marți, 25 ianuarie 2011

Dreptul la auto-apărare



Am crezut că Mihai Giurgea este un simplu idiot, care face şi el valuri, ca să-l ia cineva în seamă. Acum cred că omul nostru e dement, şi are nevoie urgentă de un tratament cu duşuri scoţiene şi cu o cămaşă cu mânecile legate la spate.  Pentru că numai un dement poate gândi aşa:


"România n-o sa iasă niciodată din criză, dacă nu permite (de fapt, dacă nu încurajează) exploatarea angajaților. Exploatare înseamnă profit. Toate așa-zisele victorii ale așa-zisei “clase muncitoare” din secolul 20, trebuie să dispară. Și garantarea locului de munca, și garantarea salariilor, și ziua de munca de 8 ore, și 1 Mai, și tot restul. Toate astea n-au făcut decât să crească costurile de producție, așa că mărfurile românești, care erau deja proaste, au devenit și scumpe. România a devenit total necompetitivă în comerțul internațional. Iar acum, România moare de foame: nu mai poate plăti pensiile și salariile decât din mila FMI-ului. Era evident!...


Contractele de muncă sunt o aberație: ele trebuie să fie contracte de prestări servicii. Garantarea salariului prin lege și stabilitatea locului de muncă sunt o prostie. Cine are garantat salariul si jobul nu mai muncește.

 
Într-o economie normală, legea trebuie sa permită nu doar grevele, ci și angajarea spărgătorilor de grevă. Regula de bază care ține in viață o economie, e cererea și oferta: nu-ti convin condițiile? Pleacă! Simplu. Iar dacă regula asta e blocata prin Codul Muncii, adio competiție economică! Adio bani!



Iar dacă greviștilor nu le convine să fie înlocuiți și îți ocupă compania cu forța, e normal să ai dreptul să-i împuști. Pentru că firma e proprietatea ta privată și a fost încălcată. Așa s-a întâmplat la uzinele Ford, când abia se construia capitalismul american. Așa s-a construit prosperitatea occidentală, aia la care se uită acum românii cu gura căscată. Cu muncă până la moarte și cu sânge. Nu cu protecție socială, nu cu concedii de boală, nu cu zâmbete rozalii și dulcege. Prostiile astea au venit abia mai târziu, iar acum e timpul să dispară. Trebuie să ne întoarcem la rădăcinile capitalismului...


Reforma nu s-a făcut nicăieri în lume fără violență. Cu excepția Poloniei în 1990, pentru că polonezii sunt anticomuniști și catolici (dar nu e cazul românilor). Ce ar trebui să facă un guvern serios? În primul rând, să le spună românilor clar și pe față, ce planuri are cu țara: și cu Codul Muncii, și cu Codul Fiscal, și cu Constituția. Adică să fie corect!


Dar să pregătească și bastoanele de cauciuc. Să-i concedieze pe loc pe toți jandarmii, polițiștii, ofițerii cu simpatii comuniste, care în condiții de luptă refuză să îndeplinească ordinele (cum s-a întâmplat la Costești, când au atacat minerii). Să-i trimită la coadă la șomaj! Daca e nevoie, chiar să ceară sprijinul trupelor străine (dar sa fim serioși, nimeni n-o să riște șomajul).


După care, nu numai că nu ar trebui să evite lupta de stradă, ci dimpotrivă, chiar să o provoace. E oricum inevitabilă, și cu cât mai repede, cu atât mai bine. Cu cât trece timpul și se acumulează presiunile sociale, cu atât numărul oamenilor nemulțumiți crește. E pierdere de vreme orice dialog social cu comuniștii, pentru că ideile lor sunt total anti-economice. Ei au condus România timp de 20 de ani și rezultatul e falimentul. Ce să mai discuți cu ei?


Problema statului social român nu se va rezolva decât cu bastoane de cauciuc peste gură."


Nu ştiu ce facultate a terminat dementul ăsta, dar dacă i-a dat o diplomă, merită desfiinţată şi toţi care i-au fost profesori trimişi cu şuturi în cur în şomaj. Nu poţi scoate un astfel de monstru, dacă tu nu gândeşti ca el. Să inviţi la reforme impuse cu mitraliera este deja prea mult. România parcă era un stat european, şi în UE parcă funcţiona o Constituţie, şi în ea era cuprinsă şi o Declaraţie a Drepturilor şi Libertăţilor Cetăţeneşti. Şi parcă în 1989 nu pentru a deveni sclavii patronilor s-a murit, ci pentru libertate şi o viaţă mai bună.

 
Bine, omul nostru poate invoca aici dreptul la opinie, deşi este clar vorba de o incitare la violenţă şi la încălcarea drepturilor şio libertăţilor cetăţeneşti. Şi nu cred că dacă cineva îi rupe capul dementului poate invoca după aia dreptul la auto-apărare. Deşi fix despre asta ar fi vorba! 

12 comentarii:

Lucian Sarbu spunea...

Şi eu am crezut o vreme că e mai plastic, că îi place hiperbola, dar dacă l-am văzut cât e de insistent, am tras concluzia că e dobitoc pe bune. Individul nu merită citit decât de cei la fel de proşti ca el, pe care elucubraţiile alea i-or satisface sexual, cine ştie.

Unui bou cretinoid ca Giurgea degeaba i-ai zice că Ford a rămas în istoria socială prin conceptul de "fordism", care înseamnă să-ţi tratezi frumos sclavii ca să ai dracului cui să vinzi producţia, că el, dacă e bou, e prea bou să priceapă. Boul atâta a înţeles, că Ford a chemat poliţia să se bată cu muncitorii în timpul unei greve.

Fluieratorul spunea...

Deh, un prost bagat in seama. E plin de din astia.

cristi spunea...

Interesant faptul că unii patroni resping extremismele de genul ăsta. Păi dacă statul ar încuraja exploatarea atunci asta se va traduce printr-o scădere masivă a puterii de cumpărare a angajaţilor la privat. Dar Dacia nu produce maşini de lux, şi atunci piaţa internă e pierdută. Reţeta lui Giurgea nu conduce la dezvoltare ci la subdezvoltare cronică. Este ceea ce se întâmplă în Africa şi America Latină de multă vreme.

Am scris un comentariu şi pe blogul ăla. Dacă îl acceptă probabil o să fiu etichetat drept comunist, ca oricine nu-i de acord cu talibanii ăştia ai pieţei libere. Dacă îl cenzurează revin şi-l postez aici. E de aşteptat să cenzureze, doar îndeamnă la masacrarea unor demonstranţi şi ce-i un pic de cenzură pe lângă asta? Cum poţi să-i zici lui Giurgea decât de-a dreptul fascist?

cristi spunea...

Aşa cum mă aşteptam comentariul nu a fost publicat la ei. Asta este explicaţia pentru faptul că toţi de acolo par să fie de acord cu Giurgea. Cu permisiunea dlui. Gheorghe îl postez aici, precizez că atunci când am scris "dvs" mă refeream la Giurgea:

Pe la începutul secolului 20 se vehiculau teorii asemănătoare cu ale dvs., mai ales după primul război mondial. Rezultatul a fost erodarea treptată a clasei de mijloc şi sărăcirea totală a muncitorimii, iar asta a dus în 1929 la o prăbuşire generală a consumului. Crahul de la bursă a fost doar declanşatorul, doar un fitil, butoiul cu pulbere era pregătit de multă vreme. Cum era de aşteptat, guvernele timpului au răspuns conform gândirii economice neosclavagiste care prevala şi atunci: e nevoie de austeritate. Şi după trei ani de spirală a sărăciei soarta capitalismului şi a democraţiei liberale părea pecetluită: nimeni nu mai credea că mai au vreun viitor. Eroul dvs. Henry Ford a găsit aceeaşi "soluţie" ca şi naziştii: a dat vina pe evrei şi a scris şi o carte în acest sens, foarte apreciată de Hitler, drept pentru care a fost şi decorat de nazişti.

Ce a salvat democraţia liberală şi capitalismul şi a pus bazele puterii americane postbelice a fost un program uriaş de redistribuţie cunoscut sub numele de New Deal. În 1936 administraţia lui F.D. Roosevelt a urcat impozitul marginal pe venit la 79%, existând deductibilităţi pentru anumite cheltuieli, mai ales pentru investiţii. Banii rezultaţi au fost folosiţi la proiecte gigantice de cheltuieli publice, ca să creeze locuri de muncă şi să scoată din sărăcie milioane de americani. Atunci au fost introduse în America ajutoarele de şomaj şi pensiile de stat. Şi, contrar ideologiei dvs., SUA s-a dezvoltat constant şi susţinut timp de 40 de ani ca o economie industrială puternic sindicalizată. New Deal-ul a făcut din America ce este azi, şi ceva asemănător funcţionează actualmente în China, India şi Brazilia. Toate ţările emergente au programe speciale de reducere a sărăciei pe cheltuiala statului, nici una din ele nu zice "lasă să moară de foame ăia săraci".

Cota marginală a impozitului federal pe venit în SUA a scăzut sub 70% doar în 1983 (Reagan). Tot atunci a început ofensiva împotriva sindicatelor şi a programelor de asistenţă socială, şi nu doar republicanii au făcut asta: Clinton l-a depăşit pe Reagan în multe privinţe. Rezultatul a fost erodarea treptată a clasei de mijloc şi sărăcirea totală a muncitorimii, iar asta a dus în 2008 la ... mai e nevoie să continui?

Din când în când, persoane interesate par să uite că "legea cererii şi ofertei" are două componente şi că dacă nu-i cerere atunci e vai de ofertă. Francezii de la Renault par să priceapă asta, reacţia lor a fost aproape de ... încurajare pentru demonstranţi. Până şi Henry Ford a înţeles până la urmă. Cei ca dvs. dle. Giurgea sunteţi ucigaşii capitalismului şi ai democraţiei liberale, nu salvatorii lor. Şi nu mă surprinde absolut deloc că îndemnaţi făţiş la violenţă! Sieg Heil, dle. Giurgea!

Anonim spunea...

Giurgea nu e nebun, sau mai corect spus e exact la fel de nebun ca şi media Rromâniei (după cum ar zice dr. Florin Tudose, care e convins că toţi avem o boală psihică, dar numai câţiva şi-o manifestă).

E un gest numit de psihologi "reaction formation" - când cineva e confruntat cu un lucru inacceptabil, încearcă disperat să facă prin orice metodă contrariul, numai să se îndepărteze de acel "ceva" inacceptabil. (De asta unii homofobi-fanatici-şi-religioşi au ajuns aşa fiindcă era inacceptabil pentru ei să-şi privească propriile dorinţe în oglindă :D )

Ori, după cum s-a văzut deja, la noi "sclavii conservatorismului social de stânga" au reacţionat cu o furie extremă, turbată, la orice nu corespundea cu morala imperiului "ideologizat, ortodox-teoctist, conservator şi familist" creat de Ceauşescu şi întreţinut de prietenul vostru Rânjilă-Iliescu.

Cine avea în 2005 cameră foto digitală era luat peste picior, cine avea în 2006-2008 maşină era ameninţat cu ani de închisoare, confiscarea maşinii şi altele asemenea... sub pretextul trecerii pe roşu sau depăşirii vitezei (ba chiar nişte lătrăi de forum au pomenit şi de spânzurarea de semafor), cine NU avea credit în aceeaşi perioadă era tratat ca o albie de porci, cine a spus ceva de Călugărul Nebun din Tanacu a fost tratat ca un rahat. De alde Botezatu şi alţi "băieţi veseli" ca el nu mai pomenim, şi-au luat destui scuipaţi până acum, împreună cu Fetele de la Pagina 5. Deh, erau inamicii "moralei socialiste tradiţionale".

Şi, pe de altă parte, dacă exact până în 2006 presa tot cânta 24 de ore din 24 aceeaşi placă zgâriată cu "Regatul, Maniu, Carol II, Antonescu, vârful economiei româneşti în 1938, distrugerile războiului, eroismul ostaşilor români împotriva URSS, alianţa cu germanii, comuniştii, luptătorii din munţi etc", de atunci s-au întors cu 180 de grade şi ne tot pisează cu bunele intenţii ale comuniştilor, demnitatea comuniştilor, moralitatea comuniştilor, care în definitiv nu erau aşa de răi, poate erau mai buni, poate erau bine intenţionaţi, dar au greşit, săracii de ei...

Poate că era un fenomen natural ca un oarecare, indiferent că se numeşte Giurgea sau altcumva, să devină cam agitat după 5-6 ani de astfel de "tulburări" şi să încerce şi el să facă disperat contrariul, doar-doar va speria suficient populaţia ca să se trezească din beţia "comunismului cu faţă umană". Chiar dacă realizează că spusele lui nu se pot pune în practică atâta vreme cât nu are nimeni forţa de a o face.

Doar atâta vreme cât nu există nicio voce în opoziţie se pot face orice abuzuri, nu asta ne tot spune simpaticul şi grăsunul domn Gheorghe? :D

~Nautilus

Anonim spunea...

Deci extrema dreaptă are trompetă. Presupun că alegaţiile pe care le regurgitează cretinul ăsta decerebrat i-au fost băgate-n ţeastă de vreun ideolog al lor. Cine e ideologul?

Luca spunea...

Ce animal... Nu ma mir ca n-a pomenit ceva si despre Jimmy Hoffa.

Adrian Năstase spunea...

Cel puţin individul o spune pe faţă, în gura mare. Ăilalţi se mai ascund după vorbe, teorii abstracte etc., dar în mintea lor tot asta e.
Jack London a scris Călcâiul de fier exact despre problemele astea. Se pare că o luăm de la capăt - secolul XX în reluare.

Karakas spunea...

E trist sa observi cit de animalica a devenit Romania. Sa-i impuscam pe muncitori, sa iasa singele...Extremele intotdeauna atrag extremele. Si nu-i vad bine pe "capitalistii" ca autorul respectiv.

chien spunea...

Faptul ca acest primitiv o spune in gura mare (ca si Cristian Paun, de pilda, un slujbas la stat care declara deschis ca vrea un cutremur devastator in Romania, ca sa scoata comunismul din capul oamenilor) nu face doar sa-i racoreasca pe cei furiosi de intoarcerea discursului anti-dreapta, cum spune Nautilus. Urletele lui Giurgea sau Paun ridica temperatura, asteptarile si radicalizeaza gandirea unora care poate pana acum au fost mai curand moderati. Deci iata, daca astfel de curajosi spun asa si sunt si aprobati pe blogurile lor (confirm ce spune mai sus @cristi ca nu trec toate comentariile), atunci de ce ne mai ferim sa gandim asta? isi pot spune moderatii. Extremismele de orice fel prind la noi, din lipsa de cultura. E foarte usor sa instigi omul contra unui grup social sau a unui concept considerat vinovat de toate relele. Asta-i alb, asta-i negru, gata! La fel, din punctul de vedere al propunerilor, a te considera libertarian nu e asa de greu: cu cat elimini mai mult nuantele si esti mai hotarat contra a tot ce e public, de la spatii verzi pana la impozite, cu atat vei fi mai apreciat si mai "autentic".

Valentin spunea...

Giurgea este un extremist si, ca orice extremist, are marea problema ca nu e conectat la universul din jurul sau ci mai degraba la niste idei si concepte pe care le slujeste cu sfintenie. Din pacate, raspunsul cu universitatea care ar trebui desfiintata mi se pare la fel de extremist. Universitatea nu are nici o vina pentru modul in care Giurgea a ales sa isi sustina idea. Mai mult, idea din spatele urletelor, e una destul de actuala la nivel mondial. BINEINTELES ca ea nu poate fi aplicata la mica noastra tara bananiera, dar, la nivel mondial, socialismul si-a cam depasit utilitatea si, mai mult, reduce capacitatea unor tari de a fi competitive pe piata. Pe de alta parte, noi suntem la ani lumina departare de momentul asta. In nici un caz Romania nu face produse scumpe si proaste, din cauzele reclamate in articol. Sindicatele noastre nici macar nu se compara cu capacitatile sindicatelor din tari ca Franta, Germania, Belgia sau Italia. Cred ca noi inca mai avem de parcurs o bucata de drum social, si chiar daca suntem intr-un punct in care ne dorim din rasputeri sa fim competitivi, nu exploatarea muncitorilor are sa ne scoata din rahat, ci motivarea lor. Un articol similar, dar zic eu mult mai adaptat realitatii am citit la http://bukman.wordpress.com/2011/01/20/186/ si care cred pedaleaza mai corect principiile la care face aluzie Giurgea.

Anonim spunea...

Giurgea are dreptate. Companiile trebuie sa aiba dreptul de a-si exploata angajatii la sange, ca niste sclavi. Fiindca Romania nu are nevoie de oi (avem destui oameni care se comporta asemenea lor), ci de oameni care sa spuna "pana aici!" si sa preia initiativa ei insisi si spuna "nu" sacrificarii intregii lor vieti (cu exceptia somnului, si ala insuficient). Comunismul si socialismul de cumetrie au distrus si distrug initiativa si individualismul fiecaruia, pedepsindu-i pe cei mici care si-au facut ei firme cu mana lor. Iar firmele mari sunt mereu protejate, caci doar ele au resursele de a influenta sistemul - si e in interesul lor sa nu-si piarda pietele unor IMMuri. Corporatiilor vor ca orice competitori sa fie ucisi din fasa, iar statul socialist, cu taxe si reglementari sufocante, este mecanismul ideal pentru a realiza acest lucru.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...