miercuri, 6 ianuarie 2010

Statul în slujba bogaţilor

Nu sunt economist, precum bine ştiţi. De aceea nici nu-mi dau cu părerea despre un Buget care, oricât aş fi eu de amator în materie de finanţe publice, este mai degrabă roman SF, dacă ne uităm la datele macroeconomice de la care s-a pornit în construirea lui. Şi, ca de obicei, veniturile sunt zdravăn supraevaluate, fără să înţeleg de ce, pentru că lucrul ăsta se întâmplă matematic de vreo câţiva ani buni.
De fapt, un motiv există: realităţile economiei româneşti şi modelele pe care le folosesc Ministerul de Finanţe, Comisia Naţională de Prognoză şi Institutul Naţional de Statistică pentru a descrie aceste realităţi nu se mai pupă. Simplu: economia românească şi modelizarea ei sunt două lucruri atât de diferite, încât orice e posibil, în materie de construcţie bugetară şi de prognoze. Sincer să fiu, judecând după ratările sistematice ale BNR când vine vorba de ţinta de inflaţie, nici modelul BNR nu e mai breaz.
Această nepotrivire este o mare problemă. Ştiu că în timpul guvernării PSD, prin 2002 au 2003 se pornise o acţiune de elaborare a unui nou model al economiei omâneşti, care să ţină cont şi de variabilele determinate de aderarea noastră la Uniunea Europeană. Această acţiune era parte a efortului de elaborare a Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabilă până în 2025.
Sigur, modelele nu sunt identice cu realitatea, şi punctele lor slabe în descrierea cât mai fidelă a realităţii se văd în regimurile tranzitorii. Criza actuală poate fi considerată un regim tranzitoriu, economia trecând de la o stare de echilibru relativ la o altă stare de echilibru relativ. În astfel de perioade este evident că diferenţele dintre economia reală şi datele oferite de modelizarea ei cresc. Dar cât de mare poate fi creşterea asta? De unde începe modelul să-şi piardă relevanţa?
Este o discuţie extrem de specializată, pe care nu eu o voi face. Eu doar observ că nu există, la nivel public, o discuţie despre această problemă, extrem de importantă, pentru că priveşte credibilitatea politicilor publice în domeniul economic. Nu poţi să iei decizii de calitate dacă nu te bazezi pe date şi pe analize fiabile.
Construcţia bugetului de stat a ajuns un soi de parodie, în care important este un singur lucru: să se închidă socoteala. X venituri, Y cheltuieli, diferenţa Z trebuie să egală cu A, cifra de deficit convenită cu FMI, care a ajuns pe căi esoterice la valoarea A, pentru că modelul după care analizează Fondul economia României este şi mai inadecvat realităţii şi mai primitiv.
De aceea ne vom distra tot anul cu noi taxe şi impozite. Veniturile fiind supraevaluate, foamea de bani a Guvernului e tot mai mare. Dar în loc să rupem pisica şi să recunoaştem că introducerea cotei unice a fost un mare eşec, de vreme ce în ani de creştere economică în ritm înalt deficitul bugetar a crescut an de an, din nevoia de bani pentru cheltuieli publice de bază, nu pentru "fineţuri", refuzăm să vedem realitatea, din motive de orbire ideologică.
Nimeni nu mi-a demonstrat, cu cifre în faţă, cât anume din creşterea economică din perioada 2005-2008 poate fi pusă pe seama cotei unice de impozitare. În schimb sunt destui care au argumente să demonstreze că mare parte din deficitul de cont extern vine din consumul de lux, consum posibil tocmai banilor lăsaţi celor cu venituri mari şi foarte mari, care "întreprinzători" se presupunea că ar fi investit aceşti bani în producţie şi în crearea de noi locuri de muncă. Greşit! ei s-au comportat oricum, numai conform aşteptărilor, nu! Şi mai e ceva: ţările cele mai atinse de criză, în Est, sunt cele care au introdus cota unică de impozitare. Nu-mi daţi exemplu Rusia, că ruşii, fără petrol şi gaze, dădeau de mult colţul!
Şi uite aşa, în loc să revenim la un sistem de impozitare progresivă(că tot ţipă Pulea Vodă pe toate televiziunile poporului "solidaritate!") şi să mărim, pentru o perioadă determinată de timp, să zicem doi ani, TVA de la 19% la 21% , noi am ales calea cea mai imbecilă cu putinţă, şi mai distructivă pentru economie: creştem toate celelalte taxe şi impozite. Impozităm şi pensiile, indiferent de mărimea lor. Tăiem cheltuieli publice, legate de protecţia socială. Generăm şomaj într-o veselie, prin reducerea puterii de cumpărare a peste 90% dintre românii activi, şi evident a pensionarilor. Punem pe butuci agricultura şi industria alimentară. Asta pentru că nu vrem să ne atingem de veniturile bogaţilor acestei ţări, pentru că ei nu vor să fie solidari cu noi.
E bine! E foarte bine! Şi-o să ne facă Nuţi, Spaima Puţii, şi teren de golf, la Snagov. De parcă românii s-au apucat toţi de jucat golf! Când e vorba de şcoli noi, de spitale, de ambulanţe, de autobuze şcolare, dă-i în pizda mă-sii de milogi! Să-şi facă, nu să aştepte la mâna statului! Statul e ocupat să asigure bunăstarea bogaţilor!
PS: dacă aveţi chef şi timp, citiţi asta, fie şi pe sărite, dacă vreţi să înţelegeţi despre ce vorbesc când fac trimitere la modelul economic românesc şi adecvarea lui la realitate.

4 comentarii:

Bogdan Glavan spunea...

Nu cred ca se face vreo modelare, cred ca totul e mult mai simplu. Decat o modelare complicata mai bine o ghiceala cinstita!
In acest an, FMI avea nevoie de un document, orice fel de document, pt. a plati transa. Chiar au venit in decembrie sa il schiteze. Boc, intelegand perfect Contextul, nu s-a sinchisit deloc de buget, ceea ce este un comportament perfect rational.

Anonim spunea...

Cota unica biciuieste saracul si favorizeaza bogatul . Consecinta , diferenta intre aceste doua categorii devine tot mai mare !
O alta consecinta , clasa medie se "subtiaza ", devine tot mai redusa numeric . Nu emigreaza in segmentul bogatilor . Se indreapta in directia opusa !
Cum Romania este "originala " prin definitia data de taticul ei , acum 20 de ani , avem "realizari" unice in capitalismul universal recunoscut .
Impozit de 16% pentru amariti cu venit de 300 euro /luna si tot 16% pentru milioane de euro pe luna sau an.
Ce ar zice milionarii , miliardarii nostri daca ar trebui sa plateasca nu 45 % impozit dar un amarit de 32% pe banii lor ? Ar urla ca din gura de sarpe ca sint exploatati la singe !
Milionarii , miliardarii occidentali platesc intre 45%- 52 % impozit , nu urla, nu ameninta cu inchiderea fabricilor (ei au si asta , industrie , ai nostri sint doar latifundari cu pretentii). Or fi prosti occidentalii astia ?
Interesant ca ministerele lor de turism nu se chinuie sa creeze terenuri de golf. Sint atit de prosti ca nu stiu ce crestere masiva a turismului se poate genera !
In concluzie , cine conduce Romania ? O clasa politica independenta sau una tip pres , aservita total marilor imbogatiti in forme dubioase ?

Anonim spunea...

Mi-e ca Va amagiti si cautati salvarea la capra vecinului; cine stie sa faca bani pe bune, fiti sigur de asta, stie si sa si-i fereasca de impozitare.
Trebuie sa privim adevarul in fata: indiferent de marimea sursei lor, veniturile bugetului de stat sunt si vor fi insuficiente pentru a sustine locurile de munca ale bugetarilor, cata vreme halci importante sunt deturnate catre fantezii si parandaraturi.
Asta este problema reala.
Tot dand tarcoale caprei, uitam si lasam problema sa se cronicizeze pe socoteala generatiilor urmatoare.
Care generatii insa nu vor plati cu draga inima pentru lasitatea noastra si isi vor alege alte meleaguri unde sa traiasca.
Asa vom avea si reforma statului infaptuita.

Anonim spunea...

nu se putea sa treaca o zi fara sa citesc timpenii cu vestul luminos la romani! sa va fie vestul al dracului! scrie in toate ziarele vestului vostru iubit ca se fura si nu se platesc impozite decit de catre cei saraci iar voi o tineti de nebuni ca astia sint cinstitii cinstitilor. si va mai mirati ca-si bat joc de voi! pai cind dai peste asemenea fraieri mondiali cum naiba sa nu-i bagi la strocator mai ales ca te alegi si cu multumiri ca asa ati ajuns mai rau ca indienii acum sute de ani. aia luau macar cioburi de sticla pe aurul si paminturile lor pe cind voi platiti ca sa fiti jefuiti! oricum indienii si-au dat seama despre ce este vorba si n-au mai putut fi mintiti si inselati pe cind la voi asta nu se pune.
suma banuita de nemti ca este sustrasa fiscului asa cum se numeste la voi este apreciata la 360 miliarde euro!!!! pe linga asta bogatii au nenumarate posibilitati sa-si salveze banii si sa nu plateasca nimic ca despre milioane nu se pune problema. la nemti exista asa numitele stiftung-uri (va uitati voi ce-s alea ca sa faceti ceva) unde-si pot salva banii fara probleme.la asta se adauga gramezi de insule pe unde deasemenea se pot ascunde banii de impozite.isi tin firmele pe zero sau pierderi ca se poate si nu platesc nimic absolut. concernele nu mai platesc nimic si daca indrazneste cineva sa le ceara impozit ameninta ca pleaca si chiar pleca. oare de ce-o fi deschis nokia la voi? si nu numai ca nu platesc impozit ci chiar pretind subventii de sute de milioane de la stat. cind astea se termina se cara. de ce credeti voi ca sint statele vestului falimentare? de ce sint orasele vestului falimentare in marea lor majoritate? de ce credeti voi ca la fiecare 45 de secunde un neamt da faliment si ma refer la persoane private nu la firme? 75% din suma de impozit este scosa in germania de la angajati nu de la milionari si miliardari. 50% din populatia tarii detine 5,6% din averea nationala. fiecare angajat munceste pina pe data de 16 iulie numai pt plata taxelor si s-a anuntat asta la tv de 1000 de ori pe toate posturile!!! ce credeti voi ca inseamna asta?! viata buna? in erfurt fiecare a 4-a persoana este inmormintata in cimitirul saracilor. au peste 3 milioane de copii subnutriti si in jur de 12 milioane pe hartz 4. cei ala? uite cititi aici cum kenia impresionata de soarta acestor oameni doneaza ceai si cafea:
http://www.africa-live.de/index.php?option=com_content&task=view&id=199&Itemid=6
Kenia spendet für deutsche "Hartz IV"-Empfänger
02.03.2006

Kaum zu glauben, aber wahr: Afrikaner spenden für Deutsche. Wie die Rheinische Post berichtet, hat die Situation von "Hartz-IV"-Empfängern in Berlin in Kenia Solidarität ausgelöst. Eine Lebensmittelspende befindet sich von dort auf dem Weg in die Hauptstadt. Die Betreiber eines Berliner Diakonieladens, der einmal wöchentlich kostenlos Lebensmittel an Bedürftige ausgibt, erhalten eine Hilfssendung aus dem kenianischen Malindi. Erwartet würden 300 Kilogramm Kaffee und Tee, sagte der Pfarrer der Evangelischen Philippus-Nathanael-Kirchengemeinde, Thomas Lübke.

de ani de zile concernele au pus paznici la guvern numiti witschaftweise (va uitati voi ce-i aia ca sa mai invatati ceva) care le dau instructiuni cu ce au de facut.
romani ati ajuns printre cei mai NAIVI oameni de pe planeta!!! nu mai rideti de altii ca sinteti mai rau decit ei!!! rusine voua!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=7BWlC7RCVIw&feature=related

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...