marți, 19 ianuarie 2010

Industria paranormalului

Din motive încă necunoscute, guturaiul pare să mă fi lăsat în pace, spondiloza, nu. Ceea ce, în medie, s-ar zice că e bine, după reţeta salamului de Sibiu: un pui la un cal! Aşadar, în cazul în care puteam opta, aş fi dat spondiloza pe guturai. Nu e cazul! Zac în continuare, sunt nervos şi nu mă pot concentra. M-o fi atacat dracului energetic un posesor de puteri paranormale, cu flacără violet la purtător!
Apropo de flacăra violet. Văd că prostia asta se întinde ca râia. M-am amuzat(cât te poţi amuza cu o durere crâncenă care-ţi sfredeleşte ţeasta!) la emisiunea lui Mircea Badea, care cita din opera ştiinţifică de mare valoare teretică şi practică a unui nene, Aliodor Manolea(sic!), care se zice că a fost arma secretă anti-Geaoană a lui Pulea Vodă.
Nu găsesc(nici n-am răbdare să caut!) fragmentul de "capodoperă" din care cita Badea. Dar era o "capodoperă" de bătut apa în piuă şi de spus nimic. De epatat proştii. De pus creierii pe moaţe.
Cred că dintr-o întâmplare, comică şi ridicolă, se ridică un colţ al vălului care acoperă o industrie a şarlataniei şi a iluziilor, care nu doar îi lasă fără bani pe naivi, ci, şi mai grav, exploatează cu cinism şi neruşinare disperarea unor oameni grav bolnavi. Cărţi, reviste, conferinţe, tratamente "bioenergetice", pietre, bolovani, talismane, inele, minerale, etc, etc.
Cunosc cazuri, şi, din păcate, pentru rudele lor au rămas răni încă nevindecate, aşa că nu dau acum amănunte. Dar la creşterea acestei industrii a pus un umăr(cel mai adesea interesat!) şi altă industrie a iluziilor, jurnalismul. Nişte proşti, fără pic de educaţie ştiinţifică(las' că nici gramatica nu-i dă afară din casă!), scriu tot felul de comicării despre aceşti "vraci". Restul îl face prostia şi lipsa de spirit critic ale cititorilor.
Din aceeaşi industrie, a cărei existenţă este posibilă din pricina corupţiei şi lipsei de autoritate, anarhiei care domnesc în statul român, face parte şi afacerea, practic legală, cu droguri din magazinele alea "botanice". Care vând, printre altele, amfetamine, unele dintre ele extrem de periculoase. Deşi sunt câteva decese ale unor tineri, care pot fi legate de consumul produselor vândute de aceste magazine, nimeni nu ridică un deget pentru a le pune sub control. Şi aş putea pune pariu că în spatele acestor magazine se află poliţişti. Că sigur proprietarii sunt interlopi.
Dacă am avea jurnalişti, aici ar fi cu adevărat un subiect de senzaţie. Ştiu că au săpat unii, de la o televiziune(regret, nu-mi amintesc acum care, dar s-ar putea să fi fost "Reporter special", la A3), pe tema magazinelor "de vise", dar n-au mers prea departe. Poate nu au vrut, poate nu au putut, poate nu li s-a permis să sape mai adânc. Reacţia autorităţilor a fost ca şi inexistentă. Şi EvZ a avut recent un articol despre "Special Gold", un drog de sinteză, vândut ca ... sare de baie! S-a întâmplat ceva? L-a interzis Ministerul Sănătăţii?
Dacă bazaconiile lui Geoană ar deschide o dezbatere serioasă, urmată de măsuri legale şi de o legislaţie adecvată, care să facă această industrie a "paranormalului" transparentă şi lipsită de riscuri pentru cetăţeni, da, atunci circul "flăcării violete" ar avea şi o parte bună. Aşa, rămânem doar cu circul...

7 comentarii:

Béranger spunea...

Antiinflamatoare şi sănătate!

Cât despre paranormal, am şi eu o mică opinie. Poate mă trădează memoria, dar eu sper că nu.

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, cu antiinflamatoarele mă dreg, după care urmează bulinele pentru durerile de stomac. Asta e secvenţa logică...
Eu nu resping discuţia asta, pentru că sunt destule fapte indubitabile care susţin teorii ştiinţifice. Noi avem parte de o vulgată, de un circ sinistru. De o industrie pentru făcut fraierii la portofel.

Karakas spunea...

In timp ce Romania pare ca se intoarce la misticism (mai sunt si prin Africa niste tari din astea), intelectuali de anvergura isi pun intrebari despre catastrofa din Haiti, si unde a fost Dumenzeu sa ii protejeze pe oameni?

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/8467755.stm

Anonim spunea...

Am lansat blogul Max Lucado Romania. http://maxlucadoromania.wordpress.com/. Articole in limba romana, devotionale zilnice, saptamanale, video si in curand multe altele.
Sunteti interesat sa facem schimb de linkuri? Daca da, va rugam sa ne anuntati. Numai bine!
Echipa Max Lucado Romania.

Camil Stoenescu spunea...

în primul rând multă sănătate, că totul decurge de aici...
în al doilea rând, există vorba aceea înțeleaptă - nu e prost cel care cere, ci acela care dă. cam așa și cu industriile „ezoterice” pe la noi

Ela Roseni spunea...

Sănătate şi din ...partea forţei mele "energetice"...Da' mai mult din suflet...:)!

Anonim spunea...

aceasta este calitatea romanului nou pe care l-au creat vesticii si cu asta se da el multumit! ce diferenta enorma intre generatiile vechi si boii de astazi care se baga singuri la jug!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...