marți, 29 martie 2011

Pentru proştii care mai cred în piaţa liberă



Zilierul nu e om! Probabil de la ideea asta a plecat cretinul care a iniţiat "Legea Zilierului", unde a stabilit şi plata pe oră(impozitabilă cu 16%, iar sarcina plăţii revine zilierului!): între 2 lei, minim, şi 10 lei, maxim. Practic, la doi lei pe oră, salariul ar fi jumătate din salariul minim pe economie! Şi aşa au gândit cretinii care au votat-o în Parlament.


Cine s-ar duce să lucreze pentru 50 de eurocenţi pe oră, chiar şi la cules de căpşuni? Sau la cules de cucuruz...Chiar şi 2,5 euro pe oră e o plată mizerabilă, nedemnă de o ţară civilizată. 


Şi pentru că veni vorba: parcă piaţa muncii este liberă, supusă jocului cererii şi ofertei. Portocaliii încearcă să ne convingă că sunt de dreapta. Dar ei fixează preţul muncii pe o piaţă presupus liberă. Hai, să zicem că preţul minim are logică, în cazul în care există un salariu minim garantat. Dar de ce şi un preţ maxim? Şi de ce preţul minim nu este în acord cu salariul minim pe economie? Pentru că nu toţi cei care prestează muncă sezonieră sunt necalificaţi. Poţi fi şi cameristă, şi chelner, şi bucătar, şi salvamar, sau mai ştiu eu ce, în turism, spre exemplu.


PDL are de dat multe explicaţii pentru felul în care guvernează, şi mai ales despre cei în folosul cărora guvernează. Pentru că sigur legea asta nu le oferă zilierilor nicio protecţie. Şi nici nu rezolvă problemele forţei de muncă sezoniere.


PS: ştiu că zilier este o variantă acceptată pentru ziler, lucrător cu ziua. Dar nu ştiu de ce, ziler nu-mi sună prea bine. Bine, nu e un argument foarte solid. Dar limba e ca o apă curgătoare: o ia şi ea pe unde poate. 

Un comentariu:

Anonim spunea...

Legea zilierilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor
http://www.romania-actualitati.ro/rrapages/view/27353

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...