Vă invit să medităm asupra unor cifre, care dau o imagine despre meciul pieţe contra state. Şi cum eu, unul, nu cred că "pieţele" sunt altceva decât grupuri de interese foarte concrete, promovate de indivizi foarte concreţi, mânaţi doar de gândul de a face cât mai mulţi bani într-un timp cât mai scurt, meciul ăsta este între cei mulţi, "statul", şi cei puţini, "pieţele". Idioţii care vor să-mi explice ce şi cum cu "pieţele" sunt rugaţi să se abţină. Aşadar, pieţele:
- Activele pe piaţa produselor derivate în trimestrul patru 2009----444.000 miliarde de dolari
- Capitalizarea bursieră mondială, iulie 2010----------------------------55.000 miliarde de dolari
- Bonusul mediu al unui trader francez----------------------------------212.500 Euro
Şi acum statele:
- PIB mondial-------57.937 miliarde de dolari
- Datoria publică----39.000 miliarde de dolari
- Salariul mediu anual al funcţionarului public francez---24.800 euro
Care va să zică, active "imaginare" de 444.000 de miliarde de dolari, plus active reale(capitalizarea bursieră) de 55.000 de miliarde produc un PIB de circa 58.000 de miliarde. E mult, e puţin? Nu ştiu, dar nu asta este problema. Problema este ce reprezintă activele alea de pe piaţa produselor derivate, cât de reale sunt ele.
Mi se pare că "pieţele" au generat o uriaşă minciună, iar criza asta, cum am mai scris, este expresia nevoii de a transforma activele "imaginare" în bani ceva mai reali şi mai "materiali", că biţii nu ţin de foame! Iar victoria pieţelor asupra statelor este una iluzorie.
4 comentarii:
uite o dilema capitalista...
http://www.ft.com/cms/s/2/b8d24268-b637-11df-a784-00144feabdc0.html
corect.
este hilar cum se ascund sub abstracta denumire "pietele" sau "investitorii" o serie de banci care centreaza si tot ele dau cu capul, ca sa prinda statele la inghesuiala si sa le stoarca de bani. eu, banca, hotarasc ca tu, emitent, ai grad de risc mai mare decat in urma cu cateva luni, pentru ca tot eu am de castigat daca restul lumii ma crede si se oripileaza cat de riscant ai devenit. iar pe urma tot eu vin la tine si spun: vezi, pietele te vad ca pe un ciumat, deci sari cu banul!
http://www.businessweek.com/news/2010-08-30/romania-may-drop-yield-cap-illusion-as-funding-lags.html
Pai "statele" insele sunt niste "piete", si "pietele" insele nu sunt de multe ori nimic altceva decat niste extensii ale "statelor" (de exemplu, vezi piata de telecom din Romania din perioada post-privatizare, cand actorul privat Romtelecom detinea monopol de piata cu acceptul statului, sau piata serviciilor de securitate din Irak, care este un rezultat al razboiului declansat de statul american impotriva statului irakian). De altfel "actiunile" statelor se tranzactioneaza ca oricare altele si am iesit de multa vreme din dihotomia stat/piata. Trebuie sa fii mult prea spalat pe creier ca sa nu intelegi ca nu mai poti aborda realitatea economica actuala cu liberalisme desuete a la Hayek in care "investitorul" e "the good guy" si "statul" e "the bad guy".
Ei, unii sint pe mina cu ceilalti, asa ca nici nu pot spune ca investitorul este "the bad guy" iar statul "the good guy". Nu poate profita unul decit daca-l sustine si celalalt. perdantul este, global, ala care traieste din leafa si plateste impozite si taxe.
Sint multe de zis si despre colonia de piata Romania.
Trimiteți un comentariu