Nu mi-l imaginam atât de idealist pe Adrian Năstase: "Dacă ne-am plictisit unii de alţii, nu e târziu să începem să ne redescoperim, la început chiar şi prin gesturi mici. O să aflăm cu siguranţă că există şi iubire, şi prietenie, şi colegialitate, şi multe lucruri pe care le putem realiza în comun. O să aflăm că putem cere şi putem oferi ajutor atunci când e nevoie. Că o persoană poate însemna mai mult decât o "relaţie utilă", că se poate zâmbi şi atunci când nimeni nu filmează, că un duşman feroce e, poate, o persoană cu care nu ai apucat să te explici suficient.
Mai mult, o să descoperim că asta e soluţia pentru multe probleme care acum ni se par complicate şi de nerezolvat. Pentru că dezvoltarea socială în general nu se poate face în lumi în care oamenii umblă cu capul între umeri, privind doar înăuntrul lor, izbindu-se, când şi când, de alţi oameni, fără să scoată vreun cuvânt. Ajuns aproape de paroxism, frigul din relaţiile şi atitudinile româneşti merită şi el o reformă fără de care toate celelalte reforme despre care vorbim ar fi în van."
O, Paşă, cât de darnic eşti! Ia să privim noi în neagra realitate. Nu aia de la PSD, că acolo negrul e de bază. Aia de la PNL. Unde neşte băieţi s-au decis să-l sape la temelie pe Crin Antonescu. Şi cum altminteri, dacă nu prin învăluire, adică prin nevastă?
Cred că ieri a avut loc la Bruxelles un soi de seminar despre Roşia Montană. Care ar fi trebuit să fie o discuţie calmă, fără isteriile de la Bucureşti, pe o temă sensibilă. Ţi-ai găsit! Cu ajutorul total interesat al Fundaţiei Soros, care este din ce în ce mai mult un instrument politic(bine, n-a fost niciodată altceva, dar parcă altă dată le ieşea mai bine camuflajul!), circul a dominat şi aceste dezbateri.
Ghinionul face ca organizatorul acestei dezbateri să fie Alina Vălean, soţia lui Crin. Ce i se reproşează? Că n-a fost partizană şi nu s-a opus exploatării de la Roşia Montană. Dar ea nu asta îşi propusese! Nu contează! O hazna de acuze s-a revărsat în capul ei, deşi NIMENI nu oferă un singur agrument în favoarea tezei că "s-a vândut" canadienilor. În prostia mea, nu ştiu un alt procedeu de extragere a aurului care să nu implice folosirea cianurilor. Şi atunci, ce facem? Preferăm să stăm pe un munte de aur, să refuzăm un proiect de investiţii, care oferă locuri de muncă şi şansa ecologizării întregii zone, care este deja afectată de extracţia aurului cu cianuri, că, de, cu ce altceva să scoţi aurul? Doar pentru că nişte unii nu s-au pus de acord asupra şpăgii? Şi pentru că au vârât în ciorba asta şi pe talibanii ecologismului?
Întâmplarea face să nu iubesc extremismele, şi prin urmare nu-i pot iubi nici pe ecologiştii fanatici. Cel mai simplu lucru e să nu faci nimic. Cam asta ne propun indivizii. Pot da nenumărate exemple de folosire inteligentă a tehnologiilor periculoase, dacă există o bună conlucrare între mediul de afaceri, stat, societate civilă. Acolo unde oamenii au fost suficienţi de deştepţi să construiască un consens şi să aleagă cel mai potrivit compromis între diversele exigenţe. Există în RFG câteva exploatări de cărbune la suprafaţă care arătau ca după un cataclism, şi care, după o remodelare ecologică, arată de nu-ţi vine să crezi: natură virgină, răţuşte pe lac, păsărele în copaci. Da, dar statul german are mâna lungă şi grea, şi-şi face datoria. La fel şi statul spaniol, care a avut grijă ca aceia care au exploatat aur după aceleaşi tehnologii ca la Roşia Montană să lase în urma lor curăţenie. Se poate.
Apropo, reconstrucţia ecologică este, pentru România, o ramură economică de perspectivă. Fie şi numai dacă ne gândim la toate unităţile industriale care trebuie dezafectate, exploatările miniere închise, etc, etc, etc. N-am investit mai nimic în aşa ceva. Pentru că nu ne interesează. Şi pentru că şi pe ecologiştii noştri de doi bani îi doare fix în cur de asta. E mai spectaculos să faci scandal pe tema Roşia Montană.
Revenim la Adina Vălean. Mi se face greaţă de modul jegos în care se duce lupta politică în România. Să nu-mi spuneţi că sediul PNL putea fi acoperit de inscripţii împotriva ei, fără ca nimeni să nu-i vadă pe protestatari. Bineînţeles că erau de-ai casei. Pentru că, nu-i aşa, PNL are un congres în primăvară, şi crapă rânza în unii penelişti să intre la guvernare. Şi Crin Antonescu le stă în cale. Acum au găsit un bun pretext să-l umple de căcat. Ceea ce şi fac, cu ajutorul presei portocalii, şi a oficinei de net, HotNews, care aparţine unui fost liberal, Bouleanu!
De ce ne temem noi, de fapt, la Roşia Montană? Că avem un stat atât de corupt, încât nu va fi în stare să impună canadienilor respectarea legii? Că avem funcţionari publici atât de prost plătiţi, încât vor fi cumpăraţi pe nimic de canadieni şi vor închide ochii la măgăriile lor? Păi atunci să nu facem nici autostrăzi, că şi acolo e corupţie din greu, şi ne costă cât nu face. Şi, în general, să nu mai facem nimic, de frică, vezi Doamne, că avem un stat de rahat!
Nu e mai simplu să întărim statul, să plătim funcţionarii publici cum trebuie şi să ne dezvoltăm? Că inspectorii de mediu din Germania nu sunt plătiţi cu 2-300 de euro pe lună, şi nici miniştrii cu 1200 de euro. Numai idioţii îşi plătesc oamenii din posturi-cheie cu sume derizorii, invitându-i să se lase corupţi. Şi atunci nu e cazul să te întrebi de ce adversarii cei mai virulenţi ai plăţii decente a politicienilor şi funcţionarilor publici sunt cei din mediul de afaceri? Se tem că bine plătiţi nu mai pot fi aşa uşor cumpăraţi? Şi nu mai pot fura ei de la stat?
7 comentarii:
Eu unul nu sunt convins ca asta e o afacere buna pentru Romania, stiind cum Canada sprijina firme canadiene sa exploateze minereuri valoroase in alte tari, si lasind in urma lor dezastre.
Pe mine ma deranjeaza ca nu stiu exact cit ar cistiga Romania de pe urma unei eventuale exploatari. Secretosenia din jurul contractului (licenta e secreta) imi spune ca acolo sunt afaceri de familie si nu se pune interesul natiunii romane in fata. Ala este aurul Romaniei si nu al canadienilor. Canadienii au destul de-al lor, doar ca le convine sa mearga pe la altii sa le ia din casa.
Nu ştiu dacă e o afacere bună pentru statul român. Se pare că e bună pentru unii politicieni români, din zona portocalie. De altfel, proiectul a apărut în timpul guvernării CDR.
Iar interesul lui Soros, din cîte am citit eu, nu pare să fie strict politic. El deţine o parte din acţiunile unei societăţi miniere din SUA care la rîndul ei deţine o parte din acţiunile societăţii miniere "canadiene".
Sinteti cam pornit impotriva persoanelor cu alte idei .
1- o dezbatere democratica se face cu argumente si discutii in contradictoriu . Doar in dictatura este admisa "gindirea unica " care lauda o anumita initiativa si gata !
La Bruxelles a avut loc o astfel de discutie . O lauda la proiectul propus si interzicerea altor pareri critice .
2 - este absurd sa declarati ca coruptia naste din cauza veniturilor mici a angajatilor de stat ! Franta ,ca alte state din vest, in primii ani dupa razboi, a asigurat venituri modeste angajatilor de stat ( nu aveau de unde mai mult ). Nu a fost o perioada caracterizata de coruptie si ineficienta !
3- a asigura salarii la nivel occidental pentru angajatii de stat in Romania este imposibil , matematic si financiar !
Incercati dvs. sa platiti medicii cu 6.000 euro/luna , judecatorii cu 5.000 euro /luna , un functionar obisnuit cu 1.400 euro si sa vedem de unde scoateti banii !(chiar daca vorbim de echivalentul in lei). La o MEDIE de 30.000 €/an/angajat de stat (1.400.000 angajati), necesarul bugetar pentru plata acestor salarii ar fi la 42 miliarde de euro/an . La 4,12lei /euro, bugetul ar trebui sa asigure DOAR pentru aceasta cheltuiala 173 miliarde de lei . Astazi , INTREGUL buget al Romaniei nu ajunge la 150 de miliarde .
Aveti dumneavoastra o solutie magica ?
4- Romania a avut deja un dezastru ambiental din cauza cianurilor scapate de sub control . O exploatare miniera ecologica (indiferent de care tip) in tara , este o pura iluzie teoretica . Nu mai vorbim de practica !
Nu sintem in stare sa manipulam , depozitam ecologic (cu respect pentru generatile viitoare) gunoiul comun creat zilnic de milioane de cetateni dar vom devenii super eficienti si atenti cind se trateaza de exploatari de aur pe baza de cianura !Tara minunilor !
In general, in tara asta se invata greu dar se uita repede !
PS.Inteleg ca sinteti depres pentru situatia "minunata" a tarii dar un pic de luciditate bazata pe fapte , date , nu ar strica ! Numai bine!
Ştefan A, aţi fost la Bruxelles, sau aţi citit în presa românească ce s-a "discutat" acolo? Pentru că dacă aţi fost la Bruxelles şi aţi participat la dezbatere, vă cred că a fost partizană. Dacă aţi citit în presa românească, atunci daţi-mi voie să râd!
Doi: poate am lipsit eu la lecţia asta. Ce alt procedeu de extracţie a aurului cunoaşteţi, care să nu folosească cianuri?
Trei: sunt şi alte procedee tehnologice care folosesc cianuri. Le interzicem şi pe ele? Ne lipsim de tot felul de aparate care ne fac viaţa mai uşoară?
Patru: nici şase mii de euro pe lună(deşi medicilor parcă le-aş da banii ăştia, din care să le iau impozit consistent, ca în Occident, decât să le dau şperţ, neimpozabil), dar nici trei sute! Eu, unul, nu dorm liniştit ştiind că unii cu 500 de euro pe lună aprobă un contract de construcţie a 55 de km. de autostradă la un cost total de 4,7 miliarde de euro.
1-la Bruxelles a fost o discutie si atit . De parte . Cind a fost pusa problema concreta a exploatarii de la Rosia Montana, a cerut cuvintul si europarlamentara Renate Weber.
Cititi ce declara doamna :
w.w.w.renate weber.eu/ro/detalii_media/234.
A fost refuzat dreptul de a exprima o opinie !!
2- Extractia aurului cu cianuri are ca efect imediat un deseu otravitor in cantitate enorma. Namoale , noroi cu cianura. Nu este permisa depozitarea acestor deseuri sub cerul liber ! In Romania se "sare " peste aceasta problema cu scuza depozitarii in lacuri speciale, in natura ! Ca nu sint izolate pentru a nu permite trecerea cianurilor in pamint , o alta "saritura" romaneasca ! Din pamint merge in pinza freatica, inevitabil ! Din pinza freatica in apa. Intra si in alimentatia umana ! Sanatate tuturor !
Ca in industrie se folosesc cianuri , alte substante periculoase , perfect adevarat ! In Romania se arunca deseurile toxice unde apuca fiecare ! (Incercati sa procedati la fel in Germania!)
Cu toate aceste "sarituri" am avut deja un dezastru mai mic pe teritoriul tarii . Pacat ca a fost detectat de unguri si nu de romani! Sa ne imaginam ce protectie vor asigura zeci de certificate , adeverinte de hirtie in cazul unei exploatari pe aceleasi metode si unde cantitatea de deseuri toxice este de sute de mii de tone !
3- Veniturile scrise de mine , in postarea precedenta sint nete si nu brute. Se aplica in Italia unde exista impozit progresiv pe venit !. Tot aici ,complesiv, 3.650.000 de angajati statali costa cam 200 miliarde de euro brut (inclusiv taxe , CAS ).
4- Credeti ca un angajat public cu venit lunar de 10.000 euro (cifra data aiurea ) va devenii incoruptibil cind semneaza un contract de 4,7 miliarde de dolari ? Va schimba doar tariful , in loc de 15.000 euro va cere o jumatate de milion !
In general , coruptia se combate cu controlul averilor si cu raspunderea civila/penala a fiecarui angajat de stat .Inclusiv prin interzicerea perpetua de a desfasura o activitate retribuita de stat ! Doua notiuni care in Romania inca nu au ajuns !
Exemplu clarificator , in Italia , avocatul Cesare Previti(ani buni avocatul lui Berlusconi si fost ministru al apararii), pentru coruptie judiciara a fost condamnat definitiv SI LA interzicerea perpetua de a face parte din masa angajatilor de stat . In plus a fost interzis tot perpetu de a profesa meseria de avocat !
Noua ca natiune ne lipseste dorinta de a invata din experienta , greselile altora si atunci mergem inainte pina dam singuri cu capul de zid !
Nu este o axioma ca trebuie exploatat aurul cu cianuri, doar fiindca acesta este procedeul aplicabil acum.
Solutia e banala si doar putin dincolo de varful nasului: nu exploatam. Asteptam pana cand progresul stiintific va oferi o alta metoda, mai convenabila. Acea exploatare nu este esentiala pentru existenta Romaniei sau a planetei; are o importanta foarte redusa pentru noi in acest moment.
De ce se considera ca trebuie sa praduim tot acum? Oricum resursele sunt limitate si in viitor exista sansa ca acel aur sa aiba o valoare de piata mai mare.
Aici nu suntem de acord. Fuctionarul public va fura si se va bucura de spaga INDIFERENT cu cat va fi platit.Nu se satura niciodata. Pe de alta parte, s-a demonstrat, in ultimii 20 de ani, ca politicienii nostri, majoritatea jefuitori ai bugetului statului NU SE OPRESC.Nu au limita. Cand crezi ca si-au facut plinul, pentru el si tot neamul lui, mai da un tun, mai pregateste o devalizare de banca, o privatizare...ceva. Din acest motiv, teoria (gen Prigoana) ca politicianul trebuie sa fie suficient de bogat ca sa nu mai fie tentat sa fure e o gogorita buna de prostit pe prosti, inventata tot de bogatii care isi doresc protectie sub umbrela politicii care conduce, pe fata vad, justitia.
Trimiteți un comentariu