vineri, 10 septembrie 2010

Cum?



În isteria generată de arestarea preventivă a lui SOV(o arestare cu multe semne de întrebare, şi, ca de obicei, cu o lungă listă de ilegalităţi comise de "îngeraşii" de la Parchet, care se pişă lejer pe lege, dacă au ordin!) am trecut cu vederea aprobarea noii "Scrisori de intenţie", adresată de Guvernul României iubitului FMI. În care se află, printre multe nenorociri, şi o năzdrăvănie: "De asemenea, noul sistem de salarizare in sectorul public va fi adaptat conditiilor de pe piata muncii, in raport cu salariile din sectorul privat, in limita constrangerilor."

Ce înseamnă asta şi, mai ales, cum se va realiza raportarea la sistemul privat? Las la o parte faptul că greu se pot face echivalări între meseriile de la stat şi de la privat. Dar, spre pildă, un contabil la privat poate fi angajat cu salariul minim pe economie la o firmă, şi poate câştiga din gros, plătit în mână de alte firme, cum se întâmplă zilnic în viaţa reală. Ne raportăm la asta, sau la salariile contabililor de la marile case de contabilitate străine prezente în România? Voi ce credeţi? Sigur că raportarea se va face la salariile cele mai mici. Cu consecinţele de rigoare. Şi cu diferenţa că în sectorul privat există plata la negru. În sectorul de stat există şpaga. Cât de cretin să fii să încurajezi corupţia, ca şi când ea n-ar fi o cine ştie ce mare problemă pentru Românica?


Văd că peste tot în lume există un soi de parampon împotriva bugetarilor, care au ajuns să câştige mai mult decât cei din privat. Numai că această realitate are în spate o explicaţie pe care cei interesaţi o ocultează: în fuga sa după maximizarea profitului, capitaliştii lui peşte au desfiinţat foarte multe locuri de muncă de înaltă calificare, şi bine plătite, pe care le-au înlocuit cu altele precare, de joasă calificare, prost plătite. Aşa au ajuns slujbele la stat mai bine plătite decât la privat, şi nu pentru că le-au crescut salariile celor de la stat.

Acum este o presiune uriaşă pentru reducerea salariilor funcţionarilor publici. Fără îndoială ea se va produce. Această spirală a reducerii puterii de cumpărare în lumea dezvoltată o va face şi mai dependentă de ţări precum China şi India, producătoare de bunuri şi servicii ieftine, dar şi de calitate îndoielnică. Cum se va termina totul este greu de anticipat.

Ar trebui să ne dea de gândit succesul avut în Occident de conceptul care stă la baza gamei de autoturisme "Dacia". Iniţial, responsabilii Renault nici nu s-au gândit s-o vândă pe pieţele europene, iar acum îşi fac grosul vânzărilor acolo, în timp ce în România maşinile Dacia ajung, încet, încet, să fie prea scumpe pentru cei cărora le era destinată.

Sigur că ţara asta e plină de tâmpiţi, care fac mişto de ceea ce nu înţeleg, sau de trepanaţi ideologic, care îţi recită din manualul de economics, dar care au pierdut orice contact cu realitatea. Evident că se va aplauda şi măsura cerută tot mai insistent de traian băsescu, anume desfiinţarea venitului minim garantat. Dar nu va fi doar atât: mai mult ca sigur se vor impozita toate pensiile, se va introduce coplata în sistemul de sănătate şi se vor desfiinţa subvenţiile pentru căldură. 

Această cursă pentru sărăcirea populaţiei active, indiferent unde este angajată, este justificată de nevoia de a "investi", pentru a relansa economia. Hai să fim serioşi! Care a fost efectul banilor cheltuiţi pentru construcţia celor 42 de kilometri ai autostrăzii "Transilvania"? S-a redeschis vreo fabrică autohtonă de utilaje de construcţii: camioane, buldozere, excavatoare, compactoare, maşini de asfaltat, etc? Până şi muncitori şi-au adus americanii din Turcia! Şi atunci?

Atunci va continua exodul forţei de muncă spre Occident, unde oricât de mult scad salariile, oricum sunt de multe ori mai mari decât în România. Efectele se cunosc, mai ales în ceea ce priveşte deficitele sistemelor de pensii şi de sănătate. Dar şi asupra ritmului de creştere economică, în general. Şi aşa politica salariilor mici se întoarce împotriva noastră. Cu toate astea continuăm pe calea care ne duce la dezastru. Popor inteligent, ce mai!

4 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Functionarii publici n-or sa plece in Occident. Sint absolut sigur de asta.

Altfel, rearanjarea unor venituri n-are nici un efect daca se mentin schemele supraincarcate cu pile si nu exista claritate in descrierea activitatilor. Zona bugetara este "lucru amestecat", e un nod gordian pe care nimeni nu vrea sa-l descilceasca, pentru ca sa-l tai fara sa rezolvi problemele este de fapt varianta (istoric) simpla.

Bine inteles ca nu se face "rentabilizare" prin reducerea cheltuielilor salariale, privatii au cam invatat asta, dar statul roman pare sa nu aiba alta metoda, de 20 de ani incoace. Asa ca taie coada mitei...

Ce-au facut capitalistii in Romania este subiect de lunga discutie. Si mai lunga e discuta cu "de ce" au facut-o. Pentru ca i-am lasat, pentru ca i-am rugat, pentru ca n-avem alte idei, pentru ca de fapt ce "nu eram lasati sa facem si sa gindim" pe vremea impuscatului este o gogoasa umflata, pentru ca pentru putini oameni ai statului de la virf a fost rentabil sa favorizeze instituirea unei colonii de piata in Romania, si pentru popor a fost rentabil sa stea acasa in somaj tehnic.

Ce traim acum nu este decit rezultatul propriilor noastre decizii si fapte. Saracim din prostie si de lene.

pacos spunea...

Anul asta ne-am imprumutat in draci si am taiat salarii si pensii pentru a ne incadra in deficitul ala de 6 si ceva, convenit cu FMI. Am majorat TVA-ul, nu am luat nicio masura anticriza, iar rezultatul se vede cu ochiul liber: ne-am cam dus dracului. Simplu.
Anul viitor avem ca tinta incadrarea intr-un deficit de 4,4% din PIB. La asta se adauga si rambursarea unor transe din creditele luate pana acum. Transe care au o pondere din ce in ce mai mare in PIB, pe masura ce acesta scade. Pe scurt, n-or sa fie bani pentru nimeni si nimic.
In conditiile astea, parerea mea e ca putem scrie linistit la granite: FALIMENT. Si mai cred ca, cu cat mai repede, cu atat mai bine.

Karakas spunea...

Corect, ca sa existe consum si dezvoltare, salariile trebuie sa tinda spre mai mult nu spre mai putin. Sectorul de stat si cel privat s-au stimulat unul pe celalalt cu succes in tari din America de Nord in ce priveste salarizarea.

cristi spunea...

În primul rând comparaţia între salarii e înşelătoare. Ştim foarte bine că mulţi patroni scriu pe cărţile de muncă salariul minim ca să îşi reducă impozitele şi plătesc pe şest. În plus, în calculul ăsta intră doar salariile că dacă ar intra şi bonusurile uriaşe primite de executivi şi plata ălora de prin CA-uri atunci s-ar mai schimba chestia.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...