sâmbătă, 9 ianuarie 2010

O ţară de căcat!

Ştiu, mă repet! Ştiu, unii sunt furioşi când citesc titlul ăsta! Dar asta nu schimbă cu nimic realitatea: aceea că suntem o ţară de căcat, care "funcţionează" la voia întâmplării. Cel mai recent exemplu: isteria vaccinării împotriva gripei porcine.
După moartea nefericită a unuia dintre actorii de la "Cronica cârcotaşilor", Toni Tecuceanu, moarte supramediatizată, din lipsă de subiecte pentru presă la început de an, dar şi din interese cât se poate de comerciale, legate de cantităţile de vaccin fabricate, dar neutilizate, a început isteria. În singurul loc din Bucureşti unde se vaccina, la "Matei Balş", erau cozi de mii de persoane. S-a mai deschis un centru, la Spitalul Clinic de Oftalmologie. Şi acolo omor de lume!
Încă din toamnă se cunoşteau grupele de vârstă cu risc în cazul gripei porcine, dar şi afecţiunile care, de asemenea, generează un risc în cazul îmbolnăvirii. De aceea acum stau la cozi oamenii în vârstă, deşi tinerii sunt cei mai expuşi. De asemenea, unde sunt medicii de familie? Nu ei cunosc cei mai bine starea de sănătate a pacienţilor lor? De ce nu fac ei trierea şi vaccinarea celor care au risc crescut? Ei nu sunt buni decât să scrie reţete?
A existat o strategie de vaccinare a Ministerului Sănătăţii? Păi, nu se vede, chiar dacă ar fi existat. A existat o strategie de comunicare, mai ales după ce au apărut tot felul de elucubraţii despre efectele secundare ale vaccinului? Cum să existe, de vreme ce prin mai toate spitalele din ţară medicii refuzau public vaccinarea, pe motiv că nu cunosc efectele vaccinului? Şi după ei toţi cei cate trebuiau imunizaţi în primul val: personal medical, vameşi, poliţişti, etc, au refuzat şi ei vaccinarea.
Am pierdut cel puţin o lună şi jumătate în ceea ce priveşte imunizarea pe scară largă. Puteam începe chiar mai devreme de noiembrie, dacă ne rezervam un număr de doze pe piaţa internaţională, de exemplu, de la francezi, care, mai speriaţi de bombe, şi-au planificat două imunizări, ceea ce face că acum au un excedent de vreo 50 de milioane de doze.
De fapt, ceea ce vedem acum este rezultatul stării de haos care domneşte în România condusă de traian băsescu. Toate sistemele şi instituţiile publice au fost distruse prin politizare şi prin deprofesionalizare. Puterea a fost împărţită în mii de bucăţi, şi nimeni nu mai ascultă de nimeni, nu mai discută cu nimeni, nu mai lucrează cu nimeni. Statul român, ca un întreg, nu mai există, şi ca urmare autoritatea lui a devenit o ficţiune. Mai există doar nişte fragmente instituţionale, care funcţionează mai mult sau mai puţin, funcţie de cât îl duce capul pe şeful respectivei bucăţele şi de relaţiile lui cu stăpânii banilor publici.
Ei bine, vă convine sau nu, asta este: trăim într-o ţară de căcat!

5 comentarii:

Karakas spunea...

Sigur ca Romania are specificul ei maroniu. Dar peste tot in lume, unde la putere sunt cei de dreapta, democratia isi da sufletul.

De curind, Primul Ministru al Canadei, conservatorul Stephen Harper, a suspendat lucrarile Parlamentului pentru 63 de zile, desi erau in lucru vreu 30 legi. Miscarea este un calculata politic, pentru ca Harper vrea sa isi puna oamenii lui in Senat. Comisiile parlamentare actuasle sunt incomode, pentru ca sunt foarte critice la adresa guvernului in ce priveste armata, care ar fi permis torturarea prizonierilor din Afganistan.

Uite ca ce isi doreste Basescu, i-a iesit lui Harper: controlul asupra Parlamentului. Pun pariu ca, desi mormaie, canadienii o sa il lase sa isi faca de cap.

Asa ca peste tot unde vin astia de dreapta, democratia este in pericol. Daca va intereseaza mai multe aici aveti un articol din The Economist:

http://www.economist.com/displayStory.cfm?story_id=15213212

Radio33 spunea...

Mi-a plăcut analiza ta până când te-ai dus la Traian Băsescu. Mai lăsați-l în pace pe marinar că nu e el de vină chiar pentru toate.
Isteria cu gripa porcină s-a creat după moartea lui Toni Tecuceanu. Până atunci toți spuneau că vaccinul e o mănărie a guvernului Boc cu firmele farmaceutice. Acum tot guvernul Boc (Băsescu) e vinovat că lumea dă năvală?

Ged spunea...

@Radio33

Poţi să-mi povesteşti şi mie cum aţi reuşit voi în Franţa să votaţi în doar 13 secunde de persoană, respectând legile româneşti privind votarea la prezidenţiale?
Până vei reuşi să dai un răspuns pertinent la această întrebare, te rog eu fierbinte să postezi doar pe bloguri băsesciene.
Până atunci îţi urez să ai parte de multă, foarte multă căldură!

Constantin Gheorghe spunea...

Eu nu am spus că băsescu e de vină pentru cozile la vaccinare. Eu am spus că este unul dintre "creatorii" haosului, pentru că, din dorinţa de a avea cât mai multă putere, a atacat şi decredibilizat toate instituţiile, le-a asmuţit unele împotriva celorlalte, în numele "poporului". Acum poate face orice, doar că are de gestionat crize cu un stat slab şi neputincios şi cu o turmă de neprofesionişti, pusă doar pe făcut bani. Şi le gestionează din părţi!

Radio33 spunea...

@Ged
Văd că ești un democrat convins, deschis către dialog cu cei care sunt de acord cu tine. Nu știu răspunsul la întrebarea ta, eu am votat la Strasbourg. Dar de unde știi că locuiesc în Franța? Nu îmi aduc aminte să fi vorbit despre asta în postul meu.
@Constantin Gheorghe
Foarte adevărat că Băsescu a atacat instituțiile, dar chiar în problema vaccinurilor nu văd legătura. Dacă tot m-a dat în gât corespondentul de mai sus, pot să spun că în Franța s-a produs un haos la fel de mare. Mai întâi oamenii nu au vrut să se vaccineze, apoi s-a produs un val de panică și au fost cozi la centrele de vaccinare, moment în care statul a fost acuzat de gestionare defectuoasă a situației (s-a propus ca vaccinul să fie făcut de medicii de familie, iar ministerul a refuzat). Până la urmă ministerul a fost pus la zid tocmai pentru că a fost prevăzător și a cumpărat mai mult vaccin decât trebuia. În Franța și în toată Europa oamenii au considerat că vaccinul e suspect fără să fie acolo Băsescu să decredibilizeze instituțiile.
Deci zău, dacă îl criticăm pe Băsescu pentru orice nu-i facem decât un serviciu. Trebuie criticat pentru chestiile de care e cu adevărat vinovat (printre care și decredibilizarea instituțiilor) dar nu pentru că oamenii nu au crezut într-un vaccin și apoi au intrat în panică la moartea unei vedete.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...