vineri, 3 septembrie 2010

S-a declanşat operaţiunea "Albă ca Zăpada"



Ce nu este remanierea asta? Păi, în primul rând, ea nu este o soluţie pentru lipsa de performanţă a guvernării. Poate contează şi oamenii, dar sursa primă a lipsei de performanţă o constituie lipsa de viziune. Guvernarea are şi o componentă birocratică, aia care ţine de gestionarea treburilor curente, dar şi una prospectivă. Ei bine, această dimensiune a lipsit cu desăvârşire actualului guvern. De fapt, singurele partide cu astfel de viziuni pe termen lung sunt PSD(vezi mai ales guvernul Năstase)  şi PNL. Poţi fi sau nu de acord cu aceste viziuni, dar existenţa lor dă un sens actului de guvernare. Actuala guvernare este ineptă, pentru că lipsită de proiect de viitor.


Nu cred că cei şase noi minişti vor aduce cu ei o viziune. Sunt simpli baroni locali ai partidului, care nu văd mai departe de interesele lor meschine, de provincie. De fapt, promovarea lor are drept principală motivaţie fidelizarea electoratului din Ardeal, unde culege cele mai multe voturi PDL. Iar dacă nu ăştia sunt vizionarii, poate sunt buni administratori. Dar nici asta nu sunt. Vi se pare că madam Boiangiu este un ministru al Transporturilor care să devină o legendă, despre care să se vorbească în minister, cu admiraţie şi chiar cu veneraţie, peste vreo cinci decenii? Şi dacă vi se pare, spuneţi-mi şi mie ce fumaţi!


Dacă nici vizionari, nici buni administratori nu sunt, şi nici prea mare notorietate nu au, atunci de ce i-a validat băsescu fără să cârâie? Părerea mea este că omului nostru nu-i mai pasă de PDL. Cred că decizia constituirii unei noi formaţiuni politice de dreapta, pentru promovarea intereselor lui băsescu, a fost luată. Şi pentru a-i maximaliza şansele în alegerile din 2012(eu nu cred că se vor putea organiza alegeri anticipate) trebuie vândută drept partid de opoziţie. Pentru asta are acum nevoie de boc şi de un guvern pe care să-l  înjure noul partid, şi, evident, cetăţenii. Iar pe de altă parte îşi face socoteala că, dacă tot a pornit pe drumul care duce la moartea politică, boc poate să ia toate măsurile nepopulare pe care le consideră el, băsescu, necesare ieşirii din criză. Unde s-a dus mia, se poate duce şi suta...


Aşa că este prea puţin important cum îi cheamă şi ce ştiu să facă cei şase fazani. Important este să-şi pună curul în scaune, să facă ce li se ordonă de la Cotroceni, să aibă grijă de posteriorul celor de la FMI şi BM, şi să-şi ţină gura, să nu aibă iniţiative şi să dea tainul cui trebuie. De restul se ocupă Pulimea Sa.


În concluzie, remanierea asta dă semnalul de începere a operaţiunii "Albă ca Zăpada". Nu ştiu dacă ea va reuşi să impună un nou partid pe scena politică, partid care să mai şi câştige alegerile în 2012. Nu cred să se repete scenariul din 1992, când, după ruperea FSN, FDSN a câştigat alegerile şi aşa s-a format cabinetul Văcăroiu.  Experienţa îmi spune că metoda similitudinilor nu se aplică în politică. Aşa că vom trăi şi vom vedea...

6 comentarii:

Karakas spunea...

Remanierea "Hopa-Mitica". Toti remaniatii au cazut in picioare, si au fost spalati de Basescu.

Anonim spunea...

Albă cacocaina. Cacocalarii.

Anonim spunea...

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/08/27/AR2010082702138.html

va agitati degeaba pt ca daca tara nu va mai apartine nu aveti nici ce si nici cum sa schimbati ceva. dupa cum vedeti sinteti schimbati.vest ati vrut vest aveti.

Anonim spunea...

http://www.gandul.info/news/mihail-dumitru-fost-ministru-al-agriculturii-ma-presau-au-batut-si-la-usa-mamei-imi-cereau-fonduri-europene-si-mi-spuneau-te-descurci-tu-stii-sa-i-aburesti-exclusiv-7099497

Karakas spunea...

Anonim, articolul din Washington Times nu spune lucruri noi. Din pacate nu insista pe realitatea ca problemele mari au fost create de dreapta populista la putere in UE (PPE), de la lipsa controlului asupra statelor membre cu probeleme economice azi, pina la dezinteresul afisat fata de dezvoltarea tarilor sarace noi membre di UE, si situatia romilor. Ideologia dreptei a dat faliment! Metodele lor nu functioneaza. Piata libera nu este Dumnezeu! Iar individul nu straluceste daca cei din jurul sau sufera.

Din pacate, stinga europeana nu isi gaseste croiala potrivita, pentru a fi o alternativa credibila.

Anonim spunea...

krakas

vestul si teoriile lor idioate au dat faliment insa de la inceput de sute de ani. citeste sa vezi ca jafurile vestice n-au avut de cind se stiu ei ceea ce se poate numi o economie functionala. istoria nu se citeste asa aiurea fara factorul economic ci impreuna si atunci se vede marimea tuturor nonorocirilor produse de prostimea vestica. asa numita stinga a vestului s-a "reformat" in 1990. schroder era mai de dreapta decit kohl. asta a fost primul care a socializat pierderile concernelor. deci despre ce stinga sa vorbim in europa?!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...