joi, 28 ianuarie 2010

Noi când dăm faliment?

Jurnaliştii de la revista economică franceză L'Expansion au calculat când intră în faliment diverse ţări, plecând de la un criteriu: momentul în care cuantumul dobânzilor plătite de stat pentru datoria publică ajunge la un nivel care reprezintă 33% din totalul resurselor fiscale(impozite plus CAS).
Prima dă colţul, anul ăsta, Jamaica, pentru că a ajuns deja cu acest indicator la 46%, urmată, anul viitor, de Islanda, iar pe locultrei este Irlanda, care va da colţul în 2014. Greciei îi vine rândul în 2019, Marii Britanii în 2030, SUA în 2040(aşa târziu?!), Chinei în 2055, şi Belgiei 2470!
Găsiţi aici o diaporamă cu explicaţiile de rigoare.
La noi serviciul datoriei publice era în 2008 de 3,3 miliarde de euro. La un PIB de 137 de miliarde de euro, şi cu un nivel al resurselor fiscale de circa 30% din PIB, ar însemna circa 41 de miliarde de euro, plafonul la care, dacă ajunge serviciul datoriei publice, România dă colţul. În 2008 eram la 8% din acest nivel. Cu un PIB estimat de mine la 122 de miliarde de euro în 2009, şi cu un servicu al datoriei publice de 13 miliarde de euro, acest indice a ajuns la 35%. Creşterea este de 400%! Şi nu ştim ce va fi anul ăsta!
Deci, dacă o ţinem tot aşa, ne luăm de mână cu Irlanda, prin 2014!
PS: citiţi şi asta, deşi la prima vedere nu are legătură cu postul de mai sus. De ce trebuie citit? Pentru că şi formatorii de opinie în domeniul economic au partea lor de vină în ceea ce ni se întâmplă. Şi un şut în cur nu le strică niciodată! Fie şi pentru că în spatele unei banale lipse de cultură generală se paote ascunde alta mai gravă: lipsa de profesionalism.

3 comentarii:

Stefan A. spunea...

Pentru inceput vom marii datoria externa ! Va urma cresterea dobinzii si deci si a ratelor de restituit .
Cind tot va face poc , actualii politici de nadejde vor sta bine mersi in posturi caldute sau cu pensi de nivel UE !
Doar raspunderea politica individuala , civila/ penala ne poate salva ! Visuri si iar visuri !

Anonim spunea...

clasamentul este un fel de joaca bazat pe ceea ce este astazi si doar la modul matematic. miine matematica asta poate fi diferita iar peste un an sau doi pot interveni alte evenimente care pot schimba radical tabelul. nu stiu cite parale face insa dupa ce se vede bosii nu schimba linia iar la modul asta eu zic ca trebuie sa ne interesam deja de conservele cu termen lung de garantie. ma bucur insa la gindul ca amatorii si sustinatorii descreierati ai sistemului cretin vestic de origine romana vor lua un mare sut in poponeata! :)

Anonim spunea...

Islanda a dat faliment, din cel adevărat. Irlanda şi ea, mascat, atenuat, bun ca şantaj pentru a forţa rezultatul dorit la al doilea referendum pentru aprobarea tratatului de la Lisabona. UK dă mai repede pentru că deja a preluat şocul falimentului gangsterilor bancari. SUA nu dau faliment, vor pieri imperial într-o accelerare a istoriei, după ce au decretat sfîrşitul istoriei.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...