marți, 26 ianuarie 2010

Sânge şi profit

Luaţi cu Flacăra Violet şi cu prostelile din PSD şi PDL, am trecut cu vederea decizia CSAT de a trimite în Afganistan încă 600 de militari. Nu am aflat de ce facem asta, care sunt motivele prezenţei noastre acum, acolo, ce rezolvăm cu suplimentarea trupelor. Staţi liniştiţi, nici nu vom afla! Pentru că acest gest nu are vreo justificare logică, ci este doar plata pentru un bilet de intrare la Casa Albă, alături de cele 24 de F 16 la mâna a dracu mai ştie câta!
Avem tot felul de ONG care se ocupă, pe hârtie, de "probleme strategice". N-am văzut o singură discuţie critică pe acestă temă. Suntem de aproape 7 ani în Afganistan. Ceva concluzii? Ceva consecinţe? Ceva costuri? Patru litere!
Vă invit să citiţi aici despre două documente secrete al Departamentului de Stat al Statelor Unite, "procurate" de The New YorkTimes, care, sunt sigur, vor avea acelaşi efect pe care l-au avut în timpul războiului din Vietnam aşa zisele " The Pentagon Papers", publicate în 1971. Este vorba despre două scrisori ale ambasadorului american la Kabul, întâmplător militar de carieră, Karl W. Eikenberry. Care le spune pe şleau, şi nu de bine! Scurgerea în presă a acestor documente despre Afganistan are un scop: forţarea unei soluţii, alta decât cea militară, care pare imposibilă în Afganistan.
În scrisori, oferite ziarului de un oficial al Administraţiei Obama, se vorbeşte despre riscul de a trimite noi trupe în Afganistan, despre problemele generate de Pakistan, unde se află bazele de sprijin ale talibanilor, un adevărat sanctuar pentru insurgenţii afgani, despre incapacitatea lui Karzai de a controla politic ţara, despre corupţia generalizată.
De existenţa şi conţinutul acestor scrisori se ştia încă din noiembrie 2009. Mă îndoiesc că serviciile noastre de informaţii şi ambasada noastră de la Kabul nu au trimis decidenţilor politici de la Bucureşti analize asemănătoare. Au contat ele în luarea deciziei de a trimite trupe suplimentare? Evident, nu. Important era să dăm bine în poză la Washington. Chiar dacă nu avem cu ce-i dota pe amărâţii ăia într-un teatru de operaţii aflat atât de departe de România: armament vai mama lui, blindate inadecvate misiunii de acolo, etc, etc, etc.
Nu e treaba mea să formulez soluţii. Eu doar constat că modul în care se iau deciziile în ţara asta este de tot căcatul. Şi sunt politicos! Dar nici alţii, mai informaţi şi mai responsabili decât noi, nu se omoară să ţină cont de realităţi, când iau o decizie. Şi nici să asculte de experţi. Sigur, decizia este politică, şi va fi sancţionată la urne. Doar că între timp pier oameni, militari şi civili, şi se cheltuiesc purcoaie de bani, într-o lume în care se moare de foame pe capete. Despre asta este vorba. Şi despre cine conduce, de fapt, lumea: banul. Pentru că mai multe trupe în Afganistan, pentru mai mult timp, înseamnă mai mult profit pentru complexul militar industrial din SUA. Care lasă ceva firimituri şi pentru unii de pe la noi...

5 comentarii:

Karakas spunea...

Cred ca gindim sincron :) Asta am observat si eu: societatea civila e inghetata. Nici o dezbatere, nici o luare de pozitie. Nici macar la stinga politica. Dar si de acolo aud voci care aproba marirea contingentului militar. Ce va obtine Romania din afacerea asta? Si de ce e intotdeauna prima sa linga mina stapinului? Chiar nu avem nici un pic de verticalitate? Nu am fi putu, de exemplu sa le spunem americanilor: ok, dar suntem intr-o situatie extrem de dificila (pe care tot voi ati provocat-o), asa ca va propunem sa ne sponsorizati campania miliatara?

Gabriela Savitsky spunea...

Ce dracu căutăm noi în Afganistan?

Stefan A. spunea...

In Vietnam , pentru a aduce vietnamezii (siguri de victorie)la masa tratativelor de pace ,americanii au folosit ca "unealta politica " faimoasele bombardamente masive. Facute cu B-52. Strict in teritoriul Vietnamului de Nord (comunist ).
In Afganistan , inclusiv marii strategi au ajuns la concluzia ca victoria este imposibila ! Afganii sint prea saraci pentru a fi infrinti ! :)
Se repeta aceasi "strategie " militara din Vietnam. Cresterea presiunii militare asupra talebanilor pentru a purta acestia la o masa de tratative !
Cum nu exista obiective militare , economice de bombardat in aceasta tara , presiunea creste prin cresterea numarului de militari pe front ! "Front" numit cu multa indulgenta pentru limbajul militar !
Noi facem ce ne spune NATO si gata ! In masura posibilitatilor noastre ! Cit a costat si cit costa aceasta aventura nationala pe terenurile afgane , strict secret !Culmea ca americanii contabilizeaza public si nr . de cartuse consumate. ( platite din banii cetatenilor ) . La noi , ca pe vremea RSR . Strict secret ! Ce surprize ar fi sa vedem citi bani cheltuieste anual MApN pentru "escursia " asta in Afganistan !
PS . Afganistan se aproprie de invidiatul record de a fi singura tara din lume imposibil de cucerit . Au pierdut razboiul (istoric privind ) englezii , sovieticii , NATO , americanii !

N. Raducanu spunea...

Revista „Der Spiegel“ are in aceasta saptamana drept „Cover Story“ un amplu articol cu titlul: “Afganistan – Razboiul de 200 de ani. CIMITIRUL MARILOR PUTERI”. In el se reaminteste ca in 1838, trupele britanice au ocupat Afganistanul, dar au trebuit sa se retraga in 1842. In 1878 incepe iarasi razboiul anglo-afgan, care se termina in 1880 cu transformarea tari in semi-protectorat. In 1919 incepe al treilea razboi anglo-afgan ce se termina prin independenta tarii, dar cu pierderea unor mari provincii ce mai tarziu vor forma Pakistanul. In 1973 monarhia afgana este rasturnata, iar in 1978 la Kabul vin la putere comunistii. In decembrie 1979 tara e ocupata de trupele sovietice, dar in 1983 cca. 80% din teritoriu este in mainile rezistentei mujahedine. In 1989 trupele sovietice parasesc Afganistanul, dupa ce au pierdut 15.000 soldati, si au fost ucisi 1,3 milioane afgani. In octombrie 2001 SUA si Marea Britanie incep atacurile asupra talibanilor, iar numarul trupelor sporeste treptat, de la 5.500 in 2003, la 19.600 in 2006 si la 84.150 soldati in decembrie 2009. Dintre acestia: SUA - 45.780; Marea Britanie – 9.500; Germania – 4.280; Franta – 3.750; Italia – 3.150; Canada – 2.830; Polonia – 1.955; Olanda – 1.950; Turcia – 1.755; Spania – 1.065; Alte tari: 8.135. Concluzia articolului: Afganistanul a suferit patru mari razboaie si toate s-au incheiat cu infrangerea invadatorilor. Oare s-a invatat ceva din catastrofele acestor 200 de ani?
Dar intreaga presa germana nu se sfieste sa afirme ca e un razboi fara speranta de a fi castigat.

Karakas spunea...

Suntem campioni la a ne injosi si la a ne face rau. Toata lumea a aflat ca Romania e "lider" la livrat prostituate in UE.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8481355.stm

Ce ti-e si cu "succesele" capitalismului asta. Oricum, avem totusi atitia 'telectuali plutitori cu duhul, cu o atitudine lejera fata de suferinta umana.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...