vineri, 22 ianuarie 2010

Chineza, de nevoie

Pe vremuri, părinţii noştri învăţau rusa cântând. Noi am învăţat engleza cântând(şi franceza, ce-i drept! Iar fetele de pe Litoral învăţau italiana dormind!). Sunt curios ce metodă au adoptat americanii pentru a învăţa chineza. Acum, deşi interesul americanilor pentru a învăţa limbi străine a scăzut dramatic, în peste 1600 de şcoli publice şi private americane se predă chineza. Acum zece ani erau doar 300. Câte vor fi peste un deceniu?
Sigur, americanii sunt nişte tipi practici, şi nu se împiedică de ideologie când e de făcut un gheşeft. Şi cum China este sufletul-pereche al Americii, mai ales pentru că doarme pe un morman de dolari, asta merită un efort din partea lor să înveţe cele 3600 de caractere ale pechinezei simplificate. Punem pariu că, mai devreme sau mai târziu apare şi un urmaş al lui McCarthy, care să investigheze acţiunile anti-americane ale amatorilor de chineză? Dar ăsta e farmecul Unchiului Sam!

Un comentariu:

Camil Stoenescu spunea...

nu doar americanii vor trebui să învețe chineza în viitor. dar măcar ei creează trendul...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...