vineri, 15 ianuarie 2010

De ce se apreciază leul?

De ce se întăreşte leul? Pentru că nimic din ceea ce se întâmplă în economie, şi mai ales după felul în care arată Bugetul de stat şi după anunţatele disponibilizări din sectorul de stat, nu justifică întărirea lui.
Singura explicaţie pluzibilă sar fi aceea că nişte băieţi deştepţi mizează pe faptul că România, chiar şi cu promisele două tranşe de la FMI, de circa 2,3 miliarde de euro, va avea nevoie de finanţare, pentru plata obligaţiilor statului, şi se va împrumuta de pe piaţa internă, că e mai uşor. Anul ăsta se vor plăti şi împrumuturile de anul trecut, şi dobânzile la ele. Iar cum dobânzile la împrumuturile în lei sunt foarte mari, preferă să cumpere lei, pentru a câştiga din diferenţa de dobândă. Eu altă explicaţie nu văd. Nu sunt bani care vin din investiţii străine directe, ci capitaluri speculative, care vor mări şi mai mult costurile finanţării deficitului bugetar.
Asta e: ne-au prins la înghesuială şi ne execută scurt. Aşa e când pui în fruntea statului, a Guvernului şi la ministerul de finanţe nişte analfabeţi în materie de economie, fără viziune şi interesaţi doar de ce e de furat pentru ei şi pentru tribul lor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

bosii trebuie sa-si scoata banii! pai nu-i pacat sa nu profite cind ai la dispozitie fraierii lumii pt care capitalismul este ceva sfint?!
amanunte: argentina 2001~!

geomarz spunea...

Corect. Leul NU avea de ce să se aprecieze decît ca urmare sau în scopul unor speculaţii neruşinate. Asta îmi aminteşte de filmul lui Sergiu Nicolaescu "Cu mîinile curate" în care speculanţii nu prea erau prezentaţi favorabil.
Bănuiesc că, dacă ar face filmul acum, i-ar prezenta în cele mai roz culori...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...