la Românica. Dar care nu înseamnă practic nimic dincolo de graniţele ei. Aţi văzut semnătura lor alături de semnăturile altor intelectuali publici, din Franţa, din Germania, din Marea Britanie, pe documente care să prezinte opiniei publice din ţările respective un punct de vedere favorabil românilor? Au scos ei vreun cuvânt în anii în care românii erau vânaţi prin Italia?


Văd că şi Baconschi e mare telectual. Cât a stat la Vatican, sau la Paris, a reuşit să pătrundă în cercurile intelectuale din cele două capitale? Sunt oameni alături de care să prezinte şi punctul nostru de vedre, în luări publice de poziţie? Oha!


Mai are România agenţi de influenţă în ţările europene? Că francezii, nemţii, britanicii, italienii, spaniolii, ca să nu-i mai pomenesc pe americani, au legiuni la Bucureşti, peste tot: în politică, în cercurile intelectuale, în presă, în lumea ştiinţifică. Acum, înţeleg că este greu să găseşti pe cineva care să sprijine România.  Nici pentru bani n-ar face-o! Pentru că nu se ştie când vor fi daţi în gât de nişte unii de la Bucureşti, plecaţi la vânătoare de "colaboraţionişti". Nimeni nu uită ce-am făcut cu aceia care au sprijinit România(nu pe Ceauşescu!) înainte de 1989. 


Revenind la oile noastre telectuale: de ce nu se folosesc cei mai sus numiţi de relaţiile lor din lumea occidentală? Sau nu au relaţii, pentru că fug toţi de ei ca dracu' de tămânie, fiind percepuţi ca nefrecventabili, ca oameni de extrema dreapta? Că sunt sau nu, nu mai contează: e suficient că nu se uită mai nimeni la ei, şi în niciun caz nu şi-ar asocia numele  cu ei. Parcă Pleşu avea legături bune în Germania. Şi cu toate astea, nimic!


S-a dus dracului şi canalul ăsta de comunicare cu lumea din occident. Iar românii care studiază şi lucrează afară vor să uite că sunt români, aşa că nu vor face nici ei nimic pentru a prezenta punctele de vedere ale României, când ei au plecat din ţară alungaţi de modul în care este guvernată ţara. Mă rog, cei mai mulţi.


Şi uite aşa am reuşit să fim singuri într-un club de 27 de naţiuni, cu care nu ştim, nu putem şi nu vrem să comunicăm. Până şi colegii noştri de suferinţă, bulgarii, se feresc de noi ca Dracu' de tămânie! Dar cui îi pasă? Noi suntem români!

9 comentarii:

clerc spunea...

Constantin, numele citate de tine nu sint nume de intelectuali, ci de "clerici publici", adica fantose mediatice lipsite de opera, dar cu discurs manipulator, graseiere persuasiva si tupeu melancolic. In afara unor desuete carti de eseuri fixate in retorica anilor interbelici baietii astia n-au produs altceva - si nici nu vor produce. Pentru ca nu pot. Sa faci cercetare serioasa, sa stai in biblioteci, sa operezi cu bibliografie up to date, sa participi la congrese internationale unde sa-ti confrunti opinia si temele cu cele ale "premiantilor" din domeniu cere munca, transpiratie, efort. E mai usor pe la serate crestin-democrate, intre doua sendvisuri cu icre negre, sau la diferite toc-soaie, in ipostaza de guru si saman auto-declarat. Daca adaugi putina propaganda la treaba asta - intelegi de ce trec labele de mai sus drept "telectualii natiei".
Cit priveste trecerea lor in mediile elitelor apusene - ea tinde spectaculos spre zero.
Iti voi povesti o chestie personala, cu valoare de simptom cit ii priveste. Prin 1997 consilierul pe probleme de edituri si carte al Centrului Cultural Francez era un tip amator de psihanaliza, parizian si cam de stinga (deh, invatase la Nanterre). Baiatul asta, cu care eu colaboram din partea unei edituri bucurestene, se crucea descoperind marea voga a noicienilor Plesu, Liiceanu, Patapievici etc. El spunea: domle, discursul astora e fumat din epoca interbelica, la noi, francezii, asa vorbeau si gindeau Barres, Maurras, Leon Daudet, Celine etc. Or la voi nicasienii trec drept ultimul racnet in materie de filosofie si ideologie politica. La Paris voga lor e nula, iar cine ii stie e pentru ca l-au editat in Romania pe Cioran si au mai facut un documentar, un interviu (mai ales Liiceanu). Pe Plesu il stiu citiva amariti de teologi ignorabili de pe la Sorbona.
Asta imi spunea tipul. N-avea nici un interes, era la slujba, avea sa plece la alt post peste un an.
Astia sint "telectualii lu peste prajit". Ce lobby sa faca astia in Apus? Cu ce trecere? La cine?
Relatia lui Mos Plesu cu unele fundatii germane si elvetiene trebuie citita prin grila serviciilor secrete, si nu prin cea intelectuala.
Iar dintre "telectualii" formati afara, Funeriu, sa zicem, daca era atit de tare, nu venea el cu grabire sa reformeze sistemul de invatamint de-acasa. Nu, baiatul si-a dat seama ca si-a atins limitele de dezvoltare personala acolo, s-a cacat pe vocatia de cercetator de laborator (daca a avut-o), si-a venit rapid la cascavalul ministerial.
Deci, dinspre "telectualii mioritici" pe care i-ai citat, nici o asteptare serioasa. Tot la nivel politic s-ar putea face lobby, un Nastase, un Tariceanu ar avea ceva trecere in rindul liderilor de aceeasi culoare ideologica. Da, dar ei sint in opozitie, de ce sa crediteze delirul si apetitul falimentar al actualei puteri?

chien spunea...

"Sa crediteze delirul actualei puteri..."? Pai bai Anonime, eu credeam ca spatiul Schengen e pentru Romania, nu pentru un guvern trecator, si ca TOTI politicienii trebuie sa lucreze pentru binele tarii. Deci dupa logica ta, Nastase si Tariceanu ar trebui sa sape Romania, eventual sa ceara marilor lor prieteni la catarama (?) sa ne dea afara de tot din UE, numai ca sa nu-i dea satisfactie lui Basescu? Ok, atunci dati de-a dreptul foc la parlament si la Cotroceni, ca nu cumva sa "creditati delirul puterii"!
Si de unde decretezi tu ca relatiile lui Plesu ar trebui privite prin prisma serviciilor secrete? Ce le stii tu pe toate, ca un om mare!

Karakas spunea...

Pai l-ai uitat pe Cartarescu. Deunazi il critica pe Antonescu ca a semnat pact cu PC. O alta "mare" voce de 'telectual, detasata si plina de intelepciune. Dai in opozitie, sa se-ntareasca puterea Cartarescule!

Fluieratorul spunea...

Dap. Nu cunosc detalii biografice ale respectivilor intelectuali cu numele mai vechi sau mai noi, dar ce spune Anonimul suna teribil de posibil. Cum altfel sa se explice ca flacaii aplica din plin ideea cu "mai bine in satul tau fruntas", si nu se inghesuie la spatiul public intelectual global, iar in cel local debiteaza stereotipii si isi justifica parti-pris-urile mai prost decit mine?

clerc spunea...

Stimate chien, fiecare opereaza cu informatii "pe surse". Despre Plesu imi mentin afirmatia. Vrei sa-ti prezint documente? Ma crezi, iei drept buna ipoteza, ok. Nu, du-te si melancolizeaza solidar cu angelologul-sef! Si multa sanatate! Fireste ca spatiul Schengen priveste Romania, dar Romania ca atare nu exista, ea este reprezentata de un stat, este stat, are o putere care vorbeste in numele cetatenilor sai. Iar daca acea putere e corupta si promoveaza politici falimentare, ce afecteaza dramatic populatiunea, atunci a-i face o concesie puterii actuale inseamna a dauna intereselor oamenilor normali din tara. Pentru ca marile afaceri cu tigari si alte marfuri dinspre Ucraina si Moldova se fac cu girul si sub patronajul potocaliilor - caci ei administreaza frontiera, nu Nastase si Tariceanu.
Dar stii ce cred eu? Tu ai inteles prea bine ce am spus eu. Te roade insa ca nu m-am gudurat pe linga "telectualii lu peste prajit" denuntati si de gazda noastra drept impostori si impotenti. Asa ca ai da-to la atac personal. Nu stiu daca sint om mare, dar incep sa am banuieli cit priveste maturitatea ta intelectuala, ca si virsta ta psihologica. Spune: asa-i ca-ti plac mult de tot portocalele si ca preferi strabismul divergent?
Sa traiesti bine, frate!

chien spunea...

clerc - Nu gasesc ca e o atitudine demna de un intelectual asa de fin sa imaginezi verdicte despre optiunile politice ale oamenilor dupa doar cateva randuri citite. N-ai nimerit-o in cazul meu. Dar ma enerveaza atitudinea asta, cu care din plin am avut cu totii de-a face in ultimii 20 de ani: daca nu ne plac aia de la putere (de obicei era vorba de Iliescu, PSD, Nastase), atunci hai sa trantim si tara, sa ne spalam rufele la Bruxelles sau Paris cat mai spectaculos, ca sa nu se contabilizeze cumva la ei vreo reusita! Sau: daca nu ne place cum au votat niste oameni (iarasi de obicei cu Iliescu, PSD, Nastase, mai nou Oprescu), atunci inseamna ca tara e de cacat, iar votantii respectivi niste sub-oameni, niste idioti, niste vanduti! (asta si apropo de presupunerea ta pe nerasuflate ca as fi portocaliu). Acum ce facem, intoarcem lucrurile pe dos? Atat de tare m-am saturat auzind ca poporul e idiot ca l-a ales si reales pe Iliescu si ca Occidentul trebuie sa boicoteze Romania, sa nu investeasca, sa sanctioneze etc. cat timp sunt "comunistii" la putere, incat mi se pare trist sa aud aceleasi fraze acum din partea asta a baricadei.

Cat despre "intelectualii lui Basescu", nu cred ca ar fi putut face mare lucru in chestiunea cu Schengenul nici daca n-ar fi fost "ai lui Basescu" si nici daca ar fi fost admirati la Paris pentru opera lor. Are cineva vreun exemplu de intelectual roman care sa nu fie "al lui Basescu" si care sa fi putut influenta decizia despre Schengen daca si-ar fi pus la bataie relatiile si influenta in Vest?

clerc spunea...

Ok, chien, am priceput, n-are sens sa-mi stric buna dispozitie, atita cita mai e in tara lui Basescu-Voda si a bocului din dotare. Ok, ai dreptate, e dreptul tau, odata intrat pe forum, e natural ca oricine poate sa argumenteze cum poate si cum vrea, inclusiv sa atace la persoana. deci, e in regula. Asa sa fie, precum zici tu. Iti amintesc un singur lucru: tema cu posibilitatea unui lobby international o lansase gazda nu eu. Atit.

Andrei Gheorghe spunea...

Domle, vin si eu la spartul targului cu o nelamurire: la e evenimente face referire paragraful cu "Nimeni nu uită ce-am făcut cu aceia care au sprijinit România inainte de 1989"?

Ceva legat de Pacepa? In momentul asta nu imi vin alte idei.

Constantin Gheorghe spunea...

Andrei, este vorba despre jurnalişti, profesori universitari, oameni de cultură şi de artă din Occident care au sprijinit România, şi mai puţin pe Ceauşescu. Lasă-l dracului pe Pacepa! Ăsta le-a făcut rău, nu bine! O ţară are nevoie de astfel de oameni. Uită-te cât de bine este sprijinită Polonia, care şi-a ţesut şi menţinut o astfel de reţea, uită-te la Ungaria, care şi acum, după nebuniile lui Orban nu-şi ia şuturile în fund meritate, pentru că există un astfel de sprijin în ţările care contează. În favoarea noastră a vorbit cineva până acum?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...