marți, 5 ianuarie 2010

S-au trezit "intelectualii lui băsescu"?

Totul este de un comic perfect! Cristian Preda postează pe blogul lui un soi de "îndrumar" de "modernizare" a partidelor, ridicol în esenţa lui.
"Cred că dimensiunile cele mai însemnate ale unei asemenea modernizări ar fi următoarele:
1. Relaţia cu cetăţenii
2. Structura organizatorică
3. Identitatea doctrinară."
Păi, aşa cum greşit crede Cristian Preda, relaţia cu cetăţenii nu este acelaşi lucru cu relaţiile partidului cu membrii lui, şi nici politica de cadre a partidului, ca să n-o lungesc. Înseamnă adecvarea agendei partidului, între nişte limite, care ţin de doctrină, de ideologie, de interese chiar, la agenda publică.
Nu am înţeles din postarea sa în ce măsură PDL şi-a adecvat demersul la priorităţile agendei publice, pentru că restul priveşte strict relaţia partidului cu membrii săi, modul în care se recrutează, se pregătesc şi se promovează elitele politice ale partidului. Da, relaţia între politic şi economic poate fi o prioritate pe agenda publică, în măsura în care ea nu este abordată cu ipocrizie şi doar de ochii lumii. Dar nu prea văd PDL despărţindu-se de regii asfaltului şi ai gunoiului, de oamenii de marmură şi de alţii asemenea.
Eficientizarea statului presupune şi reformarea modului în care se face finanţarea partidelor politice. Asta ar însemna renunţarea la populismul imbecil promovat de traian băsescu şi de PDL, dar şi de alţii, odată cu un discurs antisistem la fel de imbecil, şi finanţarea exclusivă din fonduri publice, puse sub un strict control, a partidelor. Fără donaţii, fără plăţi pe sub masă, fără nimic. Să vezi atunci cum se desparte politicul de afaceri, dacă politicienii nu mai datorează nimic oamenilor de afaceri. Aşa se au unii pe alţii la mână!
Structura organizatorică a unui partid ţine de mulţi parametri, şi nu cred că este cineva capabil să definească modernul în acest caz. O structură de acest fel se judecă după performanţe. Putem discuta despre gradul de democraţie din sânul unui partid. Şi din acest punct de vedere, da, PDL este mai degrabă o structură paramilitară, în care ordinul se execută, nu se discută(motiv pentru care şi-au găsit culcuş aici atâţia securişti şi turnători ai Securităţii, domnule Preda!) decât un partid. Îi înţeleg îngrijorările domnului Preda: PDL arată mizerabil, şi trebuie schimbat radical. Dar nimeni şi nimic nu l-au împiedicat pe Cristian Preda să abordeze aceste probleme mai devreme. Sau l-a împiedicat ceva, şi acum i-a ajuns cuţitul la os? Ori poate datorăm acest puseu critic faptului că de la Bruxelles altfel se văd lucrurile ca de la Cotroceni?
A vorbi despre identitatea doctrinară a PDL este totuna cu a vorbi despre sexul îngerilor. Identitatea sa se reduce la cel mai jos şi mai greţos oportunism, la un mimetism primitiv, care se contopesc într-un populism la fel de primitiv, cu accente extremiste.
Ca o paranteză: "modernizarea" este un termen la fel de lipsit de conţinut cum era "reforma" mai acum câţiva ani. Toată lumea vorbeşte despre ea, dar nimeni nu ştie ce înseamnă, de fapt, pentru că fiecare înţelege altceva prin "modernizare". Este şi motivul pentru care există un divorţ aproape total între cetăţeni şi "modernizatori"(cam aceeaşi cu "reformiştii", adică la fel de neconvingători!), care divorţ duce direct la eşec. Al "modernizării", la fel cum a fost un eşec şi "reforma". Poate încercăm cu altceva pe post de ideologii, pe deasupra transformate rapid în dogme! Pentru că reformismul şi modernismul sunt doar ideologii de substituţie, prin lipsă.
Mă tem că EvZ s-a grăbit cu concluziile: intelectualii lui băsescu nu-l atacă pe Honorius, ci-l mângâie duios pe frunte, deşi se prefac că-i bat obrazul, şi nici nu cer libertate de opinie. Asta din urmă n-o cer măcar şi pentru faptul că a cere aşa ceva într-o democraţie ar fi un fel de a spune că democraţia aia nu mai funcţionează. Nu văd că domnii Preda şi Cotoi, alt "protestatar" şi "revendicator" din PDL sunt cu ceva îngrijoraţi de derivele anti-democratice ale şefului lor suprem, traian băsescu, şi nici n-au protestat când acesta s-a şters la cur cu Constituţia. Mai degrabă Cristian Preda a exprimat nemulţumirea liberalilor din PDL pentru marginalizarea lor în partid. Poate era cineva din fostul PLD care viza candidatura, şi a fost sărit. Cât despre domnul Cotoi mi-e greu să spun că el exprimă ceva. Este doar trompeta Liderului suprem.
PS: când aparţii unui partid precum PDL, şi dai verdicte despre modernitatea altor partide, cum face domnul Preda, ei bine, asta face parte din ciclul "prostul moare de grija altuia!" Când PDL va arăta măcar decent, ca partid, în doctrină, în acţiune, în proiect politic, în relaţia cu alte partide şi cu cetăţenii României, ei bine, atunci se pot face aprecieri despre alţii. Până acolo mai e. Mult!

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...