"Cum pula mea?!" Mă rog, cânta ceva de genul ăsta. Întrebarea este totuşi serioasă: cum poate distorsiona piaţa muncii ceva care nu se prea plăţeşte? E vorba despre venitul minim garantat, împotriva căruia se ridică vocea tunătoare a Întâiului Machitor al ţării: " „Îndemnul meu este să nu mai încurajăm nemunca, adică acel venit minim garantat, care a făcut ca astăzi în mediul rural să nu mai găseşti un om care să lucreze o zi la cules de fructe; trebuie ori diminuat, ori scos, ori dat numai acelora care trebuie să-l primească“. Alţii, mai prieteni cu realitatea şi cu statistica, zic cam aşa: " Din păcate, ajutorul financiar nu şi-a atins nici măcar scopul principal. Potrivit Anchetei bugetului gospodăriilor, realizată de Institutul de Statistică, doar 30% din populaţia săracă a României primeşte venit minim garantat, iar banii ajung cu întârziere sau deloc. Ministerul Muncii a constatat că doar 70% dintre aceşti beneficiari obţin efectiv sumele. O dovadă în plus că sistemul are prea multe defecte de fabricaţie este rezultatul inspecţiei făcute de Ministerul Muncii în prima jumătate a anului 2010, care a scos la iveală că un sfert dintre beneficiari erau în ilegalitate."
Rata sărăciei relative, după transferurile sociale(deci şi după plata ajutorului social) a crescut în România, în perioada 2005-2008, în plin boom economic, de la 18% la 23% . În sărăcie absolută trăiesc acum cam 10% dintre români. 60% dintre copiii acestei ţări trăiesc sub pragul sărăciei relative. "Rata saraciei s-a triplat din 1990 pana in prezent. Punctul maxim de saracie a fost in anii 2000 - 2001, iar cresterea economica de sapte-opt la suta din urmatorii ani nu s-a regasit in conditiile de viata ale copiilor din rural. Saracia absoluta s-a redus, dar peste 60 la suta dintre copii traiesc sub pragul saraciei relative", spunea acum o săptămână, la aniversarea a 20 de ani de activitate in Romania, directorul de advocacy al World Vision, Daniela Buzducea.
Ni se tot povesteşte despre familii care cumulează ajutoare sociale de mii de lei pe lună, deşi NU ni s-a oferit NICIUN exemplu concret: nume, prenume, localitate, ajutoarele cumulate. "În momentul de faţă, există situaţii, din analizele pe care le-am făcut, când o persoană, doar stând cu mâna întinsă, poate câştiga mai mult decât un om care munceşte pe brânci opt ore, doar beneficiind de diverse ajutoare sociale din diverse locuri“, spune premierul. Doar spune, nu şi demonstrează. Deci vorbim vorbe, până una-alta.
În acest moment trebuie să intre în scenă experţii, şi neapărat cei "europeni". Citez din revista "Capital": "În prezent, salariul minim net este de 460 de lei în România, fiind echivalent cu nivelul maxim al ajutorului social care se acordă unei familii cu cinci persoane (pentru fiecare persoană în plus din gospodărie se adaugă câte 31 de lei).
Experţii europeni susţin că ponderea venitului minim în salariul minim trebuie să fie gândită astfel încât ajutorul financiar să nu devină o capcană a nemuncii. „Atunci când salariile sunt mici comparativ cu venitul minim sau, invers, venitul minim este prea generos comprativ cu salariul minim, beneficiarii ajung să depindă de venitul minim în loc să mai muncească“, consideră autorii documentului.
În cazul României, deşi atât ajutoarele sociale, cât şi salariul minim sunt precare, din cauza faptului că valorile lor sunt foarte apropiate, tentaţia asistaţilor de a nu mai reveni la muncă este mai mare. Conform teoriei din analiza citată, salariul minim din România este prea mic în comparaţie cu venitul minim garantat, iar în ţări bogate, cum ar fi Luxemburg, cuantumul mediu al venitul minim garantat este prea generos, reprezentând 75% din salariul minim. De altfel, în documentul comisiei prezidenţiale „Riscuri şi inechităţi sociale“, sociologii consideră că raporturile dintre salariul minim, pensia minimă, ajutorul de şomaj minim şi venitul minim garantat trebuie bine gândite, armonizate şi reglementate pentru a fi evitate inechităţile, dar şi influenţele negative pe piaţa muncii. „Trebuie să existe raporturi bine echilibrate între valorile lor medii. Pensia ar trebui să fie sensibil mai mică decât salariul sau ajutorul de şomaj al unei persoane pentru a nu determina presiuni“, se spune în document." Pentru date suplimentare, puteţi citi şi asta, deşi e veche de vreo patru ani.
Să nu mai întindem pelteaua. Băieţii ăştia de ne guvernează şi-au zis: "Dă-i în pizda mă-sii de milogi! Ori cu ajutor social, ori fără, tot mor de foame! Luaţi-le banii, că trebuie să mai dăm nişte contracte alor noştri! Şi oricum ne facem un bine: să vezi ce-au să ne voteze pentru un kil de mălai!"
Nu pot încheia fără un "Sictir" din inimă celor de la EvZ, care titrează trimiterea la articolul din "Capital" cam aşa: "De ce nu e profitabil să munceşti" V-oţi speti voi, pupându-l în cur pe băsescu şi semnând "anchete" trimise de servicii...
7 comentarii:
Nu pot sa nu-ti dau dreptate, dar permite-mi si mie o opinie ceva mai obiectiva. Sunt de acord cu venitul minim garantat, dar stiai ca in Ungaria de exemplu, cei care beneficiaza de acesta sunt obligati sa presteze ore de munca in folosul comunitatii, ori sa-mi fie iertat, eu n-am vazut pe nimeni punand mana pe lopata sau matura in acest sens la noi in Romanica. De asemenea, ca platitor de taxe si impozite si ca angajat care se trezeste in fiecare dimineata la 5.30 ca mai apoi sa ajung franta acasa seara la 7 unde ma asteapta o familie de hranit iar in week-end ma ocup de un al doilea job pentru a spori veniturile familiei, nu mi se pare corect sa vad cum toata tiganiada bea pe banii mei la ora 6 dimineata in spelunca din coltul strazii, nici nu-mi convine sa vad cum la camera de urgente intra nestingherit cardul de pirande cu suita de puradei inaintea mea, fara sa fi stat macar la coada, beneficiind de tratament gratuit cand ei n-au platit un ban la asigurarile de sanatate, iar eu vin cu seringile de acasa dupa ani la rand in care am cotizat ca o fraiera si nici sa se plateasca din banii mei si-ai celorlalti ca mine si ca tine alocatii de 2 milioane de lei ptr orice copil pana in doi ani, incurajand astfel natalitatea in randurile unei etnii care procreaza in nestire doar pentru acesti bani. Cat despre munca la tara... cunosc cazuri concrete: o cunostinta de-a mea are o pensiune in Delta. Si-a gasit cu chiu cu vai o bruma de angajati. Una din cameriste locuia la 1 minut de pensiune, era platita in 2004 cu 6 milioane de lei si ia ghici ce-a facut mititica? a demisionat motivand ca n-are cine sa stea cu copilul ei, desi locuia in aceeasi casa cu mama si bunica ei, deci...uite ca e relativa toata treaba. :)
Sunt două aspecte aici. Primul: orice sistem de acest gen poate fi fraudat. Dar nu judeci sistemul după excepţii. Ci pur şi simplu pui câini de pază. Ca de exemplu cardul de asigurat. Şi atunci, dacă nu e urgenţă, şi n-ai card, marş la policlinica aia cu plată. Vrei altcumva(că NIMIC nu-i gratis, chiar dacă pare aşa) îţi cumperi asigurare, de stat sau privată, cum îţi tună.
Al doilea priveşte capacitatea noastră administrativă. Are nevoia primăria de forţă de muncă pe termen scurt? Foarte bine: beneficiar(dacă e în firea lui, nu o ruină, fizic vorbind), fuga marş la muncă. Şi pe lângă ajutorul social îţi dau ceva în plus. E o chestie de natură motivaţională, altminteri nu vine nimeni. N-ai venit, şi nu ai cum motiva refuzul, pa ajutor!
Dar nici ăia de la Primărie nu se omoară cu mobilizarea, când n-au plătit ajutorul de un an de zile. Are cineva curajul să bată la uşa "beneficiarului"? Un contract trebuie respectat de ambele părţi.
Şi să ştii că ăia toarnă plozi şi gratis, nu doar pentru 200 de lei pe lună. Aşa că nu rezolvi nimic tăindu-i de la bani. Cel mult creşte mortalitatea infantilă. Şi în statistici nu apare etnia, ci doar România.
eu cred ca romanilor le-au sarit f multe doage asta cu conditia sa le fi avut vreodata ceea ce nu prea cred. adica locuri de munca nu sint dar oamanii trebuie sa munceasca la intors praful pe strazi doar asa ca unii boi isi inchipuie ca asa trebuie sa fie?! daca va vine si voua rindul o sa fie si atunci bine? si daca este bine sa se introduca munca fortata mai sint rai hitler si stalin sau devin baieti de treaba care au vazut in viitor? si cu munca patriotica cum ramine? buna si aia? ma mir ca romanii n-au propus deschiderea de lagare sau efectiv impuscarea somerilor spre binele individual ca celalalt fost desfintat.stiu ca asta vine din vest asa ca sa fie blestemati toti vesticii si toate slugile lor din romania indiferent ca sint si destui inconstienti si printre ei.
Te faci ca uiti, Gheorghe, ca asigurarea de stat (orice asigurare, nu doar aia medicala) e obligatorie. Deci, nu am cum sa fac precum imi tuna, iar asistatul o sa ramana un lenes imputit atata timp cat o sa stie ca poate primi bani moka; pentru el chiar e moka, costul e pentru fraierii care platesc impozite.
Apropos, tu, care esti atat de sfatos, cum stai cu munca? Ti-ai platiti impozitele corect pe anul asta? Nu iei nimic pe ONG, pe fonduri eropene de frecat menta, pe ceva? Caci timp liber vad ca ai destul, la cate articole publici pe zi (si mai ales in timpul orelor care pentru altii se numesc "de program")
Tu înţelegi ce spunea primul comentariu? Că era vorba despre ţigani care n-au plătit şi nu plătesc nimic? Asigurarea e e obligatorie pentru cei care muncesc la vedere, nu la negru, şi pentru pensionari, pe care o plăteşte statul, din pensia lor sau din transferuri bugetare.
Şi stai liniştit: plătesc destule taxe şi impozite unor idioţi care le cheltuiesc aiurea şi care "reformează" serviciile publice, desfiinţându-le din...lipsă de fonduri!
Iar ca să nu ai insomnii, programul meu de lucru este ca al Iubitului Conducător: de 16 ore pe zi! Nici să mă piş nu mă duc în timpul ăsta! Mulţumit?
Legea prevede munca in folosul comunitatii si in Romania pentru cei care primesc asistenta minima, doar ca autoritatile locale nu cred ca implementeaza consecvent cererea.
Domle, poate sa spuna fiecare ce vrea dar eu nu o sa pricep si pace cum 460 (patru sute si mama, mama INCA saizeci de lei) pot incuraja nemunca. Nici de paine si apa timp de o luna nu ajung.
Trimiteți un comentariu