vineri, 14 ianuarie 2011

Să ne râdem!




Numai nişte unii care au o încredere cretină în aparate şi în tehnologii puteau transforma o pană informatică într-o tragedie, cam burlescă, dar tragedie. Orice sistem, orice program, se pot defecta, dintr-o mie şi una de cauze, unele la care neam de neamul proiectantului sau utilizatorului nu s-ar fi gândit.  


Dacă te apuci să citeşti comentariile de pe forumuri sau bloguri, după ce s-a aflat că sistemul informatic al CNAS a crăpat, te apucă jalea. Postacii portocalii o dau pe Năstase, că în timpul lui, prin 2002, s-a semnat contractul cu firma SIVECO, bănuită că ar fi vinovată. Concurenţa lui SIVECO trage din orice poziţie. Alţii delirează, pur şi simplu. Ăia din industria IT se dau toţi rotunzi, şi folosesc un jargon pe care, cinstit, doar dracu'l poate înţelege. Oricum nu bizonul mediu românesc, care ştie cel mult să gugălească după filme porno,  e cel care le poate valida "ipotezele".


Dar mie îmi place şi îmi place şi-mi tot place explicaţia boului care conduce Casa de Asigurări: "Pana se datorează...un comportament necunoscut specialiştilor de la HP, ORACLE şi SIVECO al sistemelor de management al bazelor de date." E ca şi când sistemul a dat-o pe trăscău şi a început să cânte manele şi să dea din buric?! Ce înseamnă "comportament necunoscut specialiştilor", mânca-v-aş gălăgia? Că înţeleg că l-aţi testat şi para-testat în condiţii reale, nu pe simulări? Şi l-a apucat, aşa, din senin, amocul? A făcut un şoc văzând cât se fură din banii noştri? L-a apucat mila de bolnavii României? O fi un soft sinucigaş, şi n-am aflat noi? 


Nu e mai simplu să vii, să-ţi ceri scuze, şi să spui că, pur şi simplu, problema te depăşeşte, deocamdată, că o să foloseşti o vreme tot vechiul sistem, până îi dai de cap celui nou? Lumea înţelege, că fiecare s-a lovit, măcar o dată în viaţă, de o defecţiune inexplicabilă a unui bun, sau a unui program de calculator. Jocul ăsta de-a aruncatul pisicii de colo-colo nu serveşte la nimic. Dar ce ştiu eu?    

3 comentarii:

Anonim spunea...

nu te-ai prins! astea se vor defecta mereu ca sa-si faca baietii destepti banii. cum crezi tu ca este la vestici? altfel?! totul si orice pt profit este singura deviza in vest.

Fluieratorul spunea...

Daca-i Siveco, asta spune tot. Astia trag bani grei si frig tot ce pot. Astia au "informatizat" Romania cu totul, respectiv vamile, ministerul de finante si reteaua de licee si scoli generale din tara, ca sa le spun numai pe alea pe care am lucrat si eu, in calitate de angajat al unui membru al consortiilor conduse in vremuri de Siveco. Pentru ca fara ei la inaintare, nimeni in tara asta n-a obtinut contracte de anvergura asta. Noi am facut infrastructura, soft-ul era de la Siveco. Daca va spun ca nici un sistem integrat generalizat n-a mers fara cirpeli enorme si costisitoare, ma credeti?

Constantin Gheorghe spunea...

Te cred! Mai ştiu şi eu câte ceva!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...