Mi-a plăcut la nebunie răspunsul scriitorului american Russell Banks la întrebarea jurnaliştilor de la NouvelObs, dintr-un interviu care are drept temă bilanţul primului an de mandat al lui Obama. Şi nu se referă atât la Obama, cât mai degrabă la America zilelor noastre şi la sistemul ei politic.
" N. O. - L'Amérique d'Obama est-elle devenue plus respirable ?
R. Banks. - Oui, si vous n'inspirez pas trop profondément. Malgré les critiques et les réserves que j'ai pu formuler, il est beaucoup plus agréable d'écouter Obama que Bush si vous accordez de la valeur aux mots. Et si vous préférez avoir un président cool, branché et élégant, si vous préférez qu'il ait de l'humour, de l'esprit et un sain respect pour l'art et la culture, si vous préférez qu'il ait lu quelques livres d'histoire et de philosophie et qu'il se souvienne de ses lectures, alors oui les Etats-Unis sont un endroit plus agréable culturelle- ment qu'ils ne l'ont été ces huit dernières années. Si vous souhaitez que le président reflète dans ses origines raciales et familiales la diversité du peuple américain, c'est un soulagement d'avoir un président dont le père est africain et la mère originaire du Kansas, un homme dont la femme est la descendante d'esclaves afro-américains et dont les deux petites filles sont le portrait vivant des camarades de classe idéales que vous souhaiteriez pour vos enfants. Mais si vous inspirez plus profondément, l'Amérique d'Obama n'est guère plus respirable qu'elle l'était durant les années Bush."
Sigur, un an este prea puţin pentru a judeca performanţa lui Obama, dar este destul de clar că schimbarea nu va veni de sus în jos. Cei care conduc cu adevărat America nu au niciun motiv să schimbe sistemul. Pentru că sistemul lucrează în favoarea lor. Pericolul vine acum dinspre Europa. Şi priveşte modelul social european, pe care tot mai mulţi americani îl doresc şi la ei. Măcar la nivelul prestaţiilor sociale, dacă nu şi în alte domenii.
Este vorba de o tot mai rapidă schimbare de viziune a cetăţeanului american obişnuit, confruntat cu o serie de crize cu repetiţie. Câtă vreme a existat comunismul, tot ce însemna intervenţie a statului sau redistribuţie era taxat drept "comunism". Inclusiv modelul economiei sociale de piaţă, specific Europei Occidentale. Acum, la două decenii de la căderea comunismului numai cretinii care l-au votat pe băsescu mai cred că se întorc comuniştii.
În SUA oamenii încep să înţeleagă că există o alternativă la sistemul lor, mai bună, care are calitatea de a păstra ceea ce ei îşi doresc: libertatea. În comunism era libertatea şi democraţia contra siguranţa socială şi ocuparea deplină a forţei de muncă. Acum economia socială de piaţă nu cere renunţarea la libertate şi la democraţie, ci doar o mai echitabilă împărţire a bogăţiei. Şi un rol mai important al statului în prevenirea şi corectarea eşecurilor pieţei libere.
De fapt, în opinia mea, ceea ce aşteaptă americanii de la Obama este varianta americană a modelului social european. Adică economia socială de piaţă, sau dacă vreţi, social-democraţia în sos american. Lucru anticipat de neoconservatori şi de cei care fac jocurile în SUA, la nivel politic şi financiar. Care au făcut orice au putut pentru a discredita modelul european şi de a-l demoniza. Mai mult, au încercat, şi în parte au şi reuşit, să-l facă irelevant, să-l destructureze. Inclusiv folosind FMI şi perceptele lor cretine pentru a face din ţările foste socialiste un soi de Americi în miniatură. Uitaţi-vă la programele politice şi economice ale ţărilor foste socialiste: sunt calcuri după programele neoconservatorilor americani. Cine sunt, la Bruxelles, fanaticii "liberalizării economiei"? Cei din Est. Citiţi ce scriu cei din generaţia tânără a economiştilor din Est: veţi descoperi talibanii capitalismului de secol 19!
Ghinionul celor care au vrut să distrugă modelul social european şi economia socială de piaţă şi înlocuirea lor cu "neo-liberalismul" a fost că în marea lor imbecilitate, au provocat o criză globală, care a discreditat modelul lor, mai mult, l-a făcut odios inclusiv pentru americani, şi a făcut dezirabil modelul european. Dacă elitele conducătoare americane le refuză cetăţenilor lor modelul european, următorul model care a rezistat bine în această criză este cel chinez. Şi care, poate, le surâde mai mult, pentru că, dincolo de retorică, este mai apropiat de gândirea şi de interesele acelor elite americane decât modelul european.
Aşa că Russell Banks are dreptate: nu e cazul să respiri prea profund. Mirosul putreziciunii anilor neocon din SUA este acolo şi n-o să dispară prea curând. Cu sau fără Obama.
5 comentarii:
Bineinteles ca cei cu bani si putere nu vor schimbarea statu-quo-ului. Pina la urma eu nu vad rolul lui Obama de a revolutiona America. Mai mult sper ca sa le insufle americanilor speranta intr-o alternativa mai buna pentru cei multi. Altfel, revolutia va veni de la sine.
Obama o sa fie ca si Carter, presedinte pentru un singur termen. Bush a fost un presedinte rau in multe privinte, insa a avut 50 si ceva de saptamani de crestere economica continua. Asta daca va prinde vreo 20 consecutive o sa fie minunea lui Mormon.
Cand scrieti "americanii" ce viseaza la economia sociala de piata dupa modelul european, cred ca nu va ganditi si la romanii stabiliti in SUA de cativa ani sau de cateva decenii. Cunosc destui din acestia si apreciez ca 90% dintre ei cred cu sfintenie in suprematia mondiala a sistemului american, ca Ronald Reagan e printre cei mai mari presedinti ai SUA si ca Obama, daca nu e numit "comunist", atunci e macar "negru islamist". Interesant este ca romanii din Canada au alte opinii.
Domnule Raducanu, romanii din Canada au alte opinii pentru ca in Canada este un alt sistem, mult mai apropiat de cel european in ce priveste educatia si sanatatea publica. Canadienii considera ca SUA au niste defectiuni sociale marcante. Mai mult, sistemul de aici nu ii asimileaza pe romani ca in SUA. E un sistem multicultural care functioneaza (cu defectele lui inerente).
Economic vorbind, Canada are un sistem bancar mult mai solid. Aici nu s-au intimplat minunile din SUA. Pentru ca exista reglementari si ele sunt implementate. Bancile sunt mult mai responsabile. Dar trebuie nuantat ca sistemul de business canadian este foarte americanizat.
Stiu multi romani care s-au mutat din SUA in Canada, pentru ca au mai multa protectie. Mai ales cei cu copii.
Pe de alta parte taxele sunt evidnt mult mai mari in Canada. Cred ca se apropie bine de media europeana. Deci cam la aceleasi salarii ca in SUA, totul este mult mai scump. Mai ales la masini si case se simte. Aceiasi masina in Canada o iei cu 5-10 mii mai mult ca in SUA.
n raducanu are dreptate.
romanii sint mai americani decit americanii si sa te fereasca sfintul sa spui ceva de america si capitalismul lor! sa le vezi acum pe romance cum fac fara sa cricneasca 4-5 copii desi acolo platesti nasterile si nu exista ajutoare pt nimic. nu le mai trebuie concediu pre sau postnatal 1 an cum vroiau pe vremuri si nici nu le pasa ca lucreaza pe nimic 7 zile din 7. all bundy nu este american ci roman.
altfel despre care model european vorbesti?! ala care a inceput sa fie desfintat din 95 incoace? cele mai mari nenorociri in europa nu le-au facut conservatorii ci asa numitii socialisti. ce-a facut schroder n-a indraznit nici macar kohl si a fost primul care a socializat pierderile concernelor pe fata ca pe usa din dos sugeau de mult la bugetul statului ca altfel nu functiona nimic. apoi ai auzit de hartz 4? existenta acestui program iti arata clar ca socialul a disparut in mare parte din europa. mai sint ceva ramasite insa astea sint exact frimiturile lui brucan care nu satura pe nimeni si nu rezolva nimic. kenia a donat acestor oameni cafea si ceai (am pus link). din asta s-a inteles ca exista social la nemti sau in europa? peste tot este la fel asa ca nu mai sint diferente! unul din hartz 4 traieste cu sume intre 380 si 500 euro iar conturile sint sub control. daca ai ceva in propietate nu primesti nimic. vinzi si traiesti din suma aia pe care ti-o impart tot ei. cind se termina atunci iti dau ce-am scris mai sus. daca vine cineva in vizita la tine cu o plasa se taie ajutorul pe ziua respectiva. delatiunea este incurajata si cum saracia este mare se gasesc destui binevoitori. au un serviciu de control specializat pe urmarirea somerilor. iti pot perchizitiona casa sub motiv ca lucrezi la negru cind vor ei. daca cineva are boala pe tine se poate razbuna reclamindu-te la astia ca lucrezi la negru. atunci ai la greutati de nu le pot descrie si este f greu sa scapi cu fata curata. romanii in nebunia lor mai au acum tupeul sa spuna ce rau era ceausescu si ce lipsiti de libertate eram si ce bine face democratia asta si numita libertate din vest?! nu sint normali la cap! eu unul va doresc vest complet pt ca pina acum ati beneficiat de ceva ce-ati spus ca a fost rau si deci nu meritati sa mai aveti. ati trait cu amortizoare la dureri specifice capitalismului 20 de ani. sper sa se termine cu astea si sa intarti la jug la modul zdravan asa ca orice alt vestic.
Trimiteți un comentariu