Azi noapte Camera Deputaţilor tocmai a votat, într-un halomais total, egalizarea vârstei de pensionare a femeilor şi bărbaţilor, şi ducerea ei la 65 de ani. În Franţa votul care a urcat vârsta de pensionare la 62 de ani, decizie contestată în draci, dă naştere unei greve generale săptămâna viitoare, drept pentru care sesiunea PE de la Strasbourg s-a scurtat deja.
La noi e o linişte de-ţi ţiuie urechile, de parcă subiectul ăsta n-ar interesa pe nimeni. Trec peste faptul, banal, că nu ştiu unde vor lucra bărbaţii şi femeile alea până la 65 de ani, când şi acum la 45 eşti aruncat ca o măsea stricată, iar la 55 se uită la tine ca la un cadavru. Dar nu cred că aşa se rezolvă problemele sistemelor de pensii din România(şi din Occident, în general). Mărirea perioadei de cotizaţie este doar teoretic o soluţie. Soluţia reală este una care implică o nouă dinamică demografică, şi o creştere a capacităţii economiei de a crea locuri de muncă. Degeaba măreşti vârsta de pensionare, dacă intrarea pe piaţa muncii se face tardiv şi ieşirea prematur.
Sindicatele tac, cetăţenii tac, iar pe ăia de la PSD şi PLN nu-i ia nimeni în serios. În schimb "eliberarea" lui Vântu e supra-mediatizată şi se bat câmpii la greu. Mă doare în cot de Vântu. Arestarea asta nu trebuia să existe. Dacă eram un stat de drept. Dar nu suntem, aşa că agenda publică este lăsată dracului de izbelişte, în schimb se discută despre subiecte periferice, al căror impact asupra vieţii naţiunii este egal cu zero. Să trăiţi bine!
PS: poate că nu am fost suficient de explicit în ceea ce am scris. Dar într-o societate care îi respinge violent pe bătrâni, care nu are nevoie de ei, care îi urăşte, unde va lucra cineva până la 65 de ani? În plus, nicăieri în lume NU există sisteme de pensii INTEGRAL private. Şi atunci?
PS: poate că nu am fost suficient de explicit în ceea ce am scris. Dar într-o societate care îi respinge violent pe bătrâni, care nu are nevoie de ei, care îi urăşte, unde va lucra cineva până la 65 de ani? În plus, nicăieri în lume NU există sisteme de pensii INTEGRAL private. Şi atunci?
5 comentarii:
Pe mine nu ma deranjeaza virsta de pensionare prelungita. O persoana de 60 de ani, din generatia mea, are, inca, multe de spus si de facut.Si mai poate, inca, sa faca ceea ce ar fi trebuit sa faca de mult. Sa puna de-o parte banii necesari dupa pensionare.
Daca onor statul si fondurile de pensie NU il mai ajuta, sa se ajute singur.
Nu este normal ca cuantumul luat (ca economisit nu este) dintr-o leafa pentru pensie sa fie praduit dupa bunul plac al unora si al altora iar atunci cind este nevoie de banii aceia, ei sa nu se mai gaseasca.
Daca NU EXISTA o modalitate de economisire in comun, fiecare sa-si poarte de grija si sa economiseasca singur.
Speranta medie de viata este in jur de 70 de ani. Eu cred ca o sa scada nitel in urmatorii ani, datorita lipsurilor. Deci...
Reclama aia din foto e sugestiva. As fi adaugat "Please enjoy responsibly". Cumva pare ca Guvernul de abia asteapta sa moara cit mai multi pensionari...cinic e putin spus, e criminal! Dar, stii cum e, Karma intotdeauna se intoarce.
Sistemele pensionistice sint cu groase probleme de financiare peste tot in lumea occidentala . Tot mai putini angajati ( stie China de ce ) si tot mai multi pensionari . Ca urmare , daca nu se doreste marirea cotelor CAS ( care fac sa emigreze si ultimele firme , pe alte meleaguri ) ultima solutie (ca supozitor , fara sa rezolve boala ), e cresterea virstei de pensionare . Bineinteles insotita de o scadere a puterii de cumparare a viitoarelor pensi . Cit timp vom inchide fabricile aici ( referit la occident in general) si exporta industria manufactiera prin Asia sau Brazilia , UE e coma profunda . Nici "stimulentele" financiare oferite de guverne nu vor rezolva nimic pe termen lung . Din contra , vor adauga la problema scaderii numarului de angajati si problema datoriilor de stat . O spirala perversa arhicunoscuta dar din clare motive de interese adoptata de multi .
In viitor ( 20 de ani) , tarile dezvoltate de azi vor avea groase probleme si falimentele nationale vor devenii realitati .
Cit priveste natalitatea , poti sa faci si 10 copii pe familie , daca nu sint locuri de munca , tot un drac .
Eu unul nu cred ca o sa duc vreodata lipsa de munca, ba chiar cred ca o sa mor de "drum lung", da' am ceva de spus: sint de acord ca omul trebuie sa fie responsabil de cum isi asterne la batrinete, si sa nu se astepte la sprijin de la stat sau de la copii (pe care numai in China ii obliga legea), doar ca daca daca nu trebuie sa ma astept, de ce sa dau? Copii nu am, si statul n-o sa ma sprijine, si asta o stiu de ceva vreme, ba chiar acum se spune apasat, in the open, ca "sa nu ma astept".
Ce am de spus este ca nu vreau sa mai platesc contributia pentru pensie, in definitia actuala, pentru ca statul imi spune ca nu-si va respecta partea lui din contract. Daca-i schimba denumirea in "contributie pentru pensia altora", mai discutam.
In aceeasi idee, nu mai vreau sa platesc contributia de somaj ca procent din salariul meu, daca ajutorul mi se intoarce ca procent dintr-un salariu standard, mult sub al meu. In alte tari aceasta discutie arata cu totul altfel.
Si iar, nu vreau sa mai platesc asigurarea obligatorie de sanatate, pentru ca n-am beneficiat decit cind eram june, pe vremea lui Ceasca, de atentie pe gratis.
Si nu vreau sa platesc nici asigurarea obligatorie a locuintei, pentru ca nu stau in zona de risc seismic, n-are ce sa ia foc iar apele n-au cum sa ma ia ca stau la deal. Si nici alunecari de teren nu sint in zona mea.
Masina n-am.
Trimiteți un comentariu