duminică, 31 ianuarie 2010

Utopii socialiste

Văd tot felul de apucaţi, care se opun ideii de impozit progresiv şi de supraimpozitare, cu argumente de genul: "Suprataxarea averilor mari sau impozitul progresiv pleaca de la o intelegere gresita a termenului de egalitate de sanse in societate. In fapt, se inlocuieste acest termen de egalitate de sanse (care inseamna ca fiecare dintre noi sa fim liberi sa ne valorificam talentele, aptitudinile, inteligenta cu care suntem dotati natural fara a ne confrunta cu nici o constrangere) cu o egalitate de rezultate (toti ar trebui sa castigam egal in societate adica cei care sunt mai creativi si mai inovativi, care isi asuma riscuri mai mari trebuie sa accepte in mod impus si agresiv sa cedeze din averea acumulata celor care nu au aceasta capacitate).
Astfel de utopii socialiste sunt foarte periculoase pentru libertatea individuala si nu fac decat sa reintoarca societatea romaneasca la practicile de care am scapat prin sacrificiul suprem al unor oameni de toata isprava. Aceste “solutii” ridicate la rang de doctrina de partid si plimbate acum prin fata ochilor nostri nu fac decat sa ne impinga spre o societate in care nu mai avem nici o motivatie sa cream ceva, sa ne ridicam cu un cap deasupra celui de langa noi, sa acceptam sa intram in competitie cu ceilalti indivizi si sa incercam sa progresam individual in societate. Nu vom mai fi orientati catre acumulare, pastrarea si transmiterea din generatie in generatie a ceea ce castigam prin munca si creativitatea noastra (de ce sa lasam mostenire ceva copiilor nostri daca ei vor fi obligati sa plateasca suprataxa pe aceste mosteniri). In plus, astfel de masuri vor da nastere la suficiente motivatii pentru multi din societate sa devina asistati si sprijiniti financiar de cei mai creativi din societate. "
Tipul care scrie astea, Cristian Păun, este profesor la ASE, la două facultăţi private şi la SNSPA. În acest fel se impune dominaţia unei anumite viziuni, profund periculoasă pentru viitorul României, şi, de ce nu, şi pentru cel al capitalismului.
Dacă prostul moare, de obicei, de grija altora, în cazul nostru de grija bogaţilor, îi propun omului o utopie capitalistă absolută: desfiinţarea impozitului. Toată lumea va plăti o taxă minimă, necesară întreţinerii unui serviciu de ordine şi unei armate. În rest, nimic: nici educaţie publică, nici servicii medicale publice, nimic. Cine are bani, îşi cumpără şi educaţie, şi sănătate, şi pensii, şi protecţie, şi orice alt serviciu, până acum mutualizate.
Dacă bogaţii au nevoie de şosele, căi ferate, alte servicii de acest gen, să pună mână de la mână şi să-şi construiască. Cine vrea să circule, îşi cumpără acest drept. Au nevoie bogaţii de forţă de lucru calificată, să facă şcoli, facultăţi, să recruteze tineri, să-i pregătească, pe banii lor.
Să vedem, le convine? Cererea de servicii se va reduce brusc. Ca urmare, cei care vor să supravieţuiască, vor fi obligaţi să crească preţurile. Se numeşte inflaţie de subconsum. Şi se va intra într-un cerc vicios: pe măsură ce preţurile cresc, scade şi cererea, scade cererea, cresc preţurile.
Oamenii, pe bună dreptate, vor vrea salarii mai mari. Până acum am putut face din salariile mici un avantaj competitiv, pentru că exista mutualizarea unor riscuri, sub forma seviciilor publice. Cum bogaţii, care nu vor să împartă cu nimeni bogăţia lor(care nu de ei e făcută, până la urmă, că nu e România o naţiune de genii creative!), nu vor ceda cererilor, violenţa socială va fi la ea acasă.
Primul lucru care se va întâmpla va fi plecarea investitorilor străini. După care vor pleca şi bogaţii României, chiar şi în ţări în care se practică impozitul progresiv şi se taxează moştenirea sau bogăţia. Înjurându-i pe români, pentru că nu le-au înţeles nevoile şi dorinţa lor de libertate.
Să vedem, e funcţional modelul ăsta?

17 comentarii:

Stefan A. spunea...

In viziunea multor romani , tarile occidentale care au aplicat impozit progresiv, au fost conduse si sint conduse de idioti socialisti !
Uita toti sa spuna ca atit de invidiat nivel de trai din aceste tari este rezultatul politicilor de redistribuire a bogatiei in care cine era si este mai bogat plateste mai multe taxe , in procente si deci si in cifre absolute !
Din un alt punct de vedere , este absolut logic ca o taxare progresiva care incepe cu 20 % pe un venit de 300 €/ luna este o prostie fara pereche !
Important in realitatea romaneasca este sa protejam venitul bogatului cu un impozit ridicol de 16 % .Cind te gindesti ca prostii aia de capitalisti , la venituri mari , platesc 45% impozit si nici nu cer azil politic in Romania !
Nimeni nu comenteaza ca un impozit unic tine saracul tot sarac si bogatul tot mai bogat !
De , in tara jafului legalizat bogatia trebuie protejata in toate formele . Inclusiv cu oratori care se chinue sa ne explice ce viitor luminos asigura acest sistem de taxare. Pacat ca realitatea ne obliga sa mergem cu caciula in mina la FMI pentru a avea bani de pensi si salarii !
Si comunismul a avut oratorii lui ! Se vede ca dupa 20 de ani ne place sa mergem din o extrema in alta !

Iulian spunea...

Problema cu asemenea luari de pozitie este tocmai tentatia de a da un raspuns rational, bazat pe fapte, cifre, evidente concrete.
Citatul respectiv este pur simplu debitarea ritualica a unei parti din cateheza neoliberala si nimic mai mult. La ideologie nu se raspunde cu argumente logice, pentru ca ideologia nu e stiinta.

Ceea ce ar trebui sa ne dea de gandit este faptul ca in pesisajul ideilor asemenea marote sunt repetate la nesfarsit, la saturatie, dobandesc valoare de adevar de bun simt in mintile multora.

De ce oare nu exista in spatiul public si voci care sa sustina idei de alta natura (spuneti-le de stanga, progresiste, cum vreti), o narativa alternativa?

Anonim spunea...

Tot felul de meseriasii pielii p... in ale ieconomiei ,de fapt plini de "rasini" ideologice ,vb. despre -capitalism -economie de piata -liberalism economic -neimplicarea statului in alea ..alea ..-iefectele asupra investitorilor (!!!)-niste mari CACATURI ,ce nu dezvaluie p-a dreptul ca DE FAPT >economia practicata azi de-i zice .."capitalista" ,e doar o forma de SCLAVAGISM MODERN ,cu nuante moderniste (libertate de opinie ,libertate la droage ,free spirit , libertatea de miscare -oare ,oare???-si libertatea la CREDITE ) .
. Ca atat time cat leafa-salariul-chenzina nu-ti agiunge de-o casa ,masina ,intretinere curenta si zilnica ,si tre' sa te-mprumuti pa 40 -j'da ani la bancherii lu' peste prajit ,si la fonduri de pensii private care-ti fura ultimul dolarut din traista ,si te lasa falit ,atat time cat MUNCA TA DE ZI CU ZI e platita cu mai putin decat iti ajunge sa mananci si sa traiesti de azi pana a doua zi (cand iar tre' s-o ieie de coada!!) se cheama ca iesti SCLAV MODERNIST !

La cosul zilnic calculat en Romanica de 8 mil. lunar /cap de bou 'ncitor ,cum dracu se explica salariul minim de 6 mil daca ai si 2 copii ,si-o muiere somera ???????

Faptul ca le plangem de mila unor burtosi securei ce-au devenit iei paste noapte mari capitalisti ,sau unor strainezi ce te muncesc cat 10 pt. un 300E -cand la iei in tara platesc 3000E la aceeasi munca -ma face sa ma cac pa mine de mila lor !

Bai ,daca nu vor sa mai investeasca -asa cum ne ameninta -sa-si depuie malaiu' la Banca ,si sa ia 1(UNU) % PE AN DOBANDA (asta daca nu da faliment bancoasa ) !!!

Pana atunci toate bune si-un lucru de retinut :NU PATRONUL -APROPITARU'- INVESTITORU' -face plus valoare si PIB ,ci angajatu' ce lucreaza pa nimicalea ,nemancat ,ne'mbracat ,cu rate si impozite si ciocu' mic ,fara sindicat (ha ,ha -ce gluma cu ...sindicatu' ast !),dar cu promisiuni de mai bine ...CAND S-OR TREZII DIN MAHMUREALA SMECHERII CU GULEROAIELE ALBE ,AIA DE SI-AU FACUT EMBIEIURILE LA OXFORD ,DE NE-AU FALIMENTAT ECONOMIA MONDIALA !!!!`

Si aia care dupa pocinoaga ,au cerut AGIUTOR de la Stat ,UITAND TOTAL DE LEGILE CAPITALISTE !!!!


Mama de ce MARI PROSTI DE IDIOTI SUNTEM CONDUSI !

Cristian Banu spunea...

Există un prag al impozitelor, dincolo de care sumele colectate rămân aceleaşi. Dacă ne uităm un pic la încasările bugetare, ca procent din PIB, observăm că în România nu s-a produs nici o schimbare o dată cu introducerea cotei unice, procentul din PIB colectat a rămas acelaşi. Efectul vizibil a fost creşterea vitezei de creştere a economiei (dacă nu s-ar fi introdus cota unică, economia ar fi crescut mai lent - cu cât anume, e de speculat).
Indiferent prin ce metodă (cotă unică sau impozit progresiv) nu poţi colecta mai mult decât societatea este dispusă să plătească. În momentul de faţă, societatea nu este dispusă să plăteasdcă mai mult pentru că:
1) Nu are încredere în stat;
2) Nu există solidaritate socială, ci suntem în perioada unui individualism feroce.
Înainte de a discuta despre filosofia impozitării, ar trebui să:
1) Întărim statul şi încrederea societăţii în stat. Asta înseamnă o mai severă impunere a legii şi a pedepsirii drastice a încălcărilor acesteia, indiferent de nivel. Prigoană a zis o dată o vorbă deşteaptă: "Nu există ţări civilizate, ci ţări bine amendate!" Aşa se explică de ce toţi străinii care stau mai mult de 2-3 luni în România (sau chiar de când ajung aici) îşi aproprie comportamentul băştinaşilor, pentru care în ţara lor i-ar ustura fundul.
2) Măsuri ferme pentru reducerea economiei subterane. Aici trebuie combinat băţul cu zăhărelul. De exemplu:
- declararea integrală averilor şi plata unui impozit de 10% "no question asked". Şi de la acest moment 0 să plătească impozit corect;
- interzicerea plăţilor cash între firme;
- interzicerea plăţii salariilor cash şi amenda pentru munca la negru inclusiv pentru angajat (în definitiv, face evaziune fiscală nedeclarându-şi toate veniturile);
- reducere din CAS-uri pentru firmele care fac angajări noi pe salarii mai mari de 2000 lei brut;
- reducere procentuală pentru firmele care declară profit (şi ar trebui să plătească impozit mai mare decât cel minim);
- deducerea integrală a oricăror facturi pe firmă;
...

Constantin Gheorghe spunea...

Cristian, absolut de acord. Dar ce propui tu ţine de o ideologie, a statului servitor al interesului public. Noi am construit, tot ideologic, un stat servitor al interesului privat, finanţat cu bani publici. Crezi că aceia care şi-au pus statul în slujba lor vor renunţa fără luptă? Şi câtă vreme cârâim, fără să facem nimic, şi-i votăm pe aceia care fură cu neruşinare de la noi, de frică să nu vină "comuniştii", uită de tot ce-ai scris. Nimic din cele de acolo nu se va întâmpla!

Karakas spunea...

In Canada, tara capitalista si membra G8, impozitul este progresiv. La calcularea taxelor se adauga si profitul pe care l-ai obtinut din investitii, inclusiv cele financiar bancare.

Stefan A. spunea...

@ Cristian Banu.
Cresterea economica NU a fost datorata adoptarii cotei unice ! A fost stimulata masiv de zecile de miliarde de euro injectate pe piata autohtona de bancile straine. Adica imprumuturi larg raspindite care au dus inevitabil la o crestere a consumului . Partea leului a fost facuta de importul de bunuri !
Cind criza a facut sa inceteze aceasta pompare de bani , hop si criza in Romania . Nu mai vorbim ca bruma aia de export facuta de Romania este si a fost in mare majoritate realizata de filialele autohtone a unor mari multinationale straine !
Deci , criza a produs o scadere a exportului dar si o incetare a injectiei de valuta straina ! Mai rau de asa nu se putea !
Cit priveste sistemul fiscal , este haotic . Cu "dedicatie " pentru unii si biciuitor cu altii !Imposibil de reformat cu partide "pres" in fata capitalistilor autohtoni !

Paul-Sorin Tiţa spunea...

Chiar vorbisem cu cineva din Spania despre impozitarea progresivă. I se părea ceva normal. "Cine are mai mult să contribuie mai mult!", zicea. "Păi cine are mai mult contribuie mai mult şi cu nivel unic de impozitare. X% din 100000 de Euro este mai mare ca sumă decât X% din 1000 de Euro.", ziceam eu şi parcă nu-i venea să creadă că am dreptate.

Cristian Banu spunea...

@Ştefan A, am rugămintea ca, dacă doriţi să mă contraziceţi, să citiţi mai înainte ce am scris. Între "cota unică a contribuit la creşterea economică - ceea ce spunţi dumneavoastră că am spus - şi "creşterea vitezei de creştere a economiei (dacă nu s-ar fi introdus cota unică, economia ar fi crescut mai lent - cu cât anume, e de speculat)" - ceea ce am spus eu este o diferenţă de nuanţă care se pare că vă scapă.

geomarz spunea...

Părerea mea despre "economişti" este departe de a fi bună. Ia, acolo, majoritetea nişte analfabeţi, unii anlfabeţi şi şnapani (a se vedea Muguraşul) şi cam atit. Rar altceva. Di nefericire, sînt la putere şi mai peste tot se află în frunte bucatelor...

Anonim spunea...

Nu e funcţional sau. în orice caz, trecerea nu pare posibilă fără colapsul civilizaţiei.

Viziunea libertariană descrisă foarte sumar nu e de aruncat. Probabil utopică, ca orice teorie despre posibila organizare a societăţii, are merite mari în descrierea şi anticiparea punctului mort în care s-a ajuns, cu statul devenit tot mai pe faţă duşman al libertăţii individuale şi unealtă a unei structuri organizate mai ticăloasă, mai elitistă şi mai iresponsabilă decît oricînd.

Dacă nu e posibilă întoarcerea la paradisul pierdut, dacă va fi existat vreodată, mă tem că nu există şanse spre ceva omeneşte suportabil în viitorul previzibil. Aşa că, nu e imposibil ca distrugerea civilizaţiei să survină oricum.

Toate teoriile social-economice tind în mod natural spre un grad înalt de generalizare. Chestie care se pupă foarte bine cu insistenţa contemporană în favoarea globalismului, care nu e inevitabil, e doar dorit. Stavila, cîtă mai e, împotriva sclaviei stă în multipolaritate, antimonopol, control reciproc prin joc de forţe pe diferite planuri. Muşuroiului spre care ne îndreptăm îi sînt necesare o ierarhie strictă, uniformitate, interiorizarea rolului de rotiţă nesemnificativă rezervat individului (total diferită de ideea de smerenie). Welfare state, discriminarea pozitivă, taxarea arbitrară contribuie la creşterea neputinţei individului. Nu înseamnă că nu înţeleg unde bat acele scîrbe care se opun taxării progresive dar aprobă pasarea unor mormane de bani publici pentru salvarea bancherimii sub pretextul salvării...
civilizaţiei. Faptul că o majoritate pasivă pare săaccepte povestea ca veridică arată cam pe unde ne aflăm, ca specie.

Anonim spunea...

Exista 2 feluri de tari: tari din care oamenii vor sa scape, si tari in care oamenii incearca sa intre.
Romania face parte din prima categorie. Are saracie, coruptie, neglijenta, neincredere in stat, ... si atatea alte racile.
Iar D-vs. dezbateti problema sexului ingerilor.
Si va chinuie grija impozitarii.
Zau ca ne meritam soarta stramba, asa progresiva.

Camil Stoenescu spunea...

uneori liberalismul clasic, „pur”, îmi pare periculos de asemănănător cu anarhia sau cu darwinismul social. în loc de societate - legea junglei: fiecare pentru el, restul pot să crape, dă-i dracu de inadaptați. că de-aia ne chemăm oamenii și suntem culmea evoluției...

Paun Cristian spunea...

Eu sunt acel "apucat" dar pana la mine au scris multi altii despre acest lucru.

Aici e articolul la care se facea referire si va invit sa il cititi:

http://cristianpaun.finantare.ro/2010/01/28/impozitul-progresiv-si-suprataxarea-averilor-utopii-socialiste-ce-atenteaza-la-libertate/

Recomand si articolul mai scolastic scris de colegul meu Cosmin Marinescu:

http://mises.ro/302/

Si reiau exemplul postat acolo inspirat de un comentator:

16% x 1000 lei = 160 lei

16% x 10000 lei = 1600 lei

16% x 100000 lei = 16000 lei

Domnilor acest sir zic eu ca e suficient de progresiv. Astfel de atacuri marsave la adresa persoanei mele (si nu la adresa ideilor mele) arata cat de comunisti au ramas unii in gandirea lor. Inainte de a arunca cu noroi intr-un om cred ca e bine sa il cunoasteti mai intai.

Constantin Gheorghe spunea...

Domnule Păun, ori sunteţi idiot, ori mă consideraţi idiot! Cum puteţi afirma că o cotă unică de impozitare este progresivă? Progresivitatea nu se referă la valoarea impozitului, în cifre absolute, ci la procente. Progresivă ar fi, de exemplu, schema asta: 5% pentru sume până la 1000 de lei, 15% între 1001 şi 2000 de lei, şi 25% peste 2000 de lei. Un exemplu arbitrar, evident. Dar sigur ştiţi asta, că sunteţi doctor în economie. Sau nu? Poate un simplu propagandist...

Un liberal spunea...

Dl. Paun are dreptate dl. Constantin.

Statul incaseaza valori absolute (adica 160, 1600 sau 16000) si nu procentele pe care vreti dumneavoastra sa le faceti progresive.

Imi pare rau dar aici nu aveti dreptate...

Sumele cresc progresiv si la un impozit fix odata cu venitul. Matematica simpla deh.

A se vedea si comentariul dl. Cristian Banu de mai sus.

Acelasi liberal... spunea...

Si cum stabiliti domnule Constantin sumele la care sa aplicati diferite procente altfel decat arbitrar si altfel decat sa ii discriminati pe cei aflati la limitele intervalului?

Daca mai cititi putin o sa vedeti cata dreptate are dl. Paun.

Va dau doar un exemplu: sa zicem ca sunteti intr-un magazin, ati luat salariul si vreti sa va cumparati un sacou. Cand sa platiti cu bani cash apare STATUL va ia banii pur si simplu si il imbraca pe cineva de pe strada care astepta acest moment pentru ca deh... nu castiga ca dumneavoastra. Cum v-ati simti in momentul acela? Cu siguranta nu bine.

Discutiile acestea socialiste pe care le invocati se opresc cu siguranta atunci cand este vorba de proprietatea dumneavoastra.

Ca eu nu cred ca dati tot ce castigati saracilor. Asa din solidaritate. Iar daca statul v-ar lua arbitrar totul ar fi si mai rau.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...