Se tot vorbeşte despre "prăbuşirea" economiilor europene, ba chiar şi despre prăbuşirea cele americane. Motivul? Criza datoriilor publice. Mi se pare totul de o imbecilitate perfectă! Pur şi simplu vorbeşte gura fără unii şi alţii dintre profeţii Apocalipsei financiare. Pentru că una e să prinzi la înghesuială un guguştuc precum Argentina, cu ajutorul neprecupeţit al boilor de la FMI, care au jucat pentru nişte unii, şi alta este să porneşti un efect de domino, din care nimeni nu scapă teafăr.
Există cel mai mic semn că vrea cineva să ceară Greciei, sau altui porcuşor, plata imediată a întregii datorii publice? Eu, unul, nu văd asta. Una, pentru că ea este eşalonată pe un număr de ani, şi ar fi o încălcare a contractului de împrumut, care penalizează şi băncile, nu doar statul. În al doilea rând, băncile ar avea de suferit în cazul unui defect de plată, ca să traduc aşa, în serie al unor state. Toate sunt expuse în aceste ţări, şi nu puţin. Dacă defectelor de plată ale statelor cetăţenii le adaugă retrageri masive, de frica lipsei de lichidităţi? E cineva atât de tâmpit, încât să-şi tragă singur un glonţ în picior? Evident, nu. De altminteri, ce-i ciudat în circul ăsta cu moartea "porcuşorilor", băncile, care se presupune că ar face presiune pentru plata datoriilor, sunt spectatori de-a dreptul terifiaţi, pentru că ştiu că dacă se declanşează panica, ele sunt ca şi moarte.
Atunci, cine vrea să ţină reflectorul pe "porcuşori", şi-i tot dă cu "prăbuşirea" euro? La început a fost Germania, care a evaluat superficial lucrurile şi a suprareacţionat la criza greacă. A făcut-o dintr-un motiv care relevă că demonii trecutului îşi scot iarăşi ghearele. Anume a considerat că este un moment propice pentru a deveni, prin intermediul economiei sale sănătoase, liderul Europei. Şi a vrut să transmită unor state mesajul simplu şi dur: "Noi conducem acum dansul în Europa! Ascultaţi comanda la mine!"
După care, când au început atacurile la adresa euro, şi au văzut că se duc dracului câştigurile de pe urma creşterii economice, nemţii au lăsat-o mai moale cu moralizarea celorlalţi. Şi au stins reflectorul. Nici de "austeritate" nu prea mai pomenesc, pentru că le încurcă planurile de creştere economică. Doar că odată deschisă cutia Pandorei, nu e pace sub măslini. Toţi nebunii care au de împărţit ceva cu statul, cu politicile publice, cu moneda unică, cu politica monetară promovată de BCE şi de băncile centrale ale statelor UE, cu FED, s-au dezlănţuit, şi propăvăduiesc Apocalipsa.
Scandalul ăsta nu face bine nimănui. Sigur, nu poţi creşte datoria publică la nesfârşit. Evident, orice măsuri raţionale de reducere a ei, mai ales în perioadele de expansiune economică, e un lucru de bun-simţ, şi necesar. Nici menţinerea deficitului bugetar între nişte limite sustenabile nu este de lepădat. Mult mai important este să judecăm lucrurile în raport de capacitatea unei economii de a rambursa datoriile, nu să ne uităm doar în statistici. Şi să nu lăsăm economia, un lucru serios, doar pe mâinile economiştilor. Mai ales pe mâinile celor morţi, că nu de la ei vin soluţiile...
5 comentarii:
E prea devreme sa vorbim de "Apocalipsa economica". Doar ca, deja exista proba ca sistemul capitalist neo-liberal in economie, cuplat cu un sistem politic autocratic, chiar daca ii spune "democratic", duce la saracirea fara precedent a clasei mijlocii. In Tunisia, cea mai europeana tara a Africii de Nord, cu o clasa mijlocie semnificativa, au inceput proteste masive intimpinate de regim cu gloante, ca pe vremea lui Ceausescu. Care va fi urmatoarea tara?
Prietene, eu nu spun că nu vom plăti noi oalele sparte, că le plătim. Nu spun că nu vom suferi, pentru că suferim. Eu spun altceva: cei care vor să profite de criză pentru a juca şi altceva decât redistribuirea puterii economice la nivel global(lucru inevitabil după fiecare criză) s-ar putea să dea foc lumii. Nu vezi ce cuminţi sunt băncile acum, şi cum nu mai joacă ele scena "pieţelor" care dau lecţii tuturor?
În Tunisia lucrurile sunt mai complicate. Acolo este o anumită demografie, tinerii ăia nu pot fi absorbiţi pe piaţa muncii, mai sunt şi radicalii islamişti, care nu vor ca Tunisia să devină o extensie a Europei, e un ghiveci de cauze, iar factorul declanşator îl reprezintă preţul alimentelor. Care o să dea buzna şi peste noi, în Românica, şi peste voi, acolo unde eşti acum. Da, e o problemă, şi ne-am făcut-o iar cu mâna noastră. Doar că noi nu vom profita de pe urma acestor măriri de preţuri la alimente, pentru că nu mai avem agricultură.
Cum cine tine reflectoarele pe porcusori si-i da cu prabusirea euro? Dar banii din CDS-uri, din prime de risc si din shortarea euro cine ii face? Doar nu Germania, care din primavara incoace se tot bate cu speculatorii. Iar bancile (europene) tac pentru ca au ajuns ele insele tinta speculatiilor de genul asta.
http://blog.creditlime.com/2011/01/12/commerzbank-cds-reaches-new-record-high/
Nu e vorba ca ar cere cineva plata anticipata a datoriilor, ci de faptul ca state si banci deopotriva depind de fondurile de investitii care speculeaza pe valute si pe obligatiuni. Ele taxeaza nesabuinta statelor care s-au indatorat pana peste urechi si a bancilor care s-au supraexpus pe active riscante. Ai nevoie sa te finantezi sau sa te refinantezi (si ai, pentru ca scadentele de plata a datoriei sunt dese), te duci in piata, fondurile de investitii care iti cumpara bondurile te percep ca pe un potential rau-platnic si iti cer dobanzi mari spre prohibitive. Ele castiga din asta, iar tu fie accepti dobanda, fie te reorientezi spre FMI plus fondul de salvare al zonei euro (daca esti stat) sau spre BCE (daca esti banca), fiindca alta cale sa iei bani nu mai ai. Daca apar ipoteze ca nu mai poti sa-ti platesti datoriile, ca pe urma sunt prea multi care nu mai pot sa plateasca, fondul de salvare nu mai are bani suficienti, cade euro, se sparge zona euro, fondurile iarasi castiga din asta. Tiparnita centrala de bani te salveaza numai de la default, adica de ghearele pietei, dar pana la urma tot trebuie sa faci ceva sa-ti reduci datoria.
Krugman are azi un articol exceptional in NYT. Concluzia sa este ca masurile de austeritate nu vor avea in final scopul deeclarat:
"...In any case, the odds are that the current tough-it-out strategy won't work even
in the narrow sense of avoiding default and devaluation — and the fact that it
won't work will become obvious sooner rather than later. At that point, Europe's
stronger nations will have to make a choice."
http://www.nytimes.com/2011/01/16/magazine/16Europe-t.html?ref=global-home
vine in cel mult 3 ani! romanii sint singurii care pot scapa de orice printr-o simpla intoarcere la tara.
Trimiteți un comentariu