sâmbătă, 16 octombrie 2010

Povestea cu Echelonul portocaliuEu înţeleg că atunci când eşti "analist" independent, ai dat chix de fiecare dată când ai lucrat cu un partid, şi ai trecut pe la toate partidele, trebuie să te întrebuinţezi din greu şi să mănânci căcat cu polnicul, pentru a mai împuşca un franc, acolo(bine, francul este o cifră cu destule zerouri, că ăştia pe care-i consiliază acum sunt vârâţi până la chelie în butoiul cu miere al Bugetului de stat, vorbesc de pedelişti). Dar e de-a dreptul comic să vezi cum se inventează poveşti cu şpioni pentru a da de înţeles proştilor că băsescu e în graţiile Marelui Licurici, care-i apreciază talentele de sugător, şi-i pun la îndemână tehnologiile lor astrale pentru a-şi urmări inamicii, care, nu-i aşa, pun la cale lovituri de stat.

 Este vorba despre Dan Andronic, care lansează zvonul că SOV(cu care are, se vede treaba, ceva de împărţit, probabil bani, şi i-o trage pe unde apucă) a fost monitorizat de americani prin sistemul Echelon. Doar că Echelon, ca atare, NU există, este numele dat de presă(şi sub care apare în cultura populară) unui sistem de ascultare a cărui mărime este greu de estimat, de unde un soi de paranoia care se dezvoltă în jurul lui. În principiu vorbim despre un sistem SIGINT, de urmărire a traficului radio, pe toate frecvenţele posibile, la nivel global, care a fost dezvoltat de NSA, (nu de NASA, cum bat câmpii nişte idioţi care comentează pe blogul lui), şi la care participă Australia, Noua Zeelandă, Canada, Marea Britanie şi, evident, SUA.


 Problema sistemului este aceea că, de la înfiinţarea sa a cules un volum uriaş de date, şi nu a reuşit, nici măcar în condiţiile automatizării complete a analizei datelor, să descifreze mai mult de 5% din ceea ce a cules. Vorba cuiva: poate că în burta vreunui calculator se află şi datele care ar fi anunţat atentatul de la 11 septembrie 2001, dar le-o veni rândul să fie "citite" peste vreo două, trei secole, deoarece onor NSA are doar UN traducător de arabă! Şi atunci parcă-i şi văd pe micuţi cum îşi îndreaptă ei antena de 30 de metri diametru către strada Paris, să audă ce vorbeşte SOV cu şoferul lui.  Soft de recunoaşterea vocii, căcălău, dacă ştii unde să te uiţi, iar de interceptat, cine dracu nu e interceptat în patria lui Pulea Vodă? La ce le trebuia românilor să apeleze la Echelon? 

Cum spuneam, acţiunea "Să-i prostim pe proşti!" e din ce în ce mai agresivă, pe măsură ce nemulţumirea populară scoate tot mai mulţi oameni în stradă. Că ea se face şi cu mercenari de teapa lui Dan Andronic nu e tocmai un semn de inteligenţă din partea comanditarilor. Dar, de, se mulţumesc şi ei cu ce dă Dumnezeu...

       

Un comentariu:

Desmond spunea...

dandronicul o da pe posturi gen Romania Mare. Eu zic sa ne spuna si ca SOV a fost un caz luat serios in discutie la Trilaterala, ca sa ne linistim drequ odata