miercuri, 20 octombrie 2010

Jos pălăria!



Vă invit să citiţi cele scrise de dramaturgul Matei Vişniec despre revolta socială din Franţa şi despre resorturile ei.  Nu ai cum nu fi de acord cu el. Din păcate, pentru noi, europenii, nu maio luptă decât francezii. Şi nici ăia nu vor mai face mult acest lucru, pentru că nimeni nu şi-a manifestat solidaritatea cu ei. "In mod normal toata Europa salariatilor ar trebui sa fie solidara cu francezii si sa inteleaga un lucru: evacuarea definitiva a cuvintului progres din limbajul curent este o infringere enorma, pentru om, pentru umanitate, pentru civilizatie si mai ales pentru generatia tinara. Europa a creat un model social bazat pe productivitatea economiei care ar fi trebuit exportat pretutindeni. Iat-o in schimb, pe biata Europa, in situatia de a renunta la aproape tot ce a construit, si la identitatea ei, si la ideea de progres social, si la ideea de viitor. Si toate acestea in numele liberei circulatii a capitalurilor si a marfurilor pe planeta. Exista tari in Europa care nu mai fabrica jucarii, care nu mai produc pantofi si manusi, care nu mai sunt capabile sa fabrice o umbrela pentru ca… e mai ieftin sa le aduci din China. Sa fie normala, oare, o astfel de “economie”? Oare o tara care nu mai are capacitatea si intereseul de a produce jucarii pentru copiii ei mai poate fi numita efectiv “tara” sau a devenit o colonie a unei fenomen nou, pe care in lipsa de concepte adecvate l-as numi globalizare a absurditatii economice? "

Aşa se întâmplă când naţiunile sunt lăsate fără elite, cumpărate de marele capital şi aduse la tăcere. Puţinii care mai au curajul să se exprime împotriva curentului sunt marginalizaţi şi ridiculizaţi  de cetele de Liiceni şi Patapievici, care domină spaţiul public european. 

Jos pălăria în faţa curajului lui Matei Vişniec! Mă tem însă că nu vor fi prea mulţi care să-i înţeleagă demersul...

PS: e plină ţara asta de cretini, care cred că şcolile, bune-proaste, spitalele, bune, proaste, şoselele, mă rog, tot ce înseamnă elemente de civilizaţie, au apărut prin generaţie spontanee, au crescut din pământ, de la sine. Şi o dată cu ele medicii, profesorii, mă rog, tot ce le populează. Astea n-au costat nimic, nu, au picat ca o pomană, nu se ştie de unde. N-au fost făcute din banii noştri, din taxe şi impozite.


Şi acum vin  nişte unii şi zic: gata, ajunge! Nu vrem să mai plătim taxe şi impozite! Cine vrea şosea, să-şi facă! Cine vrea spital, să-şi facă! Cine vrea şcoală, să-şi facă! Noi ne descurcăm!

Foarte bine! Vă descurcaţi cât mai e infrastructura construită din bani publici. Că în două decenii am tot distrus ce brumă de infrastructură aveam. Şi după aia? Ăi de au bani se cară în Franţa cea "socialistă", în Germania, în Elveţia? Dar ce facem, ne cărăm cu toţii?

Ăia de protestează în Franţa au dreptate: este absurd să ceri perioade absurde de cotizare la un sistem de pensii, că e public, că e privat, câtă vreme intrarea pe piaţa muncii se face târziu, şi ieşirea de pe piaţă devreme. La limită nimeni nu va îndeplini condiţiile de stagiu. Şi ce vom face atunci? Renunţăm la ceea ce a însemnat "civilizaţie"? Ne întoarcem în Evul Mediu? 

5 comentarii:

Anonim spunea...

Jos palaria, intr-adevar.
Organizatia de Femei a PRM a protestat inca de anul trecut fata de majorarea varstei de pensionare. I-a pasat cuiva?
Ruxandra Lungu

Shadow spunea...

@Dle Ghoerghe

Matei Visniec face aprecieri fara sa stie nimic despre miscarile sociale din Franta.

1. Din "rahat" nu poti face "bici" oricat de multe intentii bune ai. Comparativ Romaniei unde "cresterea varstei de pensionare" nu este legata de "speranta medie de viata" in Franta aceasta speranta medie de viata a crescut in ultimii 15 ani non stop. Cineva trebuie sa "plateasca" pt pensiile celor batrani si care traiesc din ce in ce mai mult. E poate "cinic" dar "resursele" sunt limitate.

2. Miscarile sociale din Franta sunt legate de "lipsa de dezbatere" pe aceasta lege. In general legile din domeniul salarizarii si pensiilor fac obiectul "negocierii" si al "dezbaterii publice" luni de zile dupa care "legea" se modifica nu ramane "batuta in cuie". Guvernul nu a facut decat sa modifice pe "ici si pe colo" doar cazurile "extreme" care au un "nivel minimal" de impact bugetar.

3. Nu este normal ca o greva sa "ia ostatici" cetateni. E vorba de "transporturi" si "petrol". Grevistii nu au dreptul sa "blocheze" drumuri sau sa interzica accesul la "energie".

4. Problema "spargatorilor". Cei care prin amestec in manifestatie distrug bunuri private si publice fac ca sustinerea "motivului grevelor" sa se estompeze. Sindicatele nu vor si nu-si bat capul sa elimine din miscare pe cei care sunt acolo ca sa "distruga" si care nu au lucrat in general niciodata in viata lor.

5. Utilizarea studentilor si a elevilor de catre sindicate este o tampenie enorma.

PS. 1. Nu vad unde este "curajul" lui Visniec. Pleaca de la "istoria drepturilor dobandite"(istorie nuantata in extrem) si trage concluzia ca a disparut "progresul social". Progresul social dispare cand "prajitura" care devine din ce in ce mai "mica" nu mai poate sa "acopere" toate "cererile". Trecerea la 35 de ore a fost o prostie care a costat mult atat Franta cat si Germania. Productivitatea a scazut. Numarul de angajati in sistem nu a crescut.
Cand ajungeti sa va intrebati de ce nu se mai produc "umbrele, jucarii, etc" nu uitati sa tineti cont de "productivitatea" in scadere a muncii.
2. Nu inteleg nici acum dupa peste 10 ani de Franta de ce nu se trece la o "unica" lege a pensiilor pt toti si ramane ca "functionarii" sa aibe dreptul la pensionari complete la durate mai mici si la mod de calcul al pensiilor net superior celor din privat. Cand te uiti insa pe "bugetele" de pensii ale aparatului bugetar constati cu stupoare ca 80% din pensiile bugetarilor sunt platite din fondul de pensii al privatilor.

Anonim spunea...

Dimpotriva, Constantin Gheorghe, se pare ca majoritatea a inteles demersul insului pe care-l citezi. Nu ai decat sa te uiti in comentariile la articolul sau si vei vedea ca oamenii au inteles perfect pentru ce militeaza autorul: pentru primit chestii moka de la altii, nu conteaza de la cine, important e sa vina. Ghinion ca au ajuns sa comenteze la el tocmai cei de la care el pretinde ca trebuie sa primeasca mokangeala.

chien spunea...

"La limită nimeni nu va îndeplini condiţiile de stagiu."

Pai asta e si ideea, sa nu le mai indeplineasca nimeni. Cum nu se poate spune deschis "hai sa desfiintam de tot pensiile", le lasa oficial in vigoare, dar le fac simbolice. Asta e tot rostul cresterii varstei de pensionare in Vest, nu nevoia mai mare de forta de munca, care oricum se satisface cu imigranti tineri si ieftini sau cu externalizare. Pe de o parte se plang ca nu exista forta de munca suficienta, pe de alta somajul e in floare. Forta de munca bineinteles ca exista local, doar ca nu e inca suficient de ieftina ca sa asigure marje de profit in crestere continua si nu e inca suficient de "flexibilizata" ca sa concureze cu dumpingul de afara.

casandra spunea...

@Constantin,
Ce sa zic, si-a gasit si Matei Visniec unde sa-si posteze textul, la gazeta de perete a dreptei radicale!!!

Comentatorii lui sunt cand doar niste biete cutii de rezonanta ale teoriei economice neoclasice, cand doar niste infractori neprinsi. Dintre cei cu afaceri proprii si care tot pretind ca statul sa nu perceapa impozite, 99% deja fraudeaza Fiscul si, pentru a nu se recunoaste direct ca fiind niste jegosi infractori, se ascund dupa cortina teoriei economice sau a doctrinei politice.
Ce sa spun, nu a ajuns legea la ei! Inca.

Cel mai mult ma amuza cand isi justifica lacomia sinucigasa invocand China, costurile reduse cu forta de munca de acolo si fiscalitatea chinezeasca.
Habar nu au! Habar nu au de China!
Pai, in China, impozitul pe venitul personal este progresiv, de la 5% la 45%. TVA este 17%. Impozitul platit de companii este 25%. Doar firmele mici platesc - in anumite conditii - 20%, iar cele hi-tec 15%. Dar cu mari conditionalitati!
Ar fi bine sa mai citeasca si ei, altfel raman doar niste imbecili lacomi tocmai buni sa infunde puscariile in cativa ani. Ar fi bine sa inceapa de aici:
http://www.worldwide-tax.com/

Cat despre contributiile sociale platite de firmele din China, ele sunt dupa cum urmeaza:
1. În 2010, contribuţiile sociale plătite de angajatori în China, raportat la salariul brut, sunt: 10,8% pentru sănătate, 0,2%-1,2% pentru accidente de muncă şi boli profesionale, 20% pentru fondul de pensii, 1,5% pentru fondul de şomaj, 12% pentru fondul de locuinţe.
2. Salariatul chinez plăteşte: 2% pentru sănătate, 8% pentru pensii, 0,5% pentru şomaj şi 12% pentru fondul de locuinţe.

Iar cretinii care cred ca vor putea invoca mereu saalriile mici din China vor avea o problema: deja, salariul brut minim garantat este la Beijing sau Shanghai 136 euro.
Iar china nu-si distruge protecia sociala, ci o consolideaza, pana la sfarsitul anului 2011 va avea chiar caracter national (acum este organizata regional). Numai in acest an, pentru extinderea sistmeului de asigurari de sanatate si in mediul rural, guvernul chinez a alocat 840 miliarde dolari!

Suntem intr-o perioada de tranzitie globala, cand statele nu sunt destul de puternice si organizatiile suprastatale nu sunt suficient organizate. Dar perioada o sa se incheie in maxim 10 ani. Timp in care si fiscalitatea se va adapta la caracteristicile economiei globale. Perioada de clandestinitate se incheie acum, odata cu aceasta criza. Altfel explozia sociala si derapajul politic vor fi maxime, iar loc de refugiu nu mai este pentru nimeni pe planeta.Nicaieri.
Trebuie sa avem tarie si rabdare. Un pic!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...