duminică, 23 noiembrie 2008

Un nostalgic al stalinismului
Nu am comentat până acum caricaturile lui Devis Grebu, pe care le publică în "Cotidianul". Sunt primitive, agesive, teziste şi adesea absolut cretine. Propagandă cum numai "Scânteia" anilor 50 mai publica. Păcat că nu găsesc caricatura aia a lui Tito cu barda în mână, din care picură stropi de sânge!
Ce m-a pus pe gânduri e faptul că pe Internet nu găsesc nimic despre biografia acestui nostalgic stalinist. În afară de asta, de la o şezătoare a GDS: "Denis Grebu: S-ar putea sa fiu cel mai experimentat in ale exilului de aici. Am parasit tara la inceputul anilor '60. Nu mai puteam sa respir, ma sufocam. M-am repatriat in 2001 si nu regret. Sunt un multiexilat. Am parasit Romania in unicul mod in care se putea parasi. Pe vremea aceea nici nu existau pasapoarte, erau niste certificate de calatorie, ca pentru animale. Eram deja un artist cunoscut, am fost cel mai tanar membru al UAP, dat afara din motive "indeobste cunoscute". Am parasit tara cu familia, pretextand ca plecam in Israel, unde nu aveam pe nimeni."
Cu alte cuvinte a ajuns cel mai tânăr membru al UAP în anii 50, în cea mai neagră perioadă pentru cultura română, în care realismul socialist era alfa şi omega. Vă daţi seama că "amicul" nostru a ridicat din greu osanale regimului, pentru a fi demn de această onoare!
Nici acum nu face altfel. Atunci ţinea cu roşiii, azi cu portocaliii. Dar de exprimat se exprimă la fel: cu intoleranţa fanaticului ideologic. Care vede peste tot duşmani ai poporului. Iar desenul de azi este o culme a imbecilităţii şi dogmatismului unui individ care nu a înţeles nimic din anii ăia petrecuţi în Occident, în primul rând nimic despre democraţie, libertate şi responsabilitate.
PS: Denis Grebu este evreu. Asta nu-l scuteşte de critici, şi nici criticii lui nu-s antisemiţi. Spun asta pentru că de prea multe ori arma lor de apărare este acuza de antisemitism. Nu e vorba de aşa ceva, ci de libertatea de exprimare. Nu te poţi căca în capul tuturor, ca apoi să-i acuzi de antisemitism pe cei care refuză să se lase batjocoriţi.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Devis Grebu asta este la fel de "dastept", la fel de evreu si la fel de democrat ca si WCTudor. Dupa cum presteaza de citiva anisori la Coti, nici nu m-ar mira sa fie sau sa fi fost inregimentat oficial in prm. Pare doar un fel de virf de lance peremist al pedelelei. Dezgust etern! Caricatura cu pricina avea si un titlu gen "Tito - coada de topor", parca.

Anonim spunea...

As putea sa caut, dar la vara, caricatura cu Tito cu brada in mana.
Mi-o amintesc perfect. Cred ca era intr-o revista pentru copii....
Caci era colorata....

Anonim spunea...

Desene-marfa , loveste in plin !

Anonim spunea...

Desen de căcat, care nu loveşte decât în bunul simţ!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...