marți, 15 martie 2011

O întrebare bună




Gideon Rachman, în FT: "European leaders do not know whether to be more frightened of the bond markets or of their own voters." Asta da, poate fi o bună întrebare, inclusiv pentru Pulimea Sa şi ceata lui de cretini.  Dar şi pentru "pieţele financiare", în fond indivizi mânaţi doar de lăcomie, cinici şi indiferenţi faţă de toţi şi de toate.


Sigur, "pieţele" au ştiut întotdeauna să se acomodeze cu tiranii: pur şi simplu i-au cumpărat. Dar dacă nu pot să-i mai cumpere, sau pur şi simplu votanţii se vor transforma în răsculaţi şi vor întoarce lumea cu curul în sus? Li se pare că au vreo salvare?


Cineva se întreba, referitor la drama japonezilor, şi la afirmaţia că Japonia, ca naţiune, va rezista şi va renaşte, ce e mai important, naţiunea, sau individul? Răspunsul nu e evident? Individul, fără naţiune, în astfel de momente, este ca şi mort. De unii singuri indivizii nu pot gestiona riscuri de magnitudinea celui actual. Şi să nu uităm că toate naţiunile dezvoltate sunt alături de Japonia. Iar răspunsul naţiunii japoneze a fost exemplar. Doar cretinii mioritici cred că se descurcă, singuri în faţa nevoilor. Deşi mereu am luat-o peste bot, refuzăm să învăţăm ceva din ceea ce ni se întâmplă. 


Vi se pare că nu este legătură între cele două poveşti? Este: lumea în care trăim, riscurile tot mai mari, naturale, tehnologice, militare, politice, economice şi sociale nu pot fi gestionate decât colectiv. Doar idioţii demantelează statul atunci când este mai multă nevoie de el.   

2 comentarii:

Karakas spunea...

Dar ce Romania mai este un stat? Eu cred ca e doar colonie. Sau mini-me in materie de stat.

Fluieratorul spunea...

Un jurnalist remarca astazi ca in Japonia e jale si in Romania e jalnic... Bine-a zis! Pe noi ne doare ca "Luna e o iluzie colectiva" (ca sa-l citez exact pe Oreste Teodorescu), si ca japonezii oricum platesc acum atrocitatile comise in WWII (zise acelasi Oreste, basca vreo doua-trei fetze bisericesti), si ne mai incearca grija si cu expunerea la radiatiile de la Fikishima, si daca n-ar trebui cumva sa se renunte la acest mod de a obtine energia, asta ca sa nu pomenesc decit o infima parte a enormelor timpenii pe care le-am vazut si auzit zilele astea... Natzia romana e doomed, e proasta la cap, nu intelege notiunea de colectivitate, de stat, de spirit civic, nu gindeste.

In sine, civilizatia omeneasca, sau ce inteleg eu prin ea, e in cadere libera. Generatia noastra, condusa de bancheri si contabili, a ingropat Concorde-ul, si daca ingroapam si centralele nucleare, pai cam asta ne-au lasat inginerii, parintii nostri, in materie de progres. Si nu, iPad-ul nu intra la progres.

Eu astept cu interes rascularea votantilor. Pina atunci imi vad de oile mele...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...