marți, 28 septembrie 2010

Ce prost sunt!




Citind asta, realizez ce prost sunt! Şi ca mine, zeci de milioane de europeni, care cred că ţiganii, recte integrarea lor socială, este o problemă complexă, care cere timp şi resurse, eforturi pentru a schimba mentalităţi şi o anumită cultură care nu se "pupă" cu valorile civilizaţiei de tip occidental.  

Şi când colo, soluţia era la nasul nostru, dar numai o minte hrănită cu Von Mises şi alţi corifei ai "Şcolii Austriece" o putea naşte: "Nomadismul nu este un mod de viață inspirat exclusiv de caracteristici culturale/psihologice/sociale. Strămoșii noștri au fost nomazi. În vremea lor existau nenumărate resurse libere (non-homesteaded). Era eficient să jumulești natura de tot ceea ce îți poate folosi într-un loc după care să îți muți “domiciliul” în altă parte. Migrația nu are de ce să se oprească (și nici nu s-a oprit) câtă vreme planeta îți dezvăluie alte și alte resurse libere, care pot fi luate în proprietate și exploatate.

Nomadismul contemporan al romilor se încadrează în această perspectivă. El explotează proprietatea publică – pământuri și resurse (drumuri, stații de metrou) – care sunt ale tuturor dar de fapt nu aparțin nimănui. Bunurile publice sunt destinația nomazilor. Putem vedea că așa stau lucrurile dacă ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă bunurile publice ar fi privatizate complet; dacă drumurile, parcurile ș.a. ar fi luate în posesie de proprietari privați (inclusiv cluburi/cooperative ale acestora). Probabil am asista la dispariția nomazilor. Într-o ordine a proprietății private singura posibilitate de a (i)migra vine din deținerea unei invitații din partea unui proprietar străin; în absența acestei invitații, orice imigrant este un bandit și poate fi tratat ca atare în mod legitim.
Abia atunci am vedea câți dintre romi au o predispoziție naturală pentru comiterea de infracțiuni. Părerea mea este că nu prea mulți; nu mai mulți decât restul membrilor societății. Faptul că astăzi asociem atât de frecvent comiterea de infracțiuni sau nomadismul cu o anumită rasă se datorează cadrului instituțional etatic, nu vreunor înclinații naturale.

P.S. Evident, soluția problemei nu stă în programe guvernamentale de “incluziune socială”.

 
Am o singură întrebare pentru Bogdan Glăvan, căci el este acea minte strălucită, care a născut căcatul de mai sus: decât să pierdem timpul cu privatizarea ÎNTREGII proprietăţi publice din Europa, care este un proces controversat şi, la valorile pe care le reprezintă, nu cred că s-ar găsi bani de azi pe mâine(doar dacă nu vor fi făcute cadou libertarienilor, pentru a-şi trăi pe viu Utopia), nu mai bine aplicăm metode mai rapide şi verificate? Un lagăr de concentrare, ceva? Sau linşajul, că e şi mai rapid. Linşajul este oricum sugerat în articol: "Într-o ordine a proprietății private singura posibilitate de a (i)migra vine din deținerea unei invitații din partea unui proprietar străin; în absența acestei invitații, orice imigrant este un bandit și poate fi tratat ca atare în mod legitim."
 
Stau şi mă întreb: individul ăsta, la rândul lui profesor universitar, e zdravăn la cap? A citit măcar o dată în viaţa lui "Declaraţia Universală a Drepturilor Omului"?  E conştient de ceea ce propune? A trecut dincolo de anecdoticul abordării, pentru a judeca toate consecinţele unei astfel de soluţii?
 
Şi încă o întrebare: pe mâna cui dăm noi formarea noilor generaţii? Pe mâna unor extremişti? Unor nebuni cărora le lipseşte doar patalamaua?

7 comentarii:

Anonim spunea...

Bun titlul! Gura pacatosului adevar graieste!

Constantin Gheorghe spunea...

Ca de obicei, curajul anonimului! De bou ce eşti, n-ai înţeles nimic din ce-am scris! Poate pentru că ţi se par fireşti elucubraţiile unui diliu. Tristă lumea ta!

Karakas spunea...

Romania intr-adevar are o problema a lipsei dezbaterii intre ce inseamna stinga si ce inseamna dreapta. Mai ales acum, cind reprezentantii dreptei o aburesc cu aceleasi solutii care au dus la dezastrul economic mondial.

Habar nu am cine e Glavan, dar el incearca, fara sa convinga, sa legitimeze un anumit tip de putere de dreapta, nationalist extremista. Ca sa ai credibilitate, e nevoie sa ai puterea sa faci o analiza echilibrata a subiectului abordat, care sa prezinte mai multe tipuri de argumentatie, in mod ideal lasind cititorul sa traga el concluziile. Altfel, daca tragi concluziile inainte sa argumentezi solid, e propaganda, sau un esec jurnalistic.

Béranger spunea...

Mă mir că nu revine la modă eugenia (eugenetica, poftim, ca să nu se confunde cu eugenia aia de 65 de bani).

cristi spunea...

Ar fi culmea să picăm de fraieri cu încă o chestie din asta. Lecţia supremă a istoriei secolului 20 e că trebuie să ne ferim de ăia care propun o soluţie simplă şi "de bun simţ" pentru toate problemele şi îşi imaginează că odată adoptate soluţiile lor istoria va înceta pentru că va fi atinsă perfecţiunea. Cum scopul acestui gen de ideologie e însuşi Paradisul, orice mijloace de a-l atinge devin acceptabile şi orice restrângere morală dispare.

Comuniştii ziceau că tot răul vine din proprietatea privată, şi odată asta eliminată atât indivizii cât şi societatea vor deveni perfecţi. Naziştii dădeau vina pe evrei şi pe "impuritatea" rasială şi odată cu eliminarea lor ar fi ajuns în Utopia. Libertarienii spun că tot răul vine de la stat şi odată cu reducerea acestuia la "minimal"...

Andrei Gheorghe spunea...

Cam suparat pe imigranti, nenea asta. In momentul si in locul de fata, genul asta de retorica mi se pare aberanta.

Ii doresc lui nea Caisa Glavan sa se duca prin Italia, sa ia niste ciomege pe spinare de la rasistii italieni. Apoi sa treaca prin Irlanda sa il alerge pe acolo cativa skinheads. Si in final sa isi piarda actele prin germania si sa il umfle politia vre-o 90 de zile.

Apoi, avand o solida baza experimentala care sa ii sustina teoriile, poate sa ne mai explice odata cum este cu imigrantii.

Fluieratorul spunea...

Pai ce sa zic, eu ma straduiesc sa nu fiu sovin, rasist, elitist, etc., si sa ma conving pe mine ca sint atit de iluminat incit chiar cred sincer ca toti cei care s-au nascut in lume chiar au dreptul sa traiasca, cea ce nu ma face sa spun ca sint vreun prost (too far fetched), dar un fraier naiv tot sint. Cind aud de tigani mi se ridica parul de pe miini si adrenalina in sistem, dar de-aici pina sa-i trimit la galere sau sa-i privez de drepturi cetatenesti e cam mult.

Bogdan Glavan ar trebui sa fie invitat afara din viata publica si de la catedra pentru ideile astea, trimis la coada vacii, acolo unde ii este locul, pentru ca se da inteligent vrind sa justifice o discriminare. Astazi tiganii nu mai au voie fara invitatie, miine blonzii, poimiine aia cu nasul mare, etc. Nu stiu ce virsta are 'mnealui, nu ma intereseaza ce invirte, dar bag seama ca i-a placut pe vremea lui Ceausescu, cind numai unor privilegiati li se permitea plimbarea. Probabil ca a fost privilegiat sau copil de privilegiat.

Eu unul l-as privilegia cu o palma, pentru ca pentru mine drepturile fiecarui om, individuale, dar obtinute prin lupta colectiva sint sfinte.

Cine formeaza noile generatii? pai nimeni ca acesta si ca altii... Nu vreau sa zic cu pacat, ca am stire de oameni de tot respectul pe la catedre, da' pe la universitati sint adunati, dupa principiile de competenta bine cunoscute, multi nimeni in drum, care nici macar o umbra serioasa nu fac pamintului acolo pe unde trec. Si da, aia educa tinara generatie. De-aia ma doare capul cind fac recrutari.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...