Am tot spus asta: NU există politici economice de stânga şi politici economice de dreapta. Există doar politici economice bune şi politici economice proaste. Şi idioţi care amestecă lucrurile, pentru că ei au alte lucruri de dovedit. Cum ar fi incapacitatea stângii de a scoate economia din criză. Dar mai ales pentru a concluziona că românii sunt de dreapta.
Vorbeam de idioţi care amestecă lucrurile. Cum sunt cei de la oficina de net, HotNews. Care interpretează abuziv datele unui sondaj de opinie, Eurobarometrul, cu întrebări puse aiurea, din punctul meu de vedere, de vreme ce NIMENI n-a spus, nicăieri în lume, că sprijinirea persoanelor defavorizate, precum şomerii sau săracii ar fi măsuri anticriză. Ele sunt măsuri de reducere a impactului social al crizei, ceea ce este cu totul altceva.
Orice economist, sau politician cu oarece cunoştinţe de economie, sau cu bun-simţ comun, ar considera din start drept fireşti şi obligatorii măsuri de acest gen: susţinerea mediului privat prin sprijinirea companiilor, mici şi mari, investiţiile în infrastructură şi educaţie. Dar măsurile nu se rezumă doar la ele. Ar fi prea simplist. Reglementarea pieţelor financiare este o măsură consensuală la nivel global, unde se afirmă şi guverne de stânga, şi guverne de dreapta. E de stânga, sau de dreapta?
Într-o ţară în care ideologiile sunt moarte, şi îngropate, citirea ideologică, şi mai ales extrem ideologică, a realităţilor, nu doar economice, este o bizarerie. Iar bizareria este şi mai mare atunci când jurnaliştii şi societarii civici sunt cei mai înverşunaţi adepţi ai acestei abordări.
România este, ca de obicei, cu curu'n sus: politica se dezideologizează, în schimb societatea civilă devine fanatic ideologică. Cu accente de extremă dreapta. Societatea civilă tinde să ia locul politicului, fără a-şi asuma şi responsabilităţile ce decurg din calitatea de politician. Este o problemă la care trebuie să medităm...
Un comentariu:
Dar nu e CRIZE, e CRISIS.
Trimiteți un comentariu