luni, 7 martie 2011

Bilanţ în Epoca de Căcat



Prieteni, nu e prima oară când vă spun că am tot mai acut impresia că retrăiesc ultimii ani ai "Epocii de Aur": cu cât trăiam mai nasol, cu atât raportările instituţiilor erau mai triumfaliste şi mai departe de realitate. Iar indicăţiile Iubitului Conducător mai inepte şi mai rizibile.


Azi a fost nu ştiu ce şedinţă de bilanţ a Parchetului General,  cu nelipsitul băsescu în fruntea mesei. Prilej pentru başchetbalistă să emită nişte grozăvii pe post de laude: "Dupa 10 ani in care numarul inculpatilor trimisi in judecata a scazut, e al doilea an in care reusim sa inversam tendinta, avand peste 57.000 de cazuri, cu 15% mai mult decat in 2009, iar numarul celor trimisi in arest preventiv a fost cu peste 25% mai mare decat in 2009", a spus procurorul general. De asemenea, numarul de dosare rezolvate anul trecut a depasit pentru prima oara in istoria Romaniei 1,5 milioane de cauze, un numar dublu fata de acum cinci ani, in conditiile in care numarul de procurori care se ocupa de rezolvarea acestor cauze a ramas constant.


Deci în doi ani au fost trimişi în judecată circa 100.000 de inculpaţi? Deci a fost o creştere viguroasă a fenomenului infracţional, după zece ani de scădere, şi tu te bucuri? Asta nu-ţi spune nimic despre context? Nu te interesează ce se întâmplă, de ce a crescut numărul de infracţiuni? Te bucuri că ai trimis mai mulţi oameni în arest preventiv? Vaco, asta înseamnă că a crescut gradul de periculozitate al infracţiunilor! Şi tu te bucuri că ai rezultate bune?!


Nici nu mai pomenesc de presiunile pentru modificarea Constituţiei, pentru a mări perioada reţinerii la 48 de ore, pentru că n-au procurorii timp să facă actele procedurale. Da' ce, se pregătesc arestări în masă, cu sute şi mii de oameni arestaţi o dată?


Sigur,
s-a băgat în seamă şi Pulimea Sa, cu sfaturi, cu aluzii, cu pilde, cu îndemnuri mobilizatoare şi sarcini precise, că de, separaţia puterilor în stat e o dulce ipocrizie în România. Cât despre producţia de Bercea Mondiali, nu pot ţuluşii aresta câţi pot boteza derbedeii de ambe sexe politice, ăia din justiţie şi din  poliţie! Hai, pa!

4 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Tara de anticorupti, care sa declare cu mindrie ca le creste recolta de raufacatori la hectar... Una e sa-i stringa, alta e sa-i si condamne. Nu stiu altii cum sint, dar de astia de pe la noi numai gura e, ca scapa infractorii pe capete, si de numarul de mlversatiuni condamnate nu mai spune nimeni. Asta nu e, deh, mic fiind, motiv de mindrie. Probabil ca tendinta la acesta a fost de scadere...

Karakas spunea...

Andrei Plesu are in Dilema veche, nr. 368, 3 - 9 martie 2011 un articol intitulat "Proprietatea termenilor", in care arata cu degetul catre cei care ar exagera si ar folosi comparatii nepotrivite in ce-l priveste pe Traian Basescu. Plesu e nefericit ca anumiti critici pun semnul egal intre Basescu si dictator, si intre sistemul portocaliu si dictatura. El numeste asta "abuz lingvistic". I se pare nepotrivit ca Basescu este asemuit cu Ceausescu. Conform lui Plesu esti un rau-credincios grosolan si jignesti adevaratele victime ale unor sisteme dictatoriale.

Mie mi-a scapat vocatia de democrat autentic a domnului Basescu. Si nici nu prea inteleg cum de aceasta revelatie despre cit de democrat este Basescu i-a venit chiar acum, judecind dupa faptul ca nu a procesat nici un gind despre "tirania regimului Nastase". Poate ca a scris si mi-a scapat. Dar, am goagalit si eu si nu am gasit nici un articol in care sa-i retuseze imaginea sifonata a domnului Nastase de la sfirsitul guvernarii sale, cind grupul "la creme-de-la-creme" vorbea de re-instaurarea comunismului in Romania, de partidul unic, si alte asemenea non-sensuri. Oare care sistem a fost mai democratic: cel de pe vremea domnului Nastase sau cel pastorit de Basescu?

Si ma mai intreb de ce l-a gasit tocmai pe Basescu sa dea sfaturi opozitiei, si nu invers? Ca si despre Antonescu si Ponta se spun o gramada de enormitati, mai ales plecate din zona "Alba ca Zapada" catre pitici.

Daca dl Plesu ar avea cit de cit onestitatea de a pune boul in fata carului, recte asumarea faptelor inainte de asumarea cuvintelor, ar avea probabil suprize mult mai placute decit critica mea diafana.

http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/proprietatea-termenilor

Fluieratorul spunea...

@Karaks
:) O critica diafana dedicata rafinatului domn Plesu...

Eu m-am abtinut sa comentez articolul d-sale, pentru ca este foarte, foarte slab, si ca pretext, si ca realizare. Nu ma indoiesc de competentele d-sale de tot felul, inclusiv cele legate de limba, la acestea cred ca exceleaza in ultima vreme. E nasol sa scrii la comanda, pe bani, cind n-ai ce spune... E nasol sa n-ai din ce trai si sa te impinga nevoia de confort intr-atit incit sa ajungi asa de jos.

oreste spunea...

cica ce-a mai zis cucoana:

Luni, în cadrul prezentării bilanţului Ministerului Public, procurorul general Laura Codruţa Kovesi a afirmat că perioada de reţinere de 24 de ore a suspecţilor trebuie mărită la 48 sau chiar 72 de ore, motiv pentru care propune modificarea legislaţiei în domeniu.

ce zice constitutia (nu intamplator cu c mic):

ARTICOLUL 23
(1) Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile.
(2) Percheziţionarea, reţinerea sau arestarea unei persoane sunt permise numai în cazurile şi cu procedura prevăzute de lege.
(3) Reţinerea nu poate depăşi 24 de ore.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...