miercuri, 29 septembrie 2010

Arthur Penn



A murit Arthur Penn. Regizor american de teatru şi de film, devenit celebru pentru "Bonnie and Clyde", film în care alături de Warren Beatty se lansa necunoscuta, până atunci, Faye Dunaway. Un amestec de sex fără ascunzişuri, de violenţă şi de un umor dur, care va deschide drumul altor filme importante, precum Taxi Driver, Naşul, The Graduate, Easy River. S-a vorbit despre "New American Cinema", care a avut drept piatră de hotar filmul lui Arthur Penn.

Cariera sa a început în televiziune, unde a regizat, printre altele, piesa lui William Gibson, “The Miracle Worker,” a continuat în teatru, pe Broadway, cu o altă piesă a lui Gibson, Doi pe un balansoar, apoi la Hollywood, unde a regizat un prim film în alb şi negru, “The Left-Handed Gun”, un western avându-l drept protagonist pe Paul Newman în rolul lui Billy the Kid. Filmografia sa este bogată, inegală ca valoare, dar dar în niciun caz lipsită de interes. Oricum, perioada cea mai fertilă pentru creaţia sa cinematografică este cea a anilor 50-80, care au fost anii unui soi de competiţie cu cinematograful european.

Un amănunt interesant: a fost consilierul lui J.F.K în aspra bătălie televizată cu Richard Nixon, din 1960, şi a regizat cea de-a treia dezbatere. Într-un fel, el a înclinat balanţa în favoarea lui Kennedy. 



Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...