luni, 3 noiembrie 2008

America, ţara visurilor noastre?
În ziarul "Le Figaro" de astăzi, Dominique Moisi, consilier special al IFRI, încearcă să explice de ce Statele Unite ale Americii continuă să ne facă să visăm. Efortul mi se pare un pic forţat, în sensul că argumentele sunt neconvingătoare. Nu poţi spune: "nimeni în lume nu visează să fie chinez sau rus, toţi visează să fie americani". E discutabil. Lumea este oportunistă, şi dacă e nevoie, îi va iubi şi pe ruşi, şi pe chinezi la fel de "mult" pe cât îi iubesc acum pe americani. Experienţa învăţatului limbii ruse cântând e un bun câştigat!
SUA ar trebui să fie mulţumite dacă, prin ceea ce va alege mâine, vor dovedi că au capacitatea de a ne mai oferi motive pentru a fi respectate. Îcrederea în capacitatea lor de a fi liderul lumii libere a fost puternic zdruncinată de cei opt ani de guvernare neo-conservatoare. Forţele care l-au adus la putere pe Gerge W.Bush pot suferi mâine o înfrângere, fără ca asta să însemne prea mult pentru capacitatea lor de a face rău, de a impune lumii agenda lor.
Barack Obama va deveni repede conştient de limitele acţiunii sale. Şi Clinton a venit la putere, în 1993, cu un puternic program de stânga, şi a sfârşit al doilea mandat ca un neo-conservator. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu el. Numai că Obama va cădea de mult mai de sus, şi deziluziile provocate celor care cred sincer în el vor fi mult mai mari. Iar visul se va transforma într-un soi de coşmar.
Pe mine America nu mă mai face de mult să visez, şi nici nu-mi fac mari iluzii în legătură cu Obama. Cât despre alegerea lui McCain nu pot spune decât "Doamne fereşte!". Pe voi vă face să visaţi America? Şi dacă da, de ce?
Aveţi mai jos câteva imagini, mai mult sau mai puţin artistice, ale "visului american", aşa cum şi-l imaginează autorii lor. Diversitatea este vizibilă, unitatea, mai greu...

3 comentarii:

Anonim spunea...

Off topic, citesc un material pe BBC despre criza de forta de munca din Romania. Un antreprenor italian se plinge ca nu are forta de munca suficienta in constructii. Un oficial roman spune ca Guvernul nu vrea sa importe mina de lucru din strainatate din cauza problemelor ce tin de rasa acestor muncitori.

Ce naiba tara e aia, in care nu se aduc lucratori temporari din strainatate din cauza rasei? Pai nu este asta Guvern neo-nazist? Sau vrea Guvernul sa spuna ca romanii sunt toti rasisti? Tot in epoca de piatra...

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/from_our_own_correspondent/7698109.stm

Anonim spunea...

Revin si spun acelasi lucru.
America nu a fost NICIODATA tara visurilor mele.
Tara visurilor mele a fost RSR. Eu, sunt, inca, cetatean RSR. In Imaginatiame, evident.
In rest, astept sa inceap Marea Trecere...

Anonim spunea...

Most Patriotic Picture Ever:

http://rofl.wheresthebeef.co.uk/Most%20Patriotic%20Picture%20Ever.jpg


:)))

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...