Lucrurile devin serioase în presa scrisă. După "Cotidianul", şi "Ziua", şi Gardianul" anunţă încetarea existenţei lor pe hârtie, rămânând doar ca publicaţii electronice. Asta va lăsa fără loc de muncă o serie de jurnalişti, mai buni sau mai răi. Din păcate, nu văd unde ar putea să-şi găsească de lucru, de vreme ce nici celelalte ziare nu se simt prea bine.
Nici din punctul de vedere al diversităţii nu este o veste bună. Ce a rămas în variantă tipărită? "Adevărul", "Jurnalul Naţional", "Evenimentul Zilei", "România Liberă", Gândul" şi cam atât. Tabloidele nu le pun la socoteală, că nu are rost.
Presupun că nici presa locală nu stă mai bine, că şi acolo se închid ziare. Rezistă cine poate şi cum poate. Mă îndoiesc că proprietarii de jurnale care doresc să le ţină în viaţă nu se vor vinde, cu arme şi bagaje, puterii. Şi că jurnalele cu răspândire naţională nu se vor alinia uşor în siajul ei, sau măcar nu îşi vor tempera demersul critic. "Adevărul" a şi virat-o în direcţia asta, "România Liberă" şi EvZ sunt recunoscute drept "oficioase", iar "Gândul" este "echidistant", dar cu accente critice mai dure la adresa opoziţiei. Rămâne JN ca ziar de opoziţie. Cam puţin pentru o ţară de 20 de milioane de oameni.
Cred că după jurnale vine şi rândul unor posturi de radio şi de televiziune să tragă obloanele. Cele mai fragile par cele din Trustul Realitatea-Caţavencu", deşi Realitatea Tv nu de audienţă duce lipsă, şi nici de reclamă. Cum nu cred că B1Tv ar putea da colţul, lăsându-l pe Iubitul Conducător fără pupincuristul său preferat. Iar OTVE, noua Europă Liberă, s-a proclamat deja televiziunea poporului.
Oricum, abia acum începe cu adevărat restructurarea sectorului media din România. Întrebarea este dacă Internetul va constitui o alternativă viabilă şi va compensa pierderea de diversitate din mediile convenţionale. Ar fi trist să constatăm, după două decenii de democraţie, că, în fond, ne-am întors la situaţia presei din 1989: diversitate aparentă în presa scrisă şi nimic la televizor. De nimic la televizor ne apropiem cu paşi repezi(aparenţa de diversitate nu-i poate păcăli decât pe proşti), iar diversitatea aparentă e şi ea pe-aproape. Trist...
3 comentarii:
Eu chiar mi-as dori sa dea faliment B1Tv si OTV-ul. Stiu ca nu o sa se intample asta. De Cotidianul, Ziua si Gardianul imi pare rau. :(
Avem nevoie de presa scrisa.
Sa nu dorim falimentul nimanui. In acelasi timp, inregimentarea politica a ziarelor respective le-a decredibilizat. Viitorul e in on line.
Sa luam si partea buna: mai putina hartie irosita.
Se petrec lucruri cu adevarat interesante astazi la noi cu presa scrisa. Si mi se pare normal ca dupa potolirea frigurilor electorale, sa vina si ora socotelilor, ca in orice tara in care politicul e subordonat economicului. Dar in enumerarea cotidianelor care, desi critice la adresa puterii, inca mai rezista, cred ca ar fi de mentionat si “Cronica Romana”. Este un ziar cu un tiraj relativ redus, care a reusit sa stranga un colectiv de autori de calitate, ce nu se sfiesc sa scrie in raspar cu “corectitudinea politica” a momentului. Gabriela Cretu, G. Cusnarencu, Al. Mironov, Paul Everac si altii ce militeaza cu condeiul in acest ziar, sunt – nu intamplator – personalitati cu vederi de stanga, ce sustin puncte de vedere neconformiste, scriu editoriale cu idei noi si indraznete, fac analize competente, chiar daca uneori discutabile. Este ziarul ale carui editoriale le citesc zilnic si asupra carora fac si comentarii, uneori critice, dar mereu cu simpatie.
Trimiteți un comentariu