Dacă n-am fi în rahat până în gât, şi asta pentru că, printre altele, România NU are o gândire economică structurată, ci doar apucaţi care vor să-şi demonstreze ataşamentul faţă de noua ordine capitalistă, chestia asta, din care citez mai jos, m-ar fi amuzat. În fond, ne despărţim râzând de trecut, ca apoi, tot râzând, să-l preluăm în forme noi, dar cu fondul intact.
De ce nu-mi arde, totuşi, de râs? Pentru că dacă tehnologia anilor 50 n-a permis o spălare de creiere de amploare, care să ne anuleze spiritul critic, acum noile tehnologii informatice, scăderea gradului general de cultură, anularea spiritului critic, dictatura ideii unice, toate astea duc la o situaţie cu mult mai periculoasă decât în comunism. Acum nu mai avem alternative, nu mai putem alege. A nu se confunda alegerea din spaţiul ideilor, valorilor, conceptelor, cu alegerea unui sortiment de brânză într-un hipermarket(deşi, dacă te pune dracu să citeşti mai bine etichetele, ajungi la concluzia că tot rahatul ăla îl mănânci, deşi ai "ales").
"Poate cea mai importantă slăbiciune a presei contemporane constă în acceptarea necritică (un sindrom Stockholm) a argumentelor venite chiar din partea persoanelor și instituțiilor pe care presa ar trebui să le supravegheze. În special presa financiară este marcată de tendința de a se circumscrie discursurilor și filozofiei autorităților monetar-fiscale – probabil cel mai responsabile de marasmul economic actual.
Noi credem că jurnalismul economic (print, online și TV) are potențialul necesar pentru a-și depăși condiția de sursă de informare și a deveni izvor de educație. Pentru a îndeplini acest rol Jurnaliștii economici nu au neapărat nevoie de o mai bună cunoaștere, ci de o mai bună înțelegere a economiei. Jurnaliștii ar trebui să explice și ar trebui să explice bine...(Comentariul meu la asta se rezumă la constatarea că începem să înlocuim socialismul ştiinţific cu libertarianismul ştiinţific, ceea ce, din punctul de vedere al progresului e egal cu zero!)
Primul dintre workshop-uri – “De ce politicile actuale sabotează ieșirea din criză?” – își propune să elucideze cauzele crizei actuale și mai ales să arate de ce politicile de relansare derulate de diverse state nu pot avea succesul scontat, ele contribuind la agravarea dezechilibrelor și întârziind revenirea economiilor pe un trend de creștere sustenabilă.
Programul se va derula sub forma unui workshop săptămânal ...
1. De unde vine creșterea economică. Cum să ne îmbogățim fără să păgubim pe nimeni?
2. Politica monetară. Cum să ne îmbogățim fără să simtă nimeni că e păgubit?
3. De unde vine creșterea economică iluzorie. De ce am sărăcit în timpul boom-ului?
4. Calculul economic, socialismul și intervenționismul. Cum se instituie anarhia de la centru?
5. Istorie economică: crizele și intervenția. Hoțul, capitalistul sălbatic și birocratul
6. Criza economică actuală – perspectivă globală. Cine este de vină dacă criza e mondială?
7. Criza economică actuală – România. Ce a făcut BNR în ultimii 5 ani?
8. Politica de redresare – sau cum ne salvăm de la înec trăgându-ne de păr în sus. Experiența internațională
9. Politicile anti-criză în România – sau de ce vom ieși din criză când se termină."
Şi pentru că una dintre temele de dezbatere la şcoala de jurnalism economic a libertarienilor sună aşa: "De unde vine creșterea economică. Cum să ne îmbogățim fără să păgubim pe nimeni?" răspunsul meu, că în aşa ceva numai boii pot crede, are drept argument graficul de mai jos, luat de la prietenul Beranger, de pe blog.
2 comentarii:
Organizatia Charities Aid Foundation din Anglia a facut un sondaj de opinie in 153 tari cu scopul de a analiza gradul de generozitate al unei tari masurat in donatii in bani, timp petrecut ca voluntar si cit de multi ajuta un strain.
Rezultatele sunt interesante: Romania se afla pe locul 142, dupa Bulgaria. In Romania 14% subiecti au donat bani, 5% au donat timp ca voluntar, si 28% au ajutat un strain.
http://www.cafonline.org/pdf/0882A_WorldGivingReport_Interactive_070910.pdf
Inaintea Romaniei sunt tari ca Sri Lanka, Sierra Leone si Turkmeninstan. Si daca va uitati pe regiuni majoritatea tarile din sub-Sahara au un indice mai bun ca al Romaniei.
Cred ca cifrele astea spun multe despre societatea care au cladit-o neoliberalii in Romania.
PS: Mai tineti minte imaginea de popor darnic si primitor?
Incerc si eu un raspuns, din provincie, unde lumea n-are voie sa aiba idei...
1.Din munca. Nu furam.
2.Corecta. Nu camatarim la virf.
3.De la traitul pe datorie. Pentru ca am cheltuit in astia 3-4 ani si salariul copiilor nostri nenascuti.
4.Definitia corporatismului. Incurca-i, drace, ca sa-i jefuiesti.
5.Consultati bibliografia.
6.Mai putin grava global decit local. Bancherii americani.
7.Absolut locala, fara legatura cu aia globala. BNR nu pot spune ce-a facut, ca nu e literar. Stim ce a facut, a inchis ochii la abuzurile bancilor si le-a bail-uit pe banii nostri. Aferim.
8.Productie, infrastructura, in loc de palavre, furaciuni si mafii. Asta spune insasi experienta unor tari care n-au stiut de criza asta globala.
9.Nu exista. Noi n-avem unde sa iesim, ca o tinem tot intr-o criza de pe la 1940.
Si raspunsul nr.10: nu, nu libertarienii vor scoate lumea din criza, pentru ca propovaduiesc individualismul. Ei se pot scoate numai pe ei personal din criza.
Si nr.10bis: cred ca pirandele de pe Realitatea ne vor scoate pe toti din criza, ca altfel le calca OPC-ul...
Trimiteți un comentariu