vineri, 18 martie 2011

Arhipelagul Gulag: începuturile





Fotografiile de mai sus, precum şi cele pe care le găsiţi aici au fost făcute în 1891 de Aleksey Kuznetsov, explorator rus al zonei Transbaikalia, într-o colonie penitenciară de la graniţa cu China. Se vede că Arhipelagul Gulag nu s-a născut chiar din nimic, din mintea criminală a "bolşevicilor". Nu, el exista, totul a fost apoi o problemă de scară.

2 comentarii:

Lucian Sarbu spunea...

Bineinteles ca nu s-a nascut din "nimic". Exista studii numeroase pe tema asta, care arata clar ca atunci cand a conceput aparatul represiv bolsevic, la ordinul lui Lenin, Felix Djerdjinski s-a folosit de "experienta" sa aprofundata a sistemului represiv tarist. De altfel Djerdjinski a fost desemnat sa fie creierul aparatului represiv tocmai pentru ca stia din interior cum trebuie sa arate un asemenea sistem - omul facuse, ca sa zic asa, "practica" (in cursul careia isi luase si cativa pumni in bot care-l lasasera fara cativa dinti si cu maxilarul mutat din loc). Pentru detaliile nasterii sistemului represiv bolsevic recomand capitolul 1 din "Cartea neagra a comunismului". Cine isi inchipuie ca bolsevicii au inventat represiunea "din nimic" e pur si simplu incult.

Eugen spunea...

Vă recomand să citiţi aprecierile pe care le face Alexandr Soljeniţîn în Arhipelagul Gulag cu privire la diferenţele dintre detenţia politică ţaristă şi detenţia politică bolşevică.

Ca să vedeţi cum bolşevicii, chiar dacă nu au inventat ei "pohod na Sibir", au debordat de imaginaţie în chestiunea respectivă.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...